spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Dinastia” ciinilor vagabonzi din Focsani

- Advertisement -

Maidanezii sint o problema in tirgul Focsanilor de peste 140 de ani u „cu onoare va rog sa ordonati masuri pentru stirpirea raului produs de ciinii vagabonzi”, cerea medicul serviciului sanitar omologului lui Bacinschi, in urma cu 146 de ani u solutia extrema luata de autoritatile secolului al XIX-lea a fost uciderea lor prin otravire cu “hapuri cu stricnina”, insa primarul din 2011 nu agreaza o asemenea masura barbara u astazi, serviciul de ecarisaj functioneaza cu doar doi hingheri care au de prins peste 5.000 de ciini care se tot inmultesc u cu toate ca primarul spune ca ii asteapta de citeva luni pe cei de la Fundatia „Vier Pfoten”, oficialii fundatiei spun ca primarul nu este interesat de soarta cateilor.

Focsaniul, tirgul care a ramas in istorie ca oras al Unirii si al… ciinilor vagabonzi. Potrivit documentelor istorice, orasul este invadat de ciinii fara stapin inca din anul 1865. Specialistii Muzeului Vrancei au descoperit la Arhivele Statului documente referitoare la aceasta veche dar atit de actuala problema, pe care le-au publicat in ultimul numar din „Cronica Vrancei”. Muzeograful Mihaita Negrei a notat ca la 31 ianuarie1865, medicul serviciului Sanitar al orasului adresa o scrisoare primarului de atunci, Mihalache Ionescu, cerindu-i sa ia masuri pentru ca “raul ciinilor care umbla pe ulite si celor care ii tin nelegati creste zi de zi, multe persoane vin la serviciul sanitar pretinzind muscaturi de ciine. Asemenea rani pun adesea viata omului in pericol, cu onoare va rog sa ordonati masurile pentru stirpirea raului produs de ciinii vagabonzi”. Intre timp, s-au scurs 140 de ani si ciinii sint tot aici, la fel de multi si de agresivi . S-a inventat autoturismul, omul a ajuns pe Luna, iar hingherii sint anuntati prin telefonul mobil cind si unde trebuie sa ajunga pentru a prinde ciini. Animalele sint capturate, mai nou, cu ajutorul pustilor cu tranchilizante. Degeaba insa, ciinii domnina inca autoritari orasul, iar Serviciul de Ecarisaj al Primariei Focsani vrea sa rezolve problema veche de peste un secol si jumatate cu doar doi hingheri. “Este clar ca numarul este mult sub ceea ce ne-ar trebui la un oras cu aproximativ 100.000 de locuitori. Reclamatii sosesc zilnic din toate zonele locuibile, oameni muscati, copii agresati”, spune Constantin Liciu, seful Serviciului de Ecarisaj.

Pe strazile din Focsani sint peste 5.000 de ciini vagabonzi

Salaratii de la Ecarisaj sint nemultumiti ca le-au fost taiate lefurile si au ajuns sa primeasca pentru aceasta munca putin peste 400 de lei pe luna. Deja nu le mai convine, ca sa nu mai vorbim de imaginea pe care hingherii o au in rindul iubitorilor de animale. Asa se explica si de ce mai nou se numesc “prinzatori”. “Nici o atributie omeneasca din lume nu e mai degradanta, mai odioasa, decit aceea de hingher sau calau”, se arata intr-un numar de ziar din secolul XIX. Fara sa vrea, seful de la Ecarisaj a scapat o vorba cum ca ar urma sa il paraseasca si putinii oameni pe care ii are. “Va dati seama, numai daca unul din cei doi «prinzatori» pleaca, practic nu s-ar mai putea face nimic, iar noi estimam ca pe strada mai sint cel putin 5.000 de ciini liberi”, mai spune acesta. Numai luna trecuta, Serviciul de Ecarisaj a capturat de pe strazile din Focsani 180 de ciini, iar anul trecut aproape 1.500. Din cauza maidanezilor, zeci de vrinceni au avut nevoie de spitalizare dupa ce au fost muscati. Din fericire, pina acum nu a murit nimeni, asa cum s-a intimplat in Bucuresti, unde o femeie a fost sfisiata de ciini in curtea unei institutii din subordinea primariei. “Anul trecut au ajuns la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean aproximativ 200 de vrinceni muscati de ciini, anul acesta pina acum au ajuns 19, din care doar 14 au primit tratament”, ne-a declarat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului. Exasperate de situatie, autoritatile din Focsaniul anului 1913 iau o decizie radicala: decid moartea ciinilor prin otravire. Intr-un extras din arhivele judetului, primarul Bassarabianu trimite o cerere comuna sefului Salubritatii si medicului veterinar, prin care ii roaga sa desemneze persoanele carora li se pot incredinta “hapurile cu stricnina pentru omorirea ciinilor vagabonzi”. Astazi, asa ceva este considerat o crima de organizatiile de protectie a animalelor, care nu sint de acord cu uciderea ciinilor. ”Nu sintem de acord cu modul in care se string ciinii din Focsani si nu sintem de acord cu uciderea lor. De ani de zile le propunem celor de la Primaria Focsani sa facem un contract cu Fundatia «Vier Pfoten» pentru sterilizarea si returnarea lor, dar nu intereseaza pe nimeni. Noi cerem sa nu mai fie ucisi ciinii, ci sterilizati si returnati pe strada”, a declarat Valeria Lungu, reprezentantul Asociatiei “Prietenii Animalelor”, un ONG care adminsitreaza adapostul maidanezilor pe strada Tisa din Focsani.

Ultima masa inainte de moarte este sponsorizata

Noul proiect de lege privind gestionarea ciinilor fara stapin le va permite autoritatilor sa poata ucide in masa maidanezii prin eutanasiere. Mai este nevoie doar de votul Parlamentului pentru a intra in vigoare. Acest lucru a iritat asociatiile de protectie a animalelor care au protestat. Cu sau fara legea privind eutanasierea, la Focsani, sfirsitul ciinilor este sigur in momentul de fata. Maidanezii care sint prinsi pe strazile din Focsani ajung in adapostul de la Golesti, aici medicul veterinar ii identifica pe cei sanatosi, bolnavi sau periculosi. Dupa sapte zile, cei care nu sint revendicati, dispar prin eutanasiere, altii scapa prin a fi adoptati. Programul de revendicari-adoptii este zilnic intre 10 si 12. Saptaminal isi gasesc stapin pina la sapte patrupede. Proprietarii platesc o taxa de revendicare de 100 lei, pentru deparazitarea, vaccinarea antirabica si sterilizarea animalului. Reprezentantii Serviciului de Ecarisaj spun ca fac economie cu mincarea animalelor prin faptul ca sint hranite cu resturi de alimente din sponsorizari, de la cantine, restaurante sau abatoare din oras. In prezent, in adapostul de la Golesti sint 220 de ciini. Zilnic de pe strazile din oras sint ridicati intre 10 si 17 ciini. Se stie deja ca prin noua lege de gestionare a ciinilor fara stapin se doreste eutanasierea maidanezilor, ca forma de eradicare a acestui fenomen. Cu acest lucru, iubitorii de animale nu sint de acord si ca urmare saptamini la rind au pichetat in fata cladirii Parlamentului, iar lupta in aceasta problema a ciinilor vagabonzi este departe de se fi terminat.

Primarul si prefectul vor sa dispara ciinii cit mai repede

Primarul Decebal Bacinschi, supranumit la un moment dat chiar “Dr. Meghele” de unii iubitori de catei, pentru solutiile pe care le propunea pentru curatarea orasului de comunitari, nu mai stie ce solutie sa mai adopte pentru a rezolva problema. “Orice trebuie facut, pentru ca e un lucru destul de neplacut atunci cind copiii sint speriati in jurul scolilor si gradinitelor”, ne-a declarat primarul, care nu a reusit sa reduca numarul de maidanezi dupa mai mult de un deceniu de primarie. Primarul spune ca ii asteapta inca la Focsani pe cei de la Fundatia „Vier Pfoten”. “Va rog sa ma credeti ca ii astept de citeva luni de zile, tot ma ameninta ca vin incoace si nu au venit pina la aceasta data”, spune Bacinschi. In replica, Anca Tomescu, de la Fundatia „Vier Pfoten”, coordonatorul proiectelor ciinilor fara stapin pe tara, nea declarat ieri ca habar nu avea ca este asteptata la Focsani de catre primarie. „Am fost pina acum de trei ori acolo, dar niciodata nu a venit primarul la intilnirea cu noi, a trimis pe cineva din Primarie. Nu am primit nicio cerere scrisa prin care sa fim chemati la Focsani. Noi nu venim asa de capul nostru”, ne-a precizat Tomescu. La intrebarea ce ar alege intre eutanasierea sau sterilizarea ciinilor, prefectul judetului, Ion Oprea, ar vrea ambele variante. “Eu as merge pe solutii care sa imbine aceste alternative”, ne-a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.