IN MEMORIAM…Colecția de artã dr. Constantin Teodorescu va fi prezentatã în cadrul conferinței „Colecționarul secolului XX” sâmbãtã, 23 noiembrie, ora 13:00, manifestarea fiind organizatã de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad. Totodatã, în cadrul conferinței, va fi prezentat și catalogul expoziției ce conține gânduri și impresii despre omul, colecționarul, medicul, Constantin Teodorescu și imagini cu toate lucrãrile ce aparțin acestei frumoase colecții de artã. Prezintã: criticul de artã Iulian BUCUR. Evenimentul va avea loc la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan nr. 1 și se adreseazã tuturor categoriilor de vârstã.
„Colecția de artã dr. Constantin Teodorescu”, din patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan”, cuprinde 141 de tablouri semnate de autorii: Corneliu Baba, Bob Bulgaru, Dragoș Pãtrașcu, Dan Hatmanu, Vasilian Doboș, Elena Uțã Chelaru, Mihai Adamiu, Vasile Grigore, Horia Bernea, Traian Brãdean, Ștefan Pelmuș, Mihai Bandac, A. Valentin, Doina Leahu, Georgel Pascu, G. Dima, Cornel Munteanu și 11 sculpturi realizate de Ion Irimescu, Dorinel Filichi, Mircea Ștefãnescu, Dan Mateescu, Dan Covãtaru și Paul Constantinescu. Ea ocupã, din anul 2010, un loc de seamã, binemeritat, pe simezele muzeului bârlãdean. „Un colecționar autentic, cum puțini a cunoscut Bârladul, dr. Constantin Teodorescu s-a implicat cu atâta pasiune și devotament în acest domeniu cultural, rezultatul fiind unul pe mãsurã, dãinuind mult timp de acum înainte, acordându-i un loc de cinste printre marii colecționari ai vremii.”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Sã ne reamintim de „Mesia culturii bârlãdene”
Doctorul Constantin Teodorescu s-a nãscut în localitatea Murgeni, din judetul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului National Gheorghe Rosca Codreanu, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicinã Generalã din cadrul UMF Iasi. Pentru actele de culturã a avut o pasiune fãrã limitã si s-a dãruit neconditionat. Dr. Constantin Teodorescu a sustinut organizarea a numeroase manifestãri stiintifice si culturale în spitalul din Bârlad, cât si în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiintarea Sectiei de numismaticã din judetul Vaslui. În 1992, la Tecuci a înfiintat Sectia de numismaticã. S-a implicat si a colaborat activ la publicatiile: Observator, Semnal si Tecuciul Cultural. A scris editoriale la ziarul Pãreri Tutovene, rubrici medicale si de culturã generalã.
Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad
A înfiintat la Bârlad publicatiile: „Bârladul Cultural”, „Bârladul” si din 1991 Fundatia Culturalã “Dr. Constantin Teodorescu” sub patronajul cãreia a initiat si organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltã tinutã. Este cetãtean de onoare al municipiului Bârlad, a detinut functia de consilier local timp de douã legislaturi 2004-2008, 2008-2012, fiind presedintele Comisiei de Culturã a municipiului Bârlad. În 1987 a donat Muzeului Judetean Vaslui, colectia de artã contemporanã „Dr. C. Teodorescu”. A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantã si valoroasã colectie de artã. Pentru spatiul public a mai oferit lucrãri de sculpturã în Bârlad, Vaslui si Brãila, si lucrãri de artã la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad. A initiat si coordonat publicarea a numeroase cãrti de analizã politicã, culturalã si socialã, albume de prezentare a Bârladului, Vasluiului si Husului. La initiativa dr. Constantin Teodorescu, în colaborare cu Primãria si Consiliul Local, pe 15 ianuarie 2011, a luat fiintã Centrul „Mihai Eminescu”.
Donatiile cele mai importante, din colectia personalã, fãcute la muzeul bârlãdean
La jumãtatea lunii iulie 2010, între medicul Constantin Teodorescu, presedintele Fundatiei Culturale “Constantin Teodorescu” din Bârlad si Muzeul “Vasile Pârvan” din localitate, s-a semnat la notar, Contractul de donatie de bunuri culturale nr. 962, autentificat prin actul 504/15.07.2010. Dr. Constantin Teodorescu a donat, în nume propriu muzeului bârlãdean, 152 de bunuri culturale si anume: tablouri si sculpturi ale mai multor artisti plastici români de renume, multi dintre ei fiind bârlãdeni, valoarea acestora fiind inestimabilã. “Aceste bunuri au fost colectionate de mine începând din anul 1986 si pânã în prezent si aceastã donatie pe care am fãcut-o muzeului reprezintã dorinta si scopul meu de a liberaliza muzeul bârlãdean, contribuind astfel la îmbogãtirea patrimoniului cultural bârlãdean”, a precizat atunci medicul Constantin Teodorescu pentru cotidianul nostru. Colectia de artã poartã denumirea de “Colectia de artã Dr. Constantin Teodorescu”, lucrãrile fiind expuse în cadrul muzeului în conditii adecvate, acestea neputând fi înstrãinate, vândute sau transferate la alte muzee, colectii sau locatii de artã.