spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

„CÎRTITE“ ÎN POLITIE

- Advertisement -

• politistii nemteni au fost scosi din „schemă“ si nu au avut nici un cuvînt de spus în cadrul descinderilor efectuate recent • se pare că sefii din Capitală suspectează că informatii cu caracter secret răsuflă din Politia Neamt către grupările interlope • probleme similare ar exista si la SIPI • a fost demarată o anchetă pentru identificarea si pedepsirea „cîrtitelor“ •

Bătălia pierdută de fortele de ordine în războiul cu grupările interlope din Neamt, care a culminat cu asasinatul din Cafe Latino, din noiembrie anul trecut, i-a pus pe gînduri pe mai marii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române. Cum era de asteptat, în ecuatia esecului si-a făcut loc si elementul suspiciune, care planează deja asupra unor lucrători care au avut ca principală sarcină monitorizarea infractorilor. Faptul că în ultimii ani politistii care lucrează la Compartimentul „Grupări“, o structură specializată care ar trebui să strîngă informatii despre interlopi, nu prea au iesit în evidentă cu nimic deosebit, i-a făcut pe cei care au analizat situatia de la Piatra Neamt să tragă concluzia că în institutie ar putea fi politisti care s-ar afla pe „statul de plată“ al infractorilor. Mai exact, ar fi vorba de lucrători de politie care ar fi furnizat informatii contracost. Si se spune că există deja cîtiva suspecti care sînt monitorizati de „servicii“. Grav este că astfel de probleme s-au „cuibărit“ si pe la SIPI Neamt, existînd suspiciuni că un lucrător ar fi bun amic al unor cunoscuti interlopi din oras. „Se strîng probe împotriva celor bănuiti că sînt în strînse legături cu interlopii. Este vehiculată inclusiv ideea că ar exista si niste interceptări în acest sens. Cei vizati sînt suspectati că furnizează informatii în schimbul unor foloase materiale. Există date în acest sens, iar faptul că mai multe actiuni ale politiei au dat gres este explicabil în acest context. Interlopii primeau informatii atît privind controalele politiei, dar si cu privire la dosarele penale în care erau cercetati“, ne-a declarat o sursă de încredere din cadrul IJP Neamt. Faptul că există suspiciuni privind existenta unor politisti care „suflă“ unde nu trebuie o demonstrează si modul în care s-a actionat marti dimineată cu ocazia descinderilor la locuintele mai multor persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare infractională din Piatra Neamt. Cei 55 de politisti nemteni, despre care s-a vorbit că ar fi participat la aceste actiuni, habar nu au avut despre ce este vorba. Initial li s-a spus că vor merge la Bacău pentru a participa la o actiune acolo.

Mesajul comisarului sef Manole

Într-un tîrziu, după ce au fost întorsi din drum, au aflat si ei de actiunea „Descinderea“. Si chiar dacă actiunea a fost tinută la „secret“, ceva tot s-a întîmplat, pentru că mai multe persoane nu au fost găsite la domiciliu. Să fi fost doar hazardul, greu de spus. Iar legende privind scurgerea de informatii din interiorul IJP Neamt circulă de ani buni printre politisti si nu numai. Singura problemă este aceea că pînă în prezent nici unul nu a fost dovedit că ar semna si „statul de plată“ al interlopilor. Ultima discutie pe tema scurgerilor de informatii a avut loc recent, după ce Puiu Mironescu a fost zvîntat în bătaie de patru indivizi, incidentul înregistrîndu-se la jumătatea lunii februarie. Tiberiu Cristodorescu, prietenul lui Puiu Mironescu, acuza atunci faptul că singurii care stiau unde se afla Mironescu erau politistii din Neamt si că bătăusii au avut informatii din interiorul Politiei Neamt. Comisarul sef Dorel Manole, comandantul Politiei Neamt, sustinea în urmă cu mai bine de o lună că în institutie ar exista cadre care au strînse legături cu infractorii. Ceea ce nu a spus seful Politiei la acea vreme este faptul că acei bănuiti de legături cu lumea interlopă sînt suspectati că au livrat si informatii contracost. La mijlocul lui decembrie 2010, în cadrul unei conferinte de presă, comisarul sef Manole le transmitea politistilor cu probleme să se grăbească să aleagă între munca de politist si prieteniile cu infractorii. „Rugămintea mea este ca toti cei care au legătură cu membrii unor clanuri interlope să se gîndească serios dacă mai sînt de acord să lucreze în Politie. Să aleagă între uniformă sau legătura cu interlopii“, declara Manole. Acesta mai preciza că Serviciul de Informatii si Protectie Internă a demarat o anchetă pentru a stabili existenta unor astfel de relatii „problemă“.
Ce va fi urmează să vedem în viitorul nu prea îndepărtat. Cert e că ceva a început să se miste în lupta cu interlopii si că se încearcă probarea unor vinovătii în cazuri „grele“. Contactat telefonic, comisarul sef Dorel Manole a lăsat să se înteleagă că ar exista niste probleme de acest gen, însă s-a abtinut de la orice fel de comentariu. Ofiterul a precizat că există un interes deosebit pentru identificarea si tragerea la răspundere a politistilor care ar fi dat-o la „pace“ cu infractorii.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.