spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

„Avem planuri, proiecte si programe, ne trebuie bani, foarte multi bani”

- Advertisement -

– spune Gheorghita – Catalin Anton, primar al comunei Scorteni

– Domnule primar, ce-au câstigat si ce-au pierdut locuitorii din Scorteni dupa Revolutia din 1989?
– Vedeti, ar fi nevoie de o lunga discutie, insa, cel mai important, dupa mine, mai ales pentru tineri, a fost libertatea de a alege, de a calatori, de a se stabili acolo unde doresc. Nu stiu, poate sentimentul ca sunt liberi este fundamental, de aici vin toate celelalte. Parintii si bunicii lor si-au câstigat proprietatile, mai ales pamântul primit de la stramosii lor. Libertatea si proprietatea sunt cele mai mari câstiguri dupa 1990. Ce au pierdut? Poate o oarecare nesiguranta a zilei de mâine, multi si-au pierdut locurile de munca, majoritatea lucrau in petrol, la Moinesti, iar Forajul si Extractia petrolului s-au diminuat foarte mult. Au fost someri o perioada, altii au primit compensatii, insa toate s-au dus. Pe plan local nu s-au intâmplat lucruri deosebite. Fostele administratii au incercat sa schimbe câte ceva in comuna, insa nu au reusit prea multe, lipsa banilor, a programelor, poate si faptul ca unii primari nu au fost in barca câstigatoare. Sunt doar opinii, nu acuzatii. Comuna nu s-a prea dezvoltat, nu a cunoscut modificari importante in ultimii 26 de ani.

– Am vazut pe holul primariei un proiect foarte frumos, despre ce este vorba?
– Trecem la lucruri concrete. Ce ati vazut este proiectul viitorului camin cultural din Scorteni, in valoare de 14 miliarde de lei vechi, documentatia este gata, a iesit si studiul de fezabilitate, iar in 2017 il vom propune spre finantare, cu bani europeni, vom esalona pe patru ani fondurile proprii necesare acestei investitii. Mai avem in faze finale de executie un camin cultural la Grigoreni, cu fonduri europene, prin GAL Valea Tazlaului, si un altul la Floresti, investitii importante pentru comuna, pornite de fostul primar. La nivelul comunei mai avem un proiect in derulare de reabilitare drumuri si asfaltare, pe o lungime de cinci kilometri, in valoare de un milion de euro, pe care vrem sa-l finantam cu bani europeni si contributia noastra de 10 la suta. El este gândit pe mai multe tronsoane si uneste cele trei mari biserici din comuna, Scorteni, Grigoreni si Floresti, asa au dorit oamenii.

– Dumneavoastra sunteti in barca câstigatoare? Ce le-ati promis oamenilor in campania electorala?
– Sunt multe de facut in comuna. Dupa ce finalizam aceasta lucrare, mi-am propus sa modernizam toate ulitele adiacente. Comuna Scorteni are 48 de km de ulite, lungime similara cu cea dintre Bacau si Moinesti. Avem sase sate, Scorteni, Grigoreni, Floresti, Stejaru, Bogdanesti si Serpeni. Comuna are o suprafata mare, insa numarul de locuitori depaseste cu putin 3000. Nu ne-a propus sa le asfaltam pe toate, insa dorim sa le modernizam, le pietruim, facem canale de scurgere a apei etc. In doua sate mai mici, Bogdanesti si Serpeni, dorim, ca prin Masura 43 – Exploatatii Agricole, sa le unim cu un drum, daca nu asfaltat, macar betonat, cu iesire spre Podis. Aceasta masura are ca obiectiv preluarea traficului agricol si evitarea DN 2G. Noi nu avem fondurile necesare, de aceea vrem sa accesam bani europeni, prin FADR. Va fi un mare câstig pentru oameni, prin evitarea drumului national (serpentinele de la Grigoreni), foarte aglomerat. Trebuie sa reusim cu acest proiect, practic nu exista legatura intre aceste sate, nu exista acces pentru Pompieri, Salvare si Salubritate.

sursa: http://www.desteptarea.ro/avem-planuri-proiecte-si-programe-ne-trebuie-bani-foarte-multi-bani/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.