spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

„AM RĂMAS CU MORTU’ ÎN CASĂ“

- Advertisement -

• clădirea Spitalului Vechi, o constructie ce datează de 77 de ani, precum si sectiile de Oncologie si Dermatologie ar fi trebuit dărîmate de acum 5 ani • acestea prezintă un risc seismic ridicat si nu pot fi consolidate • în cazul unui cutremur, peste 300 de pacienti si medici ar putea muri sub dărîmături •

Judetul Neamt este o zonă lipsită de activitate seismică si oarecum protejat de efectele unui cutremur de mare intensitate, datorită structurii solide a solului. În Piatra Neamt există însă cîteva constructii despre care se stie de ani de zile că nu prezintă sigurantă în exploatare si că orice cutremur de pămînt care ar depăsi 6 grade pe scara Richter, le-ar transforma în mormane de moloz si ar putea ucide sute de oameni. Cu toate acestea, nimeni nu face nimic, iar autoritătile dau vina pe vesnica lipsă de fonduri care nu permite fie demolarea acestora, fie consolidarea lor, asa cum ar trebui. Cele mai multe astfel de clădiri care ar fi trebuit demult culcate la pămînt apartin Spitalului Judetean. Concret, clădirea Spitalului Vechi precum si pavilioanele ce adăpostesc sectiile de Oncologie si de Dermato-Venerice au fost propuse spre demolare încă din anul 2006, iar expertiza tehnică făcută la acea dată arăta că acestea nu prezintă sigurantă în cazul unui cutremur. De asemenea, se preciza că o eventuală consolidare a acestora nu s-ar justifica pentru simplul motiv că ar fi fost mai costisitoare decît ridicarea unei clădiri noi. Autoritătile nemtene stiau de atunci despre aceste riscuri dar cu toate acestea problema a rămas doar în stadiul teoretic. Dumitru Badea, vicepresedinte al CJ Neamt la acea vreme, spunea în 2007 despre clădirea Spitalului Vechi, citînd dintr-o expertiză, că urmare a seismelor din 1940, 1977, 1986 si 1990 au apărut fisuri în diafragmele de zidărie, în parapeti, socluri si tavane. Pardoselile prezintă fisuri la toate etajele clădirii, infiltratii fiind în grupurile sanitare si în subsolul spitalului. În aceeasi situatie se afla si pavilionul de Dermato-Venerice. „În această situatie, CJ va lua hotărîrea de a demola cele două clădiri expertizate. Deoarece ambele constructii au spatii aglomerate, mentinerea acestora în starea actuală nu este posibilă“, declara acum patru ani vicele Badea. Timpul a dovedit că nu se poate, administratiile publice locale dar si spitalul negăsind niciodată banii necesari pentru demolarea acelor clădiri.

250 de bolnavi si circa 100 de cadre medicale se tem

În Spitalul Vechi precum si la Oncologie si Dermato sînt în total 250 de paturi, toate ocupate permanent. În afara acestor bolnavi, circa 100 de cadre medicale ce lucrează în aceste sectii se tem zi de zi pentru viata lor în cazul unui cutremur. Sefii Spitalului Neamt sînt constienti de riscuri dar, din păcate, nu pot face nimic. „Într-adevăr, Spitalul Vechi si cele două pavilioane trebuiau demolate demult dar nu au fost găsite resursele necesare. Apoi s-ar mai pune si problema lipsei de spatiu, neavînd unde să mutăm bolnavii în cazul în care am demola aceste clădiri. Să sperăm că nu va avea loc nici un cutremur prea curînd si să sperăm că vom rezolva problema cît mai repede“, a declarat medicul Sorin Ciobanu, managerul Spitalului Neamt. Cu speranta trăiesc si autoritătile judetene, care sînt administratori ai spitalului cu pricina. „Marea noastră sansă era dacă se construia spitalul despre care s-a tot vorbit, pe Calea Romanului. Dar asta nu se va mai întîmpla si atunci «am rămas cu mortu’ în casă». Nici nu stiu ce să zic despre situatia aceasta. Dacă expertizele spun că acele clădiri nu prezintă sigurantă în exploatare, atunci asa e. Dacă nu pot fi întărite, reabilitate, situatia e si mai gravă! Ce să faci cu bolnavii, unde să îi muti? Plus că o mutare de aceasta nu e o chestiune temporară, trebuie găsită o solutie definitivă. Nici cu banii nu stiu dacă am putea rezolva problema, în cazul în care am avea sumele suficiente, desigur! Doar să construim un spital nou! Dar singuri nu putem… Sperăm să găsim un partener, un investitor cu care să ne asociem pentru a construi un spital în parteneriat public-privat. În acest moment nu stiu ce as putea răspunde la o întrebare legată de soarta Spitalului Vechi despre care se spune că nu prezintă sigurantă în exploatare. Sper să mai reziste asa, să nu apară complicatii!“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean.
Spitalul Vechi din Piatra Neamt datează din 1935, după cum se arată si pe o placă de marmură postată pe unul din ziduri si pe care scrie: „Acest spital s-a clădit în anul 1935 sub domnia M.S. Regelui Carol al -II-lea, fiind primministru Gh. Tătărăscu, iar ministrul sănătătii dr. I.E. Costinescu“.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.