spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

“Zilele Recoltei” – prilej de ospãt traditional, cu produse naturale | FOTO

- Advertisement -

TÂRG… Editie a XV-a a târgului de toamnã se desfãsoarã în acest weekend în Piata Traian din Vaslui, sub genericul “Zilele Recoltei”. Zeci de producãtori locali, dar si din judete precum Iasi, Sibiu, Maramures si Vrancea si-au expus roadele muncii de luni întregi: fructe, brânzeturi, miere, must, vin, semipreparate din carne, produse apicole si felurite dulciuri pregãtite în casã. Surpizele acestui târg sunt stadul Apisrom cu produsul lor fabulos, ciocalata de la albinute, dar si dulceata de fructe de pãdure fãrã zahãr de la Zmeurisul – coasta Neagului. Pe lângã acestea, în târg si-au gãsit locul si celebrele terase cu mici, cârnati, cartofi prãjiti, peste pe grãtar sau alte bunãtãti. Preturile sunt accesibile pentru toate buzunarele, iar la cantitati mai mari, producãtorii sunt dispusi sã mai negocieze, ba mai mult, vã oferã posibilitatea sã degustati produsele. Târgul este deschis pânã duminicã (inclusiv).

Dupã luni de muncã si sudoarea fruntii, la Vaslui au ajuns cele mai frumoase produse din ograda producãtorilor agricoli si non-agricoli din judet, dar si din tarã. Circa 40 de producãtori si-au expus cele mai bune produse în cadrul “Târgului de Toamnã” din Piata Traian. Mirosuri îmbietoare de carne afumatã, brânzeturi proaspete, mititei, legume si fructe, toate au fãcut deliciul vasluienilor, care nu au plecat cu mâna goalã de la târg. L-am întâlnit aici pe Gicã, un iesean care alãturi de sotia sa a pus bazele unei afaceri frumos mirositoare – produse pe bazã de trandafiri. Vorbim de dulceatã, apã, otet, ceai, sirop, toate pe bazã de trandafiri. “Este o afacere micã, de familie, lucrãm numai eu si sotia. A fost ideea ei de a ne apuca sã producem asa ceva, tocmai de aceea se numeste “Deliciul Mihaelei”. Nu producem în cantitãti foarte mari, pentru cã nu avem nici forta de muncã necesarã, nici nu putem vinde atât de mult si nu ne permitem sã stãm cu produsele pe stoc, pentru cã dacã le tii mult, îsi schimbã culoarea. Asta pentru cã sunt produse fãcute doar din ingrediente naturale, fãrã conservanti. Vindem atât online, pe site-ul www.deliciulmihaelei.ro, cât si în cadrul târgurilor. Suntem pentru a doua oarã la Vaslui, anul trecut a venit doar sotia mea si am vrut sã revenim pentru cã vasluienii s-au arãtat încântati de <deliciile Mihaelei>“, ne-a povestit producãtorul.

Familia Comisescu continuã traditia legumicolã: ardei, vinete, gogosari si urmeazã varza

Tot în cadrul târgului am gãsit si familia Comisescu, cunoscutã în judet pentru recordurile cu dovleci uriasi. Apãsati de pierderea bãtrânului Paul Comisescu, plecat la ceruri la sfârsitul anului trecut, sotia, fiul, nora si nepotica au dus la cu ei o parte din recolta din ultimele zile. “Facem în continuare tot ce fãceam cu sotul, doar cã acum nu mai e. Ãsta e cursul vietii, trebuie sã-l urmãm, n-avem ce face. Astãzi am venit cu ardei, vinete, pepeni de murat, gogosari, urmeazã varza, o avem pe 70 de ari, apoi dovlecii… Noi ne bucurãm cã a plouat, prinde bine agriculturii, e aur pentru pãmânt si pentru noi, producãtorii… A mers bine, însã, si vara aceasta… Am avut douã hectare cu pepeni verzi, un hectar cu pepeni galbeni. A trebuit sã irigãm pentru a fost cam secetã, dar oricum a fost bine, nu avem de ce sã ne plângem”, a povestit Maria Comisescu. Dacã nu reusiti sã ajungeti azi sau mâine la târg, legumele produse de familia Comisescu le gãsiti în fiecare zi în Piata Traian, la taraba din fata magazinului de lactate Vio.

“Cioco miere” si “miere cremã” încântã papilele gustative ale vasluienilor la “Zilele Recoltei”

AURUL DULCE AL VASLUIULUI… Dacã reusiti, însã, sã vã faceti timp sã ajungeti la târg, nu ratati ocazia de a degusta douã produse noi, pe bazã de miere: “Ciocalata albinutelor” si “Crema de miere tartinabilã”, comercializate de Apisrom. “Ciocolata albinutelor” sau “cioco miere” este un amestec de cremã de miere poliflorã cu pudrã de cacao: 95% miere si 5% cacao”. “Crema de miere tartinabilã” este, dupã cum spune si numele, o cremã din miere poliflorã, care se întinde, însã, mult mai usor pe pâine. Ambele produse sunt fãcute numai din ingrediente naturale, fãrã conservanti sau grãsimi vegetale, de la albinele de aur ale judetului.

Zmeurisul Coasta Neagului, cerere mare pentru gemurile si dulceturile fãrã zahãr

DULCE-ACRISOR…La câteva standuri distantã, dãm de o altã afacere de familie, însã una din judetul Vaslui: familia Ciobanu si produsele sale pe bazã de zmeurã, coacãze si afine, reunite sub denumirea “Zmeurisul Coasta Neagului”. “Pentru noi, aceste târg este o sansã de a ne promova produsele si de a vedea reactia oamenilor în momentul în care degustã. Vedem dacã le place, dacã nu le place, pentru noi conteazã foarte mult opinia lor. Una e ceea ce vãd ei în pozele de pe Facebook, altceva e în realitate. Produsele noastre sunt fãcute la foc de lemne, în oale de tuci, exact asa cum se fãceau înainte dulceturile, însã într-un cadru autorizat, cu tot ce trebuie. Nu folosim conservanti sau E-uri, ci doar fructe din productie proprie, fãrã a fi stropite cu chimicale. Acum avem o cerere foarte mare pentru gemurile si dulceturile fãrã zahãr. Majoritate care cumpãrã sunt persoanele cu probleme de sãnãtate sau pãrinti care iau pentru copii. De asemenea, o cerere mare o avem si la dulceata de zmeurã, primul produs din judet atestat traditional de Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale”, ne-a povestit Andreea Ciobanu. În cazul în care nu puteti ajunge la târg, gãsiti produsele Zmeurisul Coasta Neagului pe pagina de Facebook cu acelasi nume, unde, de altfel, puteti face si comenzi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.