spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

“Soc cultural”, cu profesorul D. V. Marin

- Advertisement -

Un coleg de breaslã l-a acuzat pe Marin cã-i agramat

SIMPOZION… Scriitori care mai de care, elevi de gimnaziu adusi cu arcanul, cãrti, reviste, diplome de merit cultural si… ceva muzicã popularã. Toate acestea, într-un eveniment cultural marca profesorului doctor D. V. Marin: simpozionul “Cartea – principalul mijloc de culturã”. Sigur, n-au lipsit contradictiile si nici gafele. Marele profesor doctor, autointitulat “întemeietorul presei vasluiene”, a reusit sã comitã o gresealã de neiertat pentru valoarea sa: a scris “a-II-a editie”, iar lucrul acesta a fost taxat de unul dintre invitatii sãi la marele simpozion: “stergeti, vã rog, prima cratimã, e scris gresit. Primul <<a>> e articol posesiv, iar al doilea e articol hotãrât. Nu se pune cratimã dupã articol posesiv”. De asemenea, un alt invitat i-a atras atentia în ceea ce priveste opinia acestuia asupra limbii române – “împotriva limbii române este o crimã culturalã în formã continuatã”. “Dacã împotriva limbii române are loc o crimã culturalã, înseamnã cã noi suntem vinovatii”, a fost replica unui alt invitat.

Începutul acestei sãptãmâni a fost marcat de un eveniment cultural de anvergura profesorului D. V. Marin. Astfel, luni, de ziua sa, “Sfântul Dumitru”, acesta a ales sã omagieze cultura printr-un simpozion denumit “Cartea – principalul mijloc de culturã”, desfãsurat în sala de conferinte a Centrului de Afaceri Vaslui. Sub acest auspiciu a fost lansat si cel mai nou numãr ar revistei “Meridianul cultural românesc”, “oglinda momentului românesc într-un timp al prefacerilor, al creatorilor crescuti eminescian, într-o societate caragialianã cu asipiratie blagianã în exprimare personalã: talente ale unui mediu si ale unui moment anume”, D. V. Marin, citat. Pe ordinea de zi au stat teme precum “Crima culturalã în forma continuatã împotriva limbii române”, “Presa în actualitate”, “Prezenta cãrtii în public”, “Biblioteca umoristicã si reprezentarea eu”, “Biblioteca, tipar si online”, iar printre invitati s-au numãrat profesorul dr. Alexandru Ionescu, Mihaela Babusanu, comandor Mihai Batog, profesorul Gelu Bichinet, precum si multi alti scriitori.

“Crima împotriva limbii românã”

Pitoresc si plin de vervã, profesorul Marin si-a început discursul în stilul sãu specific. “Omagiu Cãrtii vasluiene s-a nãscut acum doi an, tot în jur de 25 octombrie, chiar de Ziua Armatei. Unii s-au dus acolo, la pilealã, iar altii au venit la noi. Acum sã nu credeti cã Armata se tine de bãuturã. Spunem doar cã noi încercãm sã facem lucruri mai deosebite”, a spus, în introducere, profesorul Marin. Apoi a continuat sã vorbeascã despre groaznica crimã împotriva limbii române. “Împotriva limbii române este o crimã culturalã în formã continuatã. Se spune cã, dacã ati discuta, azi, cu Stefan cel Mare, voi îl veti întelege, însã el nu… Limba românã a evoluat mult, dar are pilonii ei de bazã si posibilitatea de autopãrare. Într-adevãr, fãrã calculator nu se mai poate, dar la fel de adevãrat este si faptul cã acesta stricã limba noastrã”, a mai adãugat doctorul “honoris causa”.”Dacã împotriva limbii române are loc o crimã culturalã, înseamnã cã noi suntem vinovatii. Eu nu sunt de aceeasi pãrere cu profesorul Marin. Nu cred cã existã o crizã culturalã a limbii române. Dar dacã ea existã, atunci suntem cu totii coautori. Cum sã fim împotriva limbii române?!”, a fost replica criticul literar Petru Isachi.

Elevii, singurii fãrã premii

La marele simpozion, toatã lumea a primit diplome de merit cultural deosebit. Singurii fãrã premii au fost elevii, prezenti si ei în numãr destul de mare la marele eveniment, cã doar erau scutiti de la ore. “Prieteni, au venit pe mâinile mele niste diplome, care cred eu cã nu sunt ale mele. Atentie, avem de dat diplome pentru toatã lumea dupã terminarea desfãsurãrii, însã nu si pentru elevi”, a fost anuntul cu care D. V. Marin a încercat sã câstige atentia.

“Stergeti, vã rog, prima cratimã, e scris gresit”

“Ocrotitorul Vasluiului, izvorãtorul de luminã”, dupã cum a fost supranumit profesorul Marin, a reusit sã… gafeze. Greseala e de neiertat pentru cel intitulat “întemeietorul presei vasluiene”: a scris “a-II-a editie”, în loc de “a II-a editie”. Gafa ar fi trecut neobservatã dacã unul dintre invitati nu ar fi luat atitudine în mijlocul simpozionului. “Stergeti, vã rog, prima cratimã, e scris gresit. Primul <<a>> e articol posesiv, iar al doilea e articol hotãrât. Nu se pune cratimã dupã articol posesiv”, a spus unul dintre invitati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.