spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

“Scoala de Varã” Astromicã din Prisaca Dornei (foto)

- Advertisement -

ASTRONOMIE SI MISCARE Circa 20 de elevi din mai multe scoli din Bârlad, membri ai Asociatiei Astronomice SIRIUS-UNESCO din localitate, au participat la cea de a IV-a editie a “Scolii de Varã”. Prof. Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice SIRIUS (AAS), a asigurat desfãsurarea acestei scoli, practic o tabãrã de varã, la Prisaca Dornei, în judetul Suceava. Acolo elevii s-au pregãtit pentru urmãtorul concurs national de astronomie, care va avea loc în luna August, la Tulcea.

În acest an, Asociatia Astronomicã “Sirius” a oferit un program special membrilor sãi: “Scoala de Varã”, editia a IV-a. Aceasta a oferit, în perioada 10-16 iulie, o alternativã de program în perioada vacantei elevilor si a permis socializarea participantilor (elevi din clasele VI – XI de la diverse unitãti scolare din Bârlad). Asa cum au remarcat cei 20 de participanti, programul a cuprins activitãti interesante si distractive într-un loc deosebit – Prisaca Dornei, judetul Suceava, un loc plin de liniste, cu aer curat si înmiresmat si un peisaj cu adevãrat spectaculos. În cadrul acestei scoli de varã elevii au participat la cursuri si lucrãri practice de astronomie si astrofizicã. Activitãtile au permis elevilor sã demonstreze si sã extindã abilitãtile lor, sã efectueze experimente, sã demonstreze cunoasterea subiectului, sã aplice teoria în practicã. Activitãtile observationale au vizat identificarea constelatiilor vizibile în aceastã perioadã, observarea telescopicã a stelelor duble, obiectelor deep-sky, a planetei Saturn. Pentru elevii care vor participa în luna august la Concursul National „Sub cerul astral al Deltei”, activitãtile au constituit un ajutor real în ceea ce priveste pregãtirea lor teoreticã si practicã. Programul scolii de Varã a mai cuprins, în afarã de studiu si observatii astrale, vizitarea Rezervatiei Rarãu, a Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc si o excursie la Gura Humorului.

“Traditionalul foc de tabãrã din ultima searã ne-a sugerat filosofic cã organismul uman este o versiune în miniaturã a Universului, creat din cele cinci elemente de bazã prin intermediul doctrinei principiului ying-yang, iar lansarea lampioanelor a simbolizat expresia sperantei si a urãrilor de bine. La finalul activitãtilor, toti participantii la editia a IV-a a scolii de Varã au primit din partea asociatiei diplome si diverse suveniruri. Ne-am simtit extraordinar de bine, tineri si adulti, având în vedere spatiul de cazare, servirea mesei si ospitalitatea cu care am fost tratati. Unul dintre participanti, elev în clasa a VI-a, chiar mi-a spus: <<Scoala de Varã a fost extraordinarã! Nu am avut niciun moment de plictisealã!! Fiecare clipã a fost minunatã si nu am stat deloc. Am învãtat lucruri noi si ne-am distrat. Dupã pãrerea mea, scoala de Varã a fost cea mai frumoasã si aventuroasã tabãrã în care am fost>>. Multumim si pe aceastã cale pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect familiei Ion Onose, ec.Eugen Nichita si domnului Gabi Sãndulescu de la Cony Sat Bârlad.”, a precizat presedinte AAS, prof.Ioan Adam.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.