Scandalul blocurilor din Negresti reabilitate si consolidate cu bani de la Guvern se acutizeazã. Dacã locatarii blocurilor 3 si 8 au fost de acord cu conditiile impuse, cei de la blocul nr.9 refuzã ipotecarea locuintelor pe o perioadã de 25 de ani si îsi cautã dreptatea în instantã.
Scandalul iscat dupã ce primãria Negresti a obtinut finantare pentru consolidarea a trei blocuri de locuinte cu bani de la Guvern este departe de a se încheia. Expertiza întocmitã de cãtre expertii în domeniul constructiilor a încadrat cele trei imobile în riscul seismic 1, zona seismicã A, ceea ce a impus instituirea de ipotecã de cãtre Guvern pe o perioadã de 25 de ani. Dacã locatarii blocurilor 3 si 8 au acceptat lucrul acesta, constienti de gradul ridicat de degradare al celor douã imobile, cei care locuiesc în imobilul cu nr.9 au refuzat lucrul acesta, mai ales, dupã cum spune cea care s-a transformat într-un purtãtor de cuvânt al celorlalti vecini, imobilul lor a fost expertizat gresit si cã acesta s-ar încadra în zona C, grad de risc 8 seismic. Pentru a lãmuri acest lucru, proprietarii de apartamente din imobilul cu nr. 9 au cerut o nouã expertizã si au sesizat nu mai putin de 9 institutii guvernamentale, judetene si locale despre problema lor. Ba mai mult, pe 16 noiembrie va începe procesul intentat de locatari Primãriei municipiului Negresti. “Oamenii nu au fost de acord cu încadrarea blocului la risc seismic 1 si, din câte am înteles, urmeazã o nouã expertizã. Fostul expert Smaranda Nour a decedat iar acum, din câte am înteles, Asociatia de locatari din blocul nr. 9 au contactat un nou expert, în persoana profesorului dr. inginer Liviu Groll. Noua expertizã va încadra sau nu imobilul respectiv la risc seismic 1 si pânã atunci noi am luat mãsurile care se impun în astfel de conditii, adicã am cerut conservarea lucrãrilor efectuate pânã acum”, a spus Ovidiu Pascal, inspector sef al Inspectoratului în Constructii Vaslui.
Lucrãrile de consolidare vor fi conservate
Toti cei care locuiesc în cele aproximativ 40 de apartamente din blocul nr. 9 spun cã imobilul lor este rezistent mai ales cã este construit dupã cutremurul din 1977. De aceea au cerut o nouã expertizã dar si au ajuns în instantã cu problema lor. De aceea Inspectoratul de Stat în Constructii a decis conservarea fundatiilor existente (se vor executa numai umpluturile exterioare) pânã la rezolvarea acestui litigiu. “Am verificat sesizãrile primite în urmã cu mai bine de o lunã de zile, atunci când a început toatã povestea asta. La acea datã lucrãrile de consolidare la blocul 9 erau executate în proportie de 20%. Din cauza faptului cã existã un litigiu acolo am dispus în continuare conservarea fundatiilor tinâdn cont si de vremea nefavorabilã lucãrilor de constructie”, a mai spus Ovidiu Pascal.