spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

“Rãzboiul argumentelor” între elevii de la Cuza din Husi si cei de la LMK (foto)

- Advertisement -

Ce spun tinerii liceeni despre tema: “Introducerea votului de la 16 ani!”

CONSTRUCTIV… O confruntare a ideilor, a argumentelor atent documentate si, de ce nu, a vechilor orgolii dintre douã prestigioase institutii ale învãtãmântului vasluian, Colegiul National “Cuza Vodã” Husi si, respectiv, Liceul “Mihail Kogãlniceanu” (LMK) Vaslui, a avut loc ieri, în “orasul dintre vii”, la initiativa Clubului de Dezbatere si Oratorie, condus de profesoara Carmen Hodea. Dincolo de ideea de competitie, cãreia ambele echipe i-au fãcut fatã excelent, participantii au putut vedea cea mai frumoasã si mai interesantã fatã a tinerei generatii: copii inteligenti, capabili sã discute agumentat despre teme sensibile de interes social, economic sau politic, pregãtiti parcã sã preia în propriile mâini destinele tãrii! Provocarea zilei a fost una inspiratã: este sau nu este oportunã initiativa de a scãdea vârsta celor cu drept de vot la 16 ani. Echipei de la “Cuza Vodã” Husi i-a picat la sorti rolul “Guvernului”, care vrea sã impunã aceastã normã legislativã, iar elevilor de la LMK, rolul de opozanti ai ideii. Misiunea juriului a fost extrem de grea si nu e de mirare cã, în final, a fost egalitate!

“Promovãm dezbaterea, oratoria, retorica, pentru cã acesti copii au nevoie sã cunoascã principii politice, au nevoie sã poatã vorbi liber în public, sã poatã sã conceapã, pe roluri, argumente pro si contra pe cele mai diverse teme”, a explicat profesoara Carmen Hodea, cordonatoarea Clubului de Dezbatere si Oratorie, din cadrul Colegiului “Cuza Vodã Husi. Ieri, husenii pasionati de dezbateri constructive, au avut de înfruntat o opozitie redutabilã – liceenii de la LMK. Echipa de la “Cuza Vodã” a fost formatã din Florentina Vârlan (a XII-a, Filologie 1), Mihai Dãnilã (a XII-a, SS2) si Pascal Rãzvan (a XI-a, MI). În echipa de la “Mihail Kogãlniceanu”, coordonatã de profesoara Mihaela-Dumitrita Ciocoiu, au activat elevele Georgiana Asãvoaei, Teodora Nemtanu si Maria Costan. Dacã este sau nu oportun ca, de la 16 ani, adolescentii sã voteze, cu sigurantã, cine a participat la aceastã dezbatere a avut de unde sã îsi ia cele mai bune opinii si, în mod surprinzãtor pentru vârste atât de fragede, argumente matur construite, expuse în discursuri convingãtoare, în asa el încât sã poatã înclina balanta cãtre punctul de vedere favorit.

Husenii: “De ce sã nu oferim aceastã sansã tinerilor, iar ei sã devinã mai responsabili?”

“Filosofia noastrã de caz este urmãtoarea: a fi responsabil pentru alegerile luate nu tine cont de vârstã. Capacitatea de a alege responsabil nu este proportionalã cu vârsta. Astfel, multe persoane de 16 ani sunt mult mai capabile de a lua decizii corecte, fatã de persoanele trecute de 18 ani. (…) În societatea actualã, tinerii ocupã un rol foarte important încã din adolescentã. De multe ori, ei reprezintã schimbarea fiind conectati mereu la informatie, evoluând într-un mod alert, fatã de generatiile precedente. Un studiu realizat de o serie de psihologi germani aratã cã, în secolul în care trãim, generatia tânãrã este mult mai activã si se maturizeazã mai repede fatã de generatiile din secolul trecut. Implementarea unei astfel de mãsuri va determina în primul rând o activare socialã si politicã a adolescentilor de peste 16 ani, având accesul la mecanismul de luare de decizii din tarã. De ce sã nu oferim aceastã sansã tinerilor, iar ei sã devinã mai responsabili? Alesii trebuie sã reprezinte interesul întregii societãtii, nu doar a unei pãrti a acesteia”, au fost de pãrere membrii “Guvernului” de la “Cuza Vodã” Husi. De aici au urmat o serie de puncte de vedere si întrebãri punctuale din partea echipei adverse, care au dat antren si spectaculozitate întâlnirii.

Echipa LMK: “Tinerii sunt usor de influentat de familie, de anturaj, de scoalã, ei tind sã voteze doar pentru a se simti importanti”!

“În primul rând, prin aceastã schimbare a vârstei de vot, elevii pot fi influentati de cadrele didactice care au anumite credinte politice. Se pot isca si diferite conflicte între elevi, tot din cauza credintelor politice. Apoi, tinerii sunt usor influentati de familie, de anturaj, de scoalã, ei tind sã voteze doar pentru a se simti importanti sau pentru cã asa fac anumiti prieteni. Oamenii maturi au dat multe voturi nule sau vândute, rata de voturi nule fiind de 2,5%. Ce ne face sã credem cã cei de 16 ani vor da voturi serioase?”, au replicat, siguri pe ei, elevii de la LMK. “Ati afirmat cã tinerii la 16 ani au mai mult timp liber pentru a se gândi la problemele politicii, iar problema este cã acesti tineri îsi vor ocupa timpul cu aspecte personale, ce tin de viitor, scoalã si, eventual, hobby-uri. Câti adolescenti din ziua de azi se gândesc la responsabilitãtile lor sau la vârsta de vot sau la alte asemenea lucruri? Un sondaj realizat la nivel national cu 1300 persoane, între 15 si 20 de ani, a arãtat cã acestia sunt dezamãgiti de institutiile politice din tarã si de politicieni, afirmând cã nu au de-a face cu politica”, au mai punctat membrii echipei de la LMK, sub privirile admirative ale publicului din amfiteatrul Colegiului “Cuza Vodã”.

Husenii: “De multe ori am vãzut cã o revolutie sau un protest important de la tineri a pornit, oameni buni!”

“De ce sã nu-i lãsãm sã îsi decidã singuri viitorul? Noi considerãm cã tinerii sunt vectorul societãtii, ei reprezintã schimbarea, ei pot aduce un suflu nou. De multe ori am vãzut cã o revolutie sau un protest important, de la tineri a pornit, oameni buni! (..) Opozitia a vorbit despre faptul cã e dificil sã modifici Constitutia, dacã vrem ca tinerii de la 16 ani sã voteze. Dar dacã situatia internã o cere, de ce sã nu o facem!? Chiar oamenii politici au hotãrât cã trebuie schimbatã Constitutia. Dacã dorim o societate mai puternicã, trebuie sã avem o Constitutie competitivã, mult mai bunã si care sã ajute cetãteanul”, a spus Mihai Dãnilã, unul din membrii echipei de la “Cuza Vodã” Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.