3 milioane de euro – suma pentru care a dispãrut FC Vaslui
BOMBÃ… “Vremea Nouã” a pus mâna pe documentele care atestã câti bani a luat Ciprian Damian de la clubul FC Vaslui, în perioada 2011-2013, perioadã în care clubul era finantat de la firmele lui Adrian Porumboiu. Este vorba de fabuloasa sumã de 3 milioane de euro, mai exact 12.513.450,85 lei, bani reprezentând comisioane de succes ca manager. La aceste sume se mai adaugã salariul. Acesti bani erau ridicati în baza “celebrului” contract de administrare pe care acesta îl avea cu Sporting Club, contract pe care politistii nu-l gãsesc si despre care Adrian Porumboiu spune cã este un fals grosolan. La Politie, pe aceastã spetã, s-a dat neînceperea urmãririi penale, dar contractul apare, mai târziu, în instantã, certificat de un notar din Husi si prin care Damian, alãturi de unul dintre actionarii de la Plantagro, cerea falimentul firmelor lui Porumboiu.(Proces pierdut de Damian). Tot acest contract este “responsabil” si de pierderea licentei de cãtre FC Vaslui. În primãvara anului trecut, “Pongo” reclama la Ligã cã nu i-a fost plãtit contractul si cerea, atentie, în calitate de administrator, ca Vasluiul sã iasã din competitiile fotbalistice si jucãtorii sã devinã liberi de contract. Lucru care s-a si întâmplat, Sporting Club pierzând atunci toti jucãtorii, care valorau 14 milioane de euro si drepturi de televiziune de 2,5 milioane de euro.
.
Ani de zile, Pongo a încasat bani în nestire din grupul de firme care finanta FC Vaslui. Conform datelor obtinute de la lichidatorul judiciar al Sporting Club, societate la care Damian era administrator, în perioada 2011-2013, Damian a ridicat, în baza contractului de administrare al FC Vaslui, suma incredibilã de 125 miliarde lei vechi, adicã în jur de 3 milioane de euro! Datele sunt clare: în 2011, Pongo a ridicat suma de 4,3 milioane lei (43 miliarde lei vechi), în 2012 – 5,9 milioane lei (59 miliarde lei vechi), în 2013 – “doar” 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi). Aceste sume sunt în afara salariului pe care-l avea la club, sume neînsemnate fatã de ceea ce câstiga din contractul de reprezentare – 69.427 lei, în 2011, 50.491 lei, în 2012, 63.130 lei, în 2013. În data de 31 august 2011, Damian ridicã “cf. ctr.”, respectiv “conform contract”, suma de 640.000 de lei (6,4 miliarde lei vechi), fiind cea mai mare sumã pe care o încaseazã în 2011. Mai apare, în documentele anului 2011, cu sume mai mici, ridicate în cursul anului, de ordinul a 2-300.000 lei, în documentele contabile, ajungându-se, la final, la un total de 4.312.824,97 lei, în dreptul presedintelui Consiliului de Administratie de la Sporting Club. În 2012, în aceeasi zi, 31 august, tot “cf. ctr”, Damian ridicã o sumã imensã – 1,2 milioane lei (12 miliarde lei vechi). Dar, cea mai mare bombã apare pe 30 septembrie 2012, când Damian Ciprian încaseazã, în mod personal, suma de 1,5 milioane lei (15 miliarde lei vechi). Anul urmãtor, pe 22 august 2013, acelasi Damian ridicã o altã sumã uriasã din conturile Sporting Club – 542.000 lei (peste 5,4 miliarde lei vechi). Pe baza acestor dovezi care aratã, fãrã dubiu, modul în care Damian a ridicat sume de peste 3 milioane de euro, în intervalul 2011-2013, putem spune cã presedintele Consiliului de Administratie de la Sporting Club a fost cel mai bine plãtit presedinte de club din tarã, care ridica un salariu dublu fatã de Lucian Sânmãrtean, de exemplu. Cum sã nu-ti permiti, având un asemenea purcoi de bani, sã schimbi cele mai scumpe masini, sã-ti faci cumpãrãturile la Madrid, Londra sau Paris, ca sã nu mai spunem de cele mai scumpe magazine din Bucuresti? Cum sã nu-ti permiti, la 3 milioane de euro, sã sfidezi pe toti necãjitii din judet, care veneau la meciurile FC Vaslui, plãtind bruma de bani pe care o aveau pentru un bilet de intrare? Întrebãri dureroase pentru miile de fani ai FC Vaslui, care au vãzut cum Damian si-a construit, pe numele sotiei, un bar de lux, dupã ce clubul de fotbal a dispãrut, ca sã nu mai vorbim de masinile de lux si cele de off-road pe care le avea în proprietate.
Cum a ridicat “Pongo” minciuna la rang de “politicã proprie”. A mintit peste tot: nu-si recunoaste semnãturile, una spune la FRF si alta la Politie s.a.m.d.
Anul trecut, Adrian Porumboiu prezenta un contract de administrare uimitor, de care s-a tot prevalat Damian, cu acelasi numãr de înregistrare, din aceeasi zi, încheiat în anul 2010, însã cu douã variante, una corectã si legalã si cealaltã penalã. Presedintele grupului de firme “Racova” spunea, atunci, cã “suntem unicul caz în lume în care un presedinte, vezi Doamne, actionar, solicitã ca acel club sã nu ia licenta”. “Dai de un contract de administrare, dacã tot cauti prin documente, 1007 (n.r. numãrul contractului), din 23.12.2010, te uiti pe el, între timp deschizi o arhivã la club si gãsesti acelasi contract, tot 1007, tot din 23.12.2010, tot contract de administrare. Pe ambele contracte, surprinzãtor, semnãturile la Coser si Nebunu sunt fãcute la punct! Semnez si eu mii de documente, dar oricât te-ai chinui sã semnezi la fel, la milimetru, nu reusesti. Nu sunt nici procuror, nici judecãtor, însã ceva spune cã nu e în regulã”, spunea Adrian Porumboiu. Citind cu atentie contractele, am descoperit cã Damian nu avea niciun fel de obligatii, ca presedinte de CA, în contractul care se spunea cã era falsificat, în timp ce în contractul pe care-l lansa oficial, la FRF, spunea cã are de primit încã 1,8 milioane euro de la FC Vaslui! Contractul de administrare al lui Damian, întocmit în douã exemplare diferite, unul moderat si celãlalt cu pretentii financiare exagerate, a fost catalogat drept “o mare mãgãrie”, de cãtre cei care au finantat, ani de-a rândul, echipa FC Vaslui. Când primea bani, Damian spunea “Sãru’mâna” si acum dã cu toporul, acuza, în 2014, fostul finantator al FC Vaslui. “Cu toate cã nu este problema mea, informatia potrivit cãreia Sporting Club Vaslui nu a plãtit taxe, la stat, timp de 12 ani, este o minciunã gogonatã. Se poate verifica, clubul a plãtit peste 15 milioane de euro la bugetul consolidat, iar dacã, între timp, altii au furat si nu au plãtit banii la stat, sã rãspundã. Când am plecat de la echipã, clubul FC Vaslui avea în patrimoniu jucãtori de peste 14 milioane de euro si drepturi de încasat de la televiziuni de 2,5 milioane de euro. Ce s-a ales din sumele acestea este zero barat. Cei care aruncã cifre umflate cred cã vor scãpa de potlogãriile fãcute la club”, a spus, sãptãmâna trecutã, Adrian Porumboiu.
Iatã cum minte Pongo instanta
DOVEZI… Raspunsul venit de la Hotelul Crystal Palace din Bucuresti, prin care Ciprian Damian este dat de gol, ca în ziua de 6-7 ianuarie acesta nu se afla cazat în Bucuresti. În celalalt document este prezentata întãmpinarea mincinoasa depusa la Tribunal
.
SMECHERII…Fostul presedinte al FC Vaslui, Ciprian Damian, minte în continuare, demonstrând cã nu are scrupule atunci când interesele sale sunt în joc. Nu tine cont cã aceste minciuni le spune în fata instantelor. Sãptãmâna trecutã, acesta a mintit judecãtorii de la Tribunalul Vaslui, spunând cã nu si-a primit salariul de la Mopan Suceava, unde era angajat pe functia de consilier juridic. A mintit în fata judecãtorilor, spunând cã nu si-a primit salariul de la Mopan timp de sase ani. Asta, în ciuda faptului cã, lunã de lunã, banii de la Suceava îi veneau prin plic, direct la receptia hotelului Racova, dupã cum ne-au declarat mai multe surse, care pot proba aceastã informatie. Tot în fata magistratilor Tribunalului Vaslui, “Pongo” sustine o altã minciunã pe care o premediteazã si falsificã documente. În dosarul 3496/2014, care are ca obiect o ordonantã de platã, acesta spune cã documentul depus de Ulerom în instantã si care vizeazã o datorie pe care acesta o are fatã de fabricã, nu este autentic. El sustine cã nu avea cum sã semneze un document, care este autentificat de avocat, fiindcã era la Bucuresti, între douã deplasãri cu avionul. Cu alte cuvinte, acesta spune cã documentul este un fals. În realitate, datele de la hotelul din Bucuresti, la care acesta sustine cã a stat, l-au dat de gol. S-a folosit de un scenariu, demn de un film. Într-adevãr, în acea zi, la hotel a stat un Damian, dar nu Ciprian, ci Aurel (vezi facsimil), care este un impresar de fotbal de la Bacãu. Damian crede cã prosteste instanta, deoarece cazarea acestui impresar i-a fost plãtitã de la club.
Astãzi, pe rolul Tribunalului Vaslui, este un termen în procesul dintre societatea Ulerom, una dintre firmele finantatoare ale FC Vaslui, si Ciprian Damian, având ca obiect o ordonantã de platã. Atunci, consilierul juridic de la Ulerom a anuntat cã Damian a semnat un contract de finantare cu firma din Vaslui, în ziua de 7 ianuarie 2013, o cesiune de creantã. În întâmpinarea depusã, Ciprian Damian minte cu nerusinare, folosind niste trucuri ieftine pentru a duce judecãtorii în eroare. “Cu ocazia comunicãrii înscrisurilor din prezenta cauzã am avut ocazia sã aflu de existenta documentului numit “Cesiune de creantã”. Subsemnatul nu am semnat un astfel de înscris în ziua de 07.01.2013, în prezenta avocatei Cojocaru Alina Irina. În ziua de 07.01.2013, m-am aflat în Bucuresti, fiind cazat la Hotel Crystal Palace, între douã avioane, respectiv aterizare Tel-Aviv-decolare Lisabona. În intervalul de timp 05.01.2013 si 06.01.2013, ora 23.55, m-am aflat la Tel Aviv, Israel, însotit de antrenorul echipei de fotbal FC Vaslui, dl. Viorel Hizo. În data de 08.01.2014 (n.r. sîc!) am plecat cu avionul spre Lisabona, conform dovezilor atasate, bilete de avion”, a scris Damian, în întâmpinarea depusã la instantã (vezi facsimil). Ori, verificând informatiile date de “Pongo” în instantã, am descoperit un lucru uluitor. “Conform sistemului de rezervãri, Damian Ciprian a stat doar în prima perioadã, în perioada 6-8.01.2013 a stat un domn pe nume Damian Aurel, cu datele de identificare seria … nr…. Damian Ciprian a stat în intervalul 04/05.01.2013, Damian Aurel 06/07.01.2013”, recunoaste managerul hotelului Crystal Palace din Bucuresti. Cum sã minti instantele de judecatã, sã spui cã ai stat în hotel la Bucuresti, pe 7 ianuarie 2013, când în realitate ai stat cazat acolo doar în intervalul 4/5 ianuarie? De fapt, se foloseste de informatia cã în data când semna cedarea de creante la ULEROM, la Crystal Palace, stãtea un impresar de fotbal de la Bacãu, Damian Aurel, cãruia cazarea i-a fost plãtitã tot de club si, prin urmare, Damian Ciprian stia. “Pongo” a mers la cacialma, crezând, probabil, cã la hotel nu este o evidentã strictã, iar pe facturi scrie doar Damian. Nu i-a mers, judecãtorii probabil vor lua act de aceastã minciunã si, poate, mai periculos de premeditarea faptelor.
Altã minciunã
Cu câteva zile în urmã, tot în fata instantelor, acelasi “Pongo” a mintit din nou, atunci când a spus cã nu si-a primit salariul de consilier juridic de sase ani. Întrebat de magistrati ce salariu a avut pe functia de consilier juridic, “Pongo” a afirmat cã, “la început (în 2002, n.r.) luam 9.000 lei pe lunã, pe urmã mi s-a redus salariul si am ajuns la salariul minim pe economie, la finalul colaborãrii”. Ori, lunã de lunã, seful pazei de la Mopan, pe care Damian îl angajase în Comguard, Costel Palaghianu, avea grijã sã-i punã salariul lui Damian în plic, scria pe plic destinatarul, iar acesta ajungea la receptia hotelului Racova. Plicul era ridicat de la receptie de cãtre presedintele CA de la Sporting Club, fãrã nicio jenã. El a spus, în instantã, cã nu recunoaste semnãtura sa pe statele de platã, desi stabilise cu Palaghianu sã-i trimitã, în fiecare lunã, salariul în plic, iar cel care semna în dreptul lui Damian era, fie seful pazei de la Mopan, fie soferul care aducea salariul lui “Pongo”, la Vaslui. Receptionerele de la Racova pot depune mãrturie, în orice moment, de câte ori i-au dat plicurile de bani de la Suceava celui care se erija în seful FC Vaslui.
DATA CONT CORESPONDENT SUMA INCASATA DE DAMIAN
23.02.2011 5311 143.136
31.05.2011 5121.6 84.000
31.05.2011 5420.DC 523.927,97
03.06.2011 5311 45.000
08.06.2011 5311 201.885
16.06.2011 5311 20.500
17.06.2011 5311 42.700
24.06.2011 5311 42.750
29,06.2011 5311 7.600
06.07.2011 5311 10.000
06.07.2011 5121.11 45.000
13.07.2011 5121.11 12.000
19.07.2011 5311 6.700
02.08.2011 5311 56.600
04.08.2011 5121.6 147.000
10.08.2011 5311 22.000
12.08.2011 5311 65.250
16.08.2011 5121.6 12.300
31.08.2011 5311 640.500
09.09.2011 5311 145.060
13.09.2011 5121.6 12.600
22.09.2011 5311 8.500
22.09.2011 5311 14.485
29.09.2011 5311 82.555
30.09.2011 5311 5.600
06.10.2011 5311 185.000
06.10.2011 5311 43.600
10.10.2011 5121.6 310.000
18.10.2011 5311 46200
02.11.2011 5311 218.100
10.11.2011 5311 129.000
11.11.2011 5121.10 430.000
29.11.2011 5311 55.811
30.11.2011 5121.10 215.815
05.12.2011 5311 33.150
12.12.2011 5311 263.700
Subtotal 2011 = 4312824,97 lei
27.03.2012 5311 130.000
11.04.2012 5311 6.463
24.04.2012 5121.6 64.300
31.08.2012 5420.DC 1.200.000
03.09.2012 5121.11 75.000
30.09.2012 5420.DC 1.500.000
05.10.2012 5121.6 74.000
31.10.2012 5420.DC 1.182.300
09.11.2012 5311 546.000
20.11.2012 5311 174.000
21.11.2012 5311 104.000
23.11.2012 5121.10 675.000
04.11.2012 5311 149.000
31.12.2012 5420.DC 51.031,88
Subtotal 2012 = 5.931.094,88 lei
14.02.2013 5121 80.000
26.02.2013 5311 23.735
27.02.2013 5311 271.219
22.03.2013 5311 67.000
29.03.2013 5311 88.200
29.03.2013 5121.6 61.740
31.03.2013 5420.D.C 376.000
02.05.2013 5311 16.000
02.05.2013 5121.6 33.970
03.05.2013 5311 6463
03.05.2013 5121.6 129.900
03.05.2013 5121.6 145.000
13.05.2013 5121.6 96.000
24.05.2013 5121.6 40.000
28.05.2013 5311 151.300
28.05.2013 5311 5.000
28.05.2013 5311 750
31.05.2013 5311 47.080
21.06.2013 5311 8.000
03.07.2013 5121.6 100.000
17.07.2013 5311 35.000
22.08.2013 5311 542.400
23.08.2013 5311 24.000
13.09.2013 5121.6 120.000
Subtotal3=2.269.531 lei
Total 12.513.450,85 lei