SOMERI “Sãptãmâna Patimilor” se pare cã a început mult mai devreme, pe 1 februarie, si se va termina mult mai târziu pentru angajatii de la Spitalul din Negresti. Cu toate cã o parte din personalul medical a fost redistribuit la alte unitãti medicale, au rãmas însã destule persoane fãrã serviciu.
Acum, la spital, îsi mai desfãsoarã activitatea, pânã la 1 mai, 16 persoane, dintre care contabili, economisti, manager etc. ce trebuie sã definitiveze anumite situatii impuse de lege si paznici. Dupã 1 mai însã, vor mai putea rãmâne sã lucreze 4-5 persoane, pentru posturile de paznici si magazioner, restul de personal, administrativ si TESA, vor putea “îmbrãtisa” cu sigurantã ajutorul de somaj. Cu toate cã aceastã sãptãmânã trebuie dedicatã rugãciunii si faptelor bune, ca la final toti crestinii sã trãiascã bucuria Învierii, acestora le este imposibil sã facã loc în mintea si inima lor vreunui sâmbure de fericire. Pe de o parte, este motivat aspectul material, iar pe de altã parte, deprinderea de a munci, satisfactia si siguranta pe care o oferã un loc de muncã, nostalgia pe care o simt atunci când vãd cã ambulantele asteaptã în fata spitalului pentru a prelua bolnavi si a-i duce la spitalul de la Vaslui, durere atunci când observã cã bolnavilor li se acordã primul ajutor în Ambulantã si Camera de Gardã a spitalului este goalã. “Aceste momente sunt foarte grele pentru noi. Ne gândim cu stupoare la ce vom face dupã 1 mai. Cum ne vom plãti ratele si toate facturile? Cum putem noi sã ne bucurãm de Sãrbãtorile de Paste când ne aducem aminte cã vom rãmâne fãrã serviciu?” întreba economistul spitalului, Ion Pârtog. “ Nu cred cã voi face fatã situatiei. Mã tem cã mã voi îmbolnãvi. Mai am cîtiva ani pânã la pensie. Unde mã mai pot eu angaja la vârsta asta? Aici, în oras, nu existã locuri de muncã acum. Nu pot sã cred cã noi stãm cu clãdirea degeaba, iar bolnavilor le este acordat primul ajutor în Ambulantã sau cum vin bolnavii pânã în fata spitalului si sunt preluati de cãtre Ambulantã si dusi la spitalul de la Vaslui “, a declarat Lenuta Moraru, contabilul sef. “Îi înteleg pe acesti oameni si le împãrtãsesc durerea. Constientizez cã este destul de greu sã te descurci si cu serviciu, deoarece salariile sunt mici, dar fãrã serviciu?” a declarat primarul, Ioan Cozma.
“Spitalul a fost finantat prin fonduri RICOP(PHARE) si nu trebuia desfiintat”
Conform spuselor celor din administratie, clãdirea Spitalului din Negresti a fost finantatã prin fonduri europene RICOP(PHARE) si, potrivit acestora, nu trebuia modificatã destinatia clãdirii timp de 7 ani. “Dacã se confirmã faptul cã spitalul nu trebuia sã îsi modifice destinatia, deoarece a fost finantat prin fonduri RICOP, atunci ar mai fi o micã sperantã ca spitalul sã se redeschidã”, a declarat Cristi Popa, angajat la spitalul Negresti. “Am în vedere acest lucru si vom analiza contractul pe care îl avem pentru a vedea dacã este impus acest lucru de cãtre Uniunea Europeanã, ca aceastã clãdire sã nu îsi schimbe destinatia de spital”, a conchis Ioan Cozma.