spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

“Femeile P. O. T.!”, ONG-ul care le sustine pe vasluience

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Proiectul “Femeile P.O.T. (Putere, Organizare si Tenacitate)”, initiat si coordonat de Consiliul Judetean, a ajuns la final. În cadrul conferintei de marti, s-au prezentat concluziile si s-au trasat mai multe directii de lucru. Au luat parte prefectul Andrei Puicã, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, profesorii Stefan Cojocaru si Iulian Coroliuc, dar si multe femei beneficiare ale proiectului. Circa 450 de femei, din Vaslui si Iasi, au beneficiat de serviciile de consultantã ale proiectului pentru a se mentine pe piata muncii, a avansa în carierã sau a se lansa în antreprenoriat. Echipa de proiect a reusit tot ceea ce si-a propus: sã realizeze un studiu referitor la rolul femeii în comunitate, sã deruleze o campanie de informare despre drepturile femeilor si sã înfiinteze un ONG – “FEMEILE POT”.

Proiectul a reusit sã furnizeze femeilor aflate în situatii vulnerabile douã tipuri de servicii: cursuri de formare profesionalã si specializare/perfectionalizare si servicii de consultantã si asistentã în antreprenoriat. Vorbim de cursuri de baby-sitter, îngrijitori pentru bãtrâni la domiciliu, confectioner-asamblor articole textile, lucrãtor în comert, agent vânzãri, educatie antreprenorialã, utilizare IT, limbi strãine, inspector resurse umane, contabilitate. Participantele la cursurile de calificare/recalificare au primit, la finalizarea cursului, o subventie de 400 lei. Valoarea totalã a finantãrii de care a beneficiat proiectul este de 1,68 milioane euro.

“Bãrbatii nu prea sunt curiosi sã vadã ce pot femeile”

Prezent la conferintã, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu a felicitat echipa de proiect pentru relizarea lui si a îndemnat-o sã mai încerce sã promoveze astfel de actiuni. “Azi dimineatã (n.r. ieri) am primit un mesaj cã femeile pot. Si m-am întrebat: <<ce pot?>>. Din câte vãd acum, bãrbatii nu prea sunt curiosi sã vadã ce pot femeile (n.r. putini bãrbati prezenti). Cei putini care au fost, au dat bir cu fugitii, asa cã au rãmas persoanele care duc mereu greul, adicã femeile. A fost un proiect foarte bun de promovare a egalitãtii de sanse. Îndemn echipa de proiect, pe mai departe, sã încerce sã dezvolte spiritul de luptã pentru realizarea unei reale egalitãti de sanse”, a spus Dumitru Buzatu.

“Succesul unei învãtãtoare din mediul rural este egal cu cel al judecãtoarei de elitã”

Managerul de proiect a fost Cristina Vasiliu, sef serviciu în cadrul Consiliului Judetean Vaslui. “Imaginea femeii de succes e caleidoscopicã asa cum si realitatea e caleidoscopicã. Depinde din ce unghi privesti. Avem femei de succes care sunt confectionere, avem femei de succes care au reusit sã devinã comandant pe aeronavã, femei care si-au îndeplinit cu succes misiunea de mamã, bunicã, profesor, europarlamentar. Din punctul de vedere al definitiei din dictionar, succesul unui învãtãtoare din mediul rural este egal cu cel al judecãtoarei de elitã. Noi ne-am dorit sã ajutãm femeile sã fie active. Am vrut sã schimbãm perceptia femeii de succes si cred cã am reusit. Reactiile au fost surprinzãtor de bune si ne încurajeazã sã mergem mai departe cu ONG-ul <<FEMEILE POT>>“, a spus Cristina Vasiliu.

“Babele sunt violate când e lunã plinã si între orele 3-4 dimineata”

Prezent la conferintã a fost si profesorul de la Facultatea de Filosofie, Stefan Cojocaru, care a realizat studiul “Rolul femeii în comunitate”. “La facultate, am fãcut un exercitiu foarte interesant cu studentii. Monitorizând presa, am vrut sã vedem cum sunt legate cazurile de viol de luna aprilie, un lucru aparent absurd. Am vrut sã vedem dacã existã vreo relatie. Si am observat cã babele sunt violate când e lunã plinã si între orele 3-4 dimineata si asa mai departe. Ce am observat în cadrul studuiului e cã suntem plini de prejudecãti. Si eu însumi am fost nevoit sã-mi distrug o parte din prejudecãti. Am observat cã s-a schimbat statutul femeii în România, adicã, la nivelul familiei, sotul si sotia îsi împart sarcinile domestice: spãlat, cãlcat, gãtitul. Lucrul acesta este vizibil. Este adevãrat cã asistãm la o masculinizare a feminitãtii, asta pentru cã acum cariera reprezintã o motivatie foarte importantã, iar, mergând pe o anumitã carierã, trebuie sã fii subordonat practicilor si ideologiilor din institutiile în care lucrezi. A fost o cercetare calitativã, pentru cã numai asa poti obtine niste tipare, niste modele, niste interpretãri”, povesteste profesorul Stefan Cojocaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.