spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

“Bachus 2011”, cel mai scump din ţară, doi euro de podgorean!

- Advertisement -

Consilierii judeţeni vor aproba marţi alocarea a încă 130.000 lei pentru Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului, suma totală ridicîndu-se la 186.000 de euro din bugetul judeţului u funcţionarii au justificat banii într-o dare de seamă către consilieri, care se vor reuni săptămîna viitoare pentru a băga mîna pînă la fundul sacului u numai spectacolele organizate în Piaţa Unirii vor costa peste jumătate de milion de lei noi u baronul Oprişan vrea să construiască un Monument al Viticultorului din banii adunaţi la licitaţia în care se vor vinde 32 de sticle de vin vechi

Autorităţile susţin că organizează festivalul pentru ca toţi cei 100.000 de podgoreni să-şi promoveze vinurile pe care nu prea le au Bugetul alocat pentru organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului “Bachus 2011”, care va avea loc la sfîrşitul săptămînii viitoare în Focşani, va fi “umflat” pînă la o valoare record pentru toate parangheliile organizate pînă acum în judeţ. Consilierii judeţeni sînt chemaţi de Marian Oprişan să aprobe în şedinţa ordinară de marţi suplimentarea sumei alocate pentru “Bachus” în cadrul rectificării bugetare cu încă 130.000 lei, “pentru buna organizare a tuturor activităţilor deosebit de complexe, care necesită o mare desfăşurare de resurse financiare şi umane”, după cum argumentează funcţionarii Consiliului Judeţean. Suma a fost retrasă de la capitolul “autorităţi executive”. Astfel, pentru organizarea acestei manifestări CJ Vrancea alocă 781.000 lei, adică nu mai puţin de 186.000 euro. Cum suna este una record pentru petrecerile publice organizate pînă acum, funcţionarii CJ au dat dovadă şi de puţină transparenţă de această dată, informînd consilierii judeţeni, printr-o notă de fundamentare, asupra banilor care se vor cheltui la festival. Şi lista conţine multe scumpeturi.

Cei mai mulţi bani merg la artişti

Cele mai mari sume sînt alocate pentru organizarea celor trei spectacole din fiecare zi, din Piaţa Unirii şi Piaţa Teatrului, cu spectacol de lumini şi artificii şi video-wall-uri, care vor înghiţi nu mai puţin de 520.000 lei. Şi pentru publicitate audio-video la televiziuni şi radiouri naţionale se duc 90.000 lei din bugetul judeţului, festivalul avînd un site propriu care a costat 3.100 de lei. Aproape 50.000 lei se vor cheltui şi pe transportul invitaţilor la cramele viticole şi fabricile din judeţ, pentru cîte două mese în fiecare din cele trei zile, plus două dineuri cu invitaţii, expozanţi şi producători. Oprişan i-a informat deja pe consilieri că nu se poate face de ruşine întrucît a trimis invitaţii la ambasade, restaurante şi hoteluri de lux şi chiar la Casa Regală Britanică sau la Casa Regală a Belgiei, iar invitaţii trebuiesc trataţi cum se cuvine. Cîte 20.000 lei s-au alocat şi pentru organizarea Concursului Naţional Folcloric “Cîntece de viţă veche”, dar şi pentru închirierea standurilor expoziţionale pentru vinuri. Pentru Concursul Naţional de Vinuri se vor cheltui alţi 16.000 lei, iar pentru cazarea invitaţilor în trei nopţi 15.000 lei. Funcţionarii din CJ nu spun însă şi la ce firme merg banii, dat fiind că sumele nu sînt deloc mici, iar administraţia judeţeană are, se ştie, antecedente penale cu privire la modul în care cheltuieşte banul public. Cel puţin pînă ieri, Consiliul Judeţean Vrancea nu anunţase nici o licitaţie în sistemul electronic de achiziţii publice pentru organizarea evenimentului.

CJ ar putea cumpăra producţia de struguri

În justificarea necesităţii suplimentării sumelor pentru Festivalul “Bachus”, funcţionarii CJ au bătut monedă pe specificul viti-vinicol al judeţului, cea mai mare podgorie a ţării. Aici 100.000 de podgoreni trăiesc din viticultură, susţin cei de la CJ Vrancea, iar prin intermediul acestui festival îşi pot promova produsele pe plan naţional şi internaţional. Ce nu spun cei de la CJ este că cei mai mulţi dintre podgoreni practică o viticultură de subzistenţă şi nu au acces la festival decît în calitate de simpli vizitatori, pentru că nu oricine poate deţine un antrepozit pentru comercializarea vinurilor. În plus, de cîţiva ani, preţul strugurilor se menţine la un nivel foarte scăzut, sub 1 leu kilogramul, ceea ce contrastează cu desfăşurarea de forţe arătată în această perioadă de către cei de la Consiliul Judeţean şi cu publicitatea agresivă făcută evenimentului. Producţia de vinuri s-a concentrat în ultimii ani într-un aşa numit “cartel al producătorilor”, care îşi impun preţul. Totuşi, autorităţile investesc banul public în “consolidarea brandului «Bachus 2011» şi şi-au exprimat dorinţa de a include festivalul “în topul evenimentelor de profil din Europa”, după cum se arată în nota pusă la mapa consilierilor judeţeni. “În vederea creşterii atractivităţii Festivalului şi asigurarea participării unor categorii cît mai largi de invitaţi (viticultori, oameni de afaceri, turişti) manifestările vor fi organizate în mai multe locaţii din Focşani, dar vor fi create şi oportunităţi de promovare a podgorenilor vrînceni prin organizarea de prezentări de vinuri realizate de somelieri, vizite şi degustări la cramele din judeţ şi la liniile de îmbuteliere ale societăţilor de profil”, se arată în nota de fundamentare semnată de directorii direcţiilor de specialitate din cadrul CJ.

Baronul vrea Monumentul Viticultorului

Consiliul Judeţean transmite că în cadrul festivalului a fost inclus şi un eveniment filantropic. Scopul licitaţiei pentru cele 32 de sticle cu vinuri vechi este unul filantropic, după cum spun subordonaţii lui Marian Oprişan, banii adunaţi în urma vînzărilor de vinuri de colecţie urmînd să fie folosiţi pentru realizarea unui Monument al Viticultorului care va fi amplasat în Focşani. Vinurile au fost luate din vinotecile fostelor IAS-uri privatizate de oamenii sistemului neocomunist. Consiliul Judeţean transmite că ridicarea monumentului pentru mîinile bătotorite de muncă este, desigur, iniţiativa lui Marian Oprişan. Datele statistice din ultimul an arată că exporturile de vin din Vrancea au crescut, în special pe pieţele din China şi Canada, CJ punînd acest fenomen şi pe seama prezenţei anul trecut la Bachus a ambasadorului Chinei. După cum se ştie, festivalul se va desfăşura în Piaţa Unirii, aşa că autorităţile judeţene au cerut urgentarea lucrărilor şi pregătirea panglicilor inaugurale pentru sfîrşitul săptămînii viitoare.

Cotnari şi Murfatlar vin să „concureze” vinurile de Vrancea

Organizatorii festivalului au trimis peste 400 de invitaţii oficiale către ambasade, hoteluri şi restaurante de lux, magazine sau organizaţii care au legătură cu via şi vinul. Printre invitaţii speciali se numără şi vestitul bucatar englez Jamie Oliver sau foştii sportivi Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi ori specialistul în vinuri Caroline Gilby, care nu au confirmat încă prezenţa. La „Bachus 2011” au confirmat prezenţa pînă vineri 16 societăţi viti-vinicole din Focşani, Odobeşti, Panciu, Jariştea, Popeşti, Coteşti, Urecheşti, dar şi din Cotnari – Iaşi, Murfatlar – Constanţa şi Bucureşti. La festival va poposi şi un producător particular din Grecia, dar şi asociaţia viticolă “Enoteca Regionale del Roero” din Italia, astfel încît autorităţile să justifice particula “internaţional” din denumirea sărbătorii. De asemenea, vor fi expuse şi produsele unor societăţi de pesticide din Italia, Franţa, Dolj şi Focşani. La secţiunea turism şi-au anunţat participarea Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Panciu. Organizatorii transmit că lista nu este finală, alte companii anunţînd că iau în calcul participarea la “Bachus 2011”.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.