spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Zona din vecinătatea combinatului nu e descărcată arheologic. Căutătorii de fier vechi distrug Platoul lui Traian

- Advertisement -

Toate intervenţiile asupra solului trebuie executate cu avizul Direcţiei de Cultură

Emil Popa este semnatarul unuia dintre comentariile la articolul „Excavatoarele fac prăpăd în vecinătatea Combinatului! Clădiri gata să se prăbuşească din cauza hoţilor de fier”, prin care ni se atrage atenţia asupra unui lucru: „Terenul pe care se fac acum excavaţiile căutătorilor de fier vechi este fostul Platou al lui Traian, insuficient explorat şi niciodată descărcat arheologic complet. Se distrug astfel ireparabil urme ale istoriei noastre din cauza nepăsării autorităţilor”, ne scrie domnul Popa. Am solicitat un punct de vedere avizat din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu. Consilierul de specialitate Marius Mitrof şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aceste stări de fapt care par să se generalizeze, devenind un obicei în oraşul nostru.  „Potrivit OG 43/2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, cercetările arheologice preventive sunt determinate de lucrările de construire, modificare, extindere, excavări, exploatări de cariere, precum şi orice alte lucrări care afectează suprafaţa solului şi subsolul, în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, indiferent dacă se execută în intravilanul sau extravilanul localităţilor şi indiferent de forma de proprietate a terenului. Aceste cercetări arheologice, în cuprinsul cărora intră diagnosticul arheologic, supravegherea arheologică şi cercetarea arheologică preventivă propriu-zisă, nu se pot efectua decât în baza unei autorizaţii emisă de Ministerul Culturii. Dacă acestea se execută fără autorizaţii de cercetare arheologică, faptele sunt considerate infracţiuni. De asemenea, lucrările enumerate mai sus trebuie executate numai după obţinerea unor autorizaţii de la administraţiile pe teritoriul cărora se efectuează”, ne-a declarat consilierul.

S-a solicitat sistarea lucrărilor

Mai mult, Marius Mitrof a precizat că zona în care se execută lucrările la care articolul din „Viaţa liberă” face referire cuprinde un areal cu intensă locuire din cele mai vechi timpuri, Cătuşa şi Mălina, două lacuri aflate în apropierea oraşului nostru, asigurând condiţiile de vieţuire a oamenilor, încă din preistorie. „De aceea, a precizat reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, toate intervenţiile asupra solului trebuie să se execute numai cu avizul instituţiei noastre, după ce, în prealabil, s-a parcurs una dintre etapele cercetării arheologice, descrise mai sus. De altfel, chiar art.9 şi art.10 din OMCC (Ordinul ministrului culturii – n.n.) 2518/2007 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a procedurii de descărcare de sarcină arheologică,  precizează: „Art.9 Supravegherea arheologică se desfăşoară, acolo unde există posibilitatea ca lucrările aflate în desfăşurare să afecteze sau să distrugă patrimoniul arheologic mobil sau structuri constructive arheologice, astfel: în zone în care este susceptibilă prezenţa vestigiilor arheologice deşi nu este documentată (văile râurilor, platouri natural fortificate, etc.) (…);”. Marius Mitrof a mai adăugat că instituţia a înaintat autorităţilor competente, respectiv Primăriei Galaţi şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, „solicitări pentru sistarea lucrărilor şi dispunerea măsurilor potrivit legislaţiei în vigoare”.
Rămâne de văzut dacă Primăria Municipiului, administratorul terenului, va reuşi, cu sprijinul Poliţiei, să oprească, înainte de a fi prea târziu, utilajele care sapă zi de zi la temelia istoriei noastre.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.