La nivel mondial, din anul 1992, în fiecare an, pe data de 10 octombrie lumea medicalã sãrbãtoreste Ziua Mondialã a Sãnãtãtii Mintale. O astfel de zi îsi propune sã atragã atentia asupra problemelor de sãnãtate mintalã.
Anul aceasta, Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii propune ca temã pentru dezbaterile zilei de astãzi subiectul investitiilor în sãnãtatea mintalã, investitii financiare dar si cele umane si profesionale. “ Bolnavilor psihici le trebuie dedicate o multime de resurse. Tratamentul lor presupune douã dimensiuni, cea financiarã dar, poate mai importantã, cea umanã. Problema capitalã cu care se confruntã bolnavul psihic este stigmatizarea, aici trebuie sã investim sã nu-i mai discriminãm. Majoritatea care îi înconjoarã, trebuie sã investeascã în primul rând în ea, în educatie si tolerantã. Pacientii psihici sunt exploatati, sunt folositi la nimic, sunt agresati. Stigmatizarea bolilor mintale a fost numitã adesea unul din ultimile mari tabuuri. Oamenii cu astfel de probleme adesea spun cã reactia familiei, prietenilor, colegilor, angajatorilor este mult mai greu de suportat decât boala însãsi. Cele mai potrivite cuvinte rostite în dezbaterea unui astfel de teme sunt cele ale prof. Boisteanu care zicea cã “nivelul de civilizatie a unei natiuni este dat de modul cum se poartã statul si oamenii cu suferindul psihic” declarã Gheorghe Silvestrovici, medicul sef al sectiei de psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgente Vaslui.
“La Vaslui s-a îmbunãtãtit considerabil situatia în domeniul nostru”
Într-un domeniu în care investitiile financiare sunt categoric insuficiente pentru a creste bunãstarea suferinzilor de boli psihice, la Vaslui investitia facutã cu ani în urmã prin înfiintarea Centrului de sãnãtate mintalã devine profitabilã. În ultimul an, datoritã consultatiilor si tratamentelor asigurate de acest centru, numãrul internãrilor în sectia de Psihiatrie a scãzut aproape la jumãtate. “ Dacã în anul 2009 s-au înregistrat 8.131 de internãri, anul acesta pânã acum avem putin peste 4.000, diferenta este remarcabilã, numai anul acesta centru de sãnãtate mintalã a acordat 6.330 de consultatii. Fatã de anii precedenti la Vaslui s-a îmbunãtãtit considerabil situatia în domeniul nostru, în primul rând prin constituirea unei echipe de cinci medici care lucreazã în sprijinul suferinzilor psihici si, nu în ultimul rând, în sprijinul lor si al nostru din 2006 functioneazã un cadru legislativ trasat de Legea sãnãtãtii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburãri psihice” adaugã Gheorge Silvestrovici.