SÃRBÃTOARE Astãzi e Ziua Postei Române. O zi în care acei oameni minunati care sunt postasii vor fi sãrbãtoriti de toti românii. Fie ploaie, soare sau ninsori, postasii români fac kilometri în fiecare zi pentru a ne aduce acasã scrisori, trimiteri postale sau colete. Nicutã Marcu, seful Oficiului Judetean de Postã, omul care de 42 de ani lucreazã în “armata” postasilor, a acceptat sã stea de vorbã cu noi în aceastã zi frumoasã si importantã pentru Domnia sa. Are în grijã peste 150 de subunitãti postale si 500 de postasi în tot judetul; oameni pe care nu îi considerã subordonati, ci colegi de-ai sãi, alãturi de care încearcã sã ducã mai departe imaginea Postei Române. “Asigurãm servicii postale de cel mai înalt nivel, în concordantã cu cerintele clientilor nostri. Postasii îsi doresc sã reziste pe piata liberalizatã a serviciilor postale. Noi suntem cei mai buni, cei mai tari, cei mai profesionisti. Vrem sã vedem bunãvointã din partea Guvernului României, a Ministerului Comunicatiilor, a Companiei Nationale, pentru cã dorim ca Posta Românã sã rãmânã în topul operatorilor postali din România”, explicã Nicutã Marcu.
Rep: Care este istoricul Postei Române?
Nicutã Marcu: Azi, 9 octombrie 2014, se împlinesc 140 ani de când un numãr de 22 de state europene au semnat actul de consituire a Uniunii Postale Universale, la Berna, în 1874. Printre ele, s-a numãrat si România, reprezentatã de Directorul General al Postelor si Telegrafului din acea perioadã, George Lahovary. Ceva mai târziu, în 1969, în cadrul Congresului U.P.U de la Tokyo, ziua de 9 Octombrie a fost declaratã Ziua Mondialã a Postei. De atunci, aceastã zi este sãrbãtoritã în întreaga lume. În prezent U.P.U este un organism ce apartine de O.N.U si cuprinde peste 190 de administratii postale din toatã lumea. Capitala României în anul 2004 a gãzduit cel de-al 23-lea Congres al U.P.U , acest eveniment fiind unicul organizat într-o tarã din Sud – Estul Europei. Aici, în Bucuresti, cei peste 2500 de delegati din întreaga lume au dezbãtut trecutul, prezentul si viitorul domeniului postal. În prezent U.P.U lucreazã pentru ca toate tãrile sã asigure servicii postale eficiente, calitate care sã satisfacã exigentele clientilor, sã asigure securitatea trimiterilor postale, sã ofere asistentã tehnicã si servicii de consultantã.
Rep: Mai este Posta Românã capabilã sã facã fatã actualelor situatii apãrute pe piata de profil?
Nicutã Marcu: În baza obligetiei de a furniza serviciul postal universal, C.N POSTA ROMÂNÃ asigurã servicii de interes general, atât în conditii de pace, cât si în conditii de rãzboi, în plan intern si în plan international. Legislatia postalã româneascã a fost actualizatã în baza Directivei Postale Europene. Începând cu 1 ianuarie 2013 serviciile postale au fost liberalizate. În prezent, POSTA ROMÂNÃ trebuie sã facã fatã concurentei unor firme private, agresive, dotate si organizate sau unor firme de apartament nepregãtite, neprofesionalizate si care aduc mari prejudicii si necazuri populatiei acestei tãri.
Rep: Ati trecut prin mari frãmântãri interne, în ultimii ani…
Nicutã Marcu: În ultimii cinci ani Posta Românã a trecut prin mari greutãti, din cauza unui management pãgubos, neinspirat si nemilos. Situatia economicã în care a fost adusã Posta Românã a condus la luarea unor mãsuri dureroase de restructurare în ultimii doi ani, proces complex si cu consecinte sociale greu de anticipat având în vedere potentialul de care dispunea aceastã companie nationalã pânã în anul 2008. Cu toate greutãtile care au derivat în luarea mãsurilor dure, disponibilizãri, reduceri de salarii,baza logisticã deficitarã, postasii judetului Vaslui au reusit sã asigure functionarea subunitãtilor postale si servicii postale pentru populatie, agenti economici si institutiile statului. În aceastã zi mare pentru toti postasii lumii, gândurile mele se îndreaptã spre bravii postasi ai judetului Vaslui care n-au dat nici un pas înapoi nici atunci când a fost vorba de multiplicarea eforturilor pentru a fi eficienti si nici atunci când au iesit la luptã pentru a-si apãra institutia si drepturile.
Gândurile postasilor vasluieni, la zi de sãrbãtoare
“Este o zi specialã pentru noi, cei care lucrãm în Posta Românã. Ne dorim sã ne fie mai bine, sã nu se mai facã disponibilizãri, iar sefii din Compania Nationalã Posta Românã sã încheie contracte bune, pentru a avea venituri. Multã sãnãtate pentru toti colegii mei din Posta Românã, multã putere de muncã si sã trecem cu bine de toate greutãtile!” – Elena Bahrim, oficiant Oficiul Zonal Bârlad.
“Ce ne-am dori? În primul rând, sã avem o stabilitate si o atmosferã plãcutã de lucru, conditii bune de muncã si relatii cât mai bune cu clientii. Ne dorim sã fim oricând si în orice situatie o emblemã a românilor, asa cum altã datã lumea îsi fixa ceasul în functie de ora la care trecea postasul prin fata casei sau a curtii unui om, în special la tarã, dar si în orase. Vrem sã fim o emblemã” – Mihaela Stefan, diriginte Oficiul Postal Bârlad 1.
“Dorim ca Posta noastrã sã dãinuie peste ani. O avem în suflet, e a doua noastrã casã, o iubim si îi dorim ca nimeni si nimic sã nu o clatine din temelii. Postasii sunt oameni demni, seriosi si de nãdejde, iar tot românul este si va fi multumit de ei. La Multi Ani, dragi postasi!” – Mihaela Bâcu, diriginte Oficiul Postal Negresti.