spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Ziua în care si regii viseazã sã fie învãtãtori

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Ortodocsii români sãrbãtoresc în fiecare an, la 30 iunie, “Soborul Sfintilor 12 Apostoli”. De când au apãrut primele scoli în spatiul românesc, învãtãtorii si mai apoi toate cadrele didactice care învatã copiii au sãrbãtorit în 30 iunie Ziua Învãtãtorului.

Ziua de 30 iunie a fost aleasã si ca datã de nastere a Asociatiei Generale a Învãtãtorilor din România. În data de 30 iunie 1927, Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociatii prin care se oficializa si finaliza atunci manifestarea solidaritãtii între cadrele didactice la nivelul României Mari, corolar al traditiei asociative învãtãtoresti începutã la 1869 în diferitele provincii în care exista scoalã româneascã. Mai mult, sediul din perioada interbelicã a Asociatiei Generale a Învãtãtorilor din România a fost în Bucuresti pe chiar strada Sfintii Apostoli la nr 14. Profesorii, educatoarele si învãtãtorii din România s-au simtit onorati sã fie serbati si felicitati de ziua apostolilor în fiecare an. An de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte cã au cea mai nobilã misiune pentru care meritã fãcute orice sacrificii asumându-si apostolatul. În 1923, la un congres al lor tinut în Arad, învãtãtorii au fost numiti “cei bogati în lipsuri, în îndatoriri si iubiri de mosie”. Ziua Învãtãtorului a fost atât de împãmântenitã încât si regimul comunist a pãstrat-o la 30 iunie, trecând însã sub tãcere faptul cã, în aceeasi zi, Biserica Ortodoxã Românã are în calendar “Soborul Sfintilor 12 Apostoli”, iar Biserica Românã Unitã cu Roma are în calendar “Adunarea celor 12 Sfinti Apostoli”.

Congresul Asociatiei Generale din R. Moldova, la Chisinãu

Asociatia Generalã a Învãtãtorilor din România-filiala R.Moldova (presedinte Mariana Marin) a organizat în 25 iunie 2011 la Chisinãu Congresul Învãtãtorilor din R.Moldova. Sala Bibliotecii Academiei de stiinte a Moldovei a fost neîncãpãtoare pentru dascãlii moldoveni care si-au trimis reprezentanti din toate raioanele republicii. La eveniment au participat Mihail Sleahtitchi, ministrul educatiei din R.Moldova, Eugen Tomac, seful Departament pentru românii de pretutindeni, Chiril Lucinschi, presedintele comisiei de învãtãmânt din Parlamentul de la Chisinãu, Dorin Chirtoacã, primarul Chisinãului. Congresul a început cu imnul R.Moldova, imnul învãtãtorilor (vechi de un secol) si cu binecuvântarea pãrintelui Ioan Ciuntu. Au transmis mesaje cãtre congres si premierul Emil Boc, ministrul Petru Funeriu, presedintele Academiei de stiinte a Moldovei-Gheorghe Duca. Au fost prezenti si presedintele AGIRo, Viorel Dolha, si colegi din Iasi, Neamt, Cluj si Bucuresti. Au fost înmânate diplome celor mai vrednici dascãli (mai toti “învãtãtorii anului” din Moldova sunt înscrisi în AGIRo-MD), au fost momente artistice sustinute de elevi si de cunoscuta artistã Valentina Osoianu, a fost prezentatã o retrospectivã a miscãrii învãtãtoresti care a început cu congresul învãtãtorilor basarabeni si transnistrieni din 1917. Cadrele didactice din R.Moldova au decis, la initiativa grupului de inimosi din jurul neobositei Marianei Marin, doctor în pedagogie, cã nu au a se rusina cu numele întocmai al vechii asociatii în care au functionat bãtrânii dascãli basarabeni: AGIRo. Congresul de la Chisinãu a arãtat cã dãscãlimea din R.Moldova nu este de ieri-alaltãieri angajatã pe acest drum al solidaritãtii de breaslã si al dezvoltãrii profesionale. Sunt cei care pun doar încã o cãrãmidã la constructia ridicatã de strãmosii lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.