COMEMORARE… Eroii vasluieni care și-au jertfit viața la Revoluția din 22 decembrie au fost comemorați de familii dar și de autoriățile locale și județene. Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns, față de anii anteriori, din cauza condițiilor restrictive impuse de pandemie. Manifestarea a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea din Vaslui iar toți participanții au purtat măști de protecție. Au fost prezente rudele eroilor care și-au jertfit viața pe 22 decembrie, dar și autorități: prefectul județului, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai instituțiilor publice dar și ai partidelor politice.
Ceremonia a debutat cu o slubă religioasă, oficiată de trei preoți, în frunte cu protopoul de Vaslui, părintele Adrian Chirvase. Pe o vreme închisă, cu temperaturi scăzute, discursurile oficialilor au fost scurte și la obiect. Primarul Vasile Pavăl nu a fost prezent la manifestare, acesta fiind infectat cu Covid 19. Mesajul edilului a fost însă prezentat de către directorul Primăriei Vaslui, Eugen Boț. “Fiecare 22 decembrie ne poruncește, peste ani, să ne aducem aminte de eroii anului ’89 . Eroii noștri, tinerii noștri eroi… ne privesc acum din tării, de acolo unde nu mai ajunge Crăciunul. Au plecat prea devreme, dar vor rămâne, în veci, iubiții noștri îngeri căzuți. Copii de părinți și părinți de copii – superbi dispăruți…, spre ei trebuie să se îndrepte, astăzi și mereu, sufletul nostru, spre ei și spre libertatea pe care au cucerit-o cu demnitatea gestului lor sublim. Amintirea lor ar trebui să ne răsară în fiece dimineață și să ne apună în fiece seară. Să ne odihnim gândul la ei… nu mai sunt printre noi, dar să le înălțăm colind de recunoștință, căci fără ei nu am mai fi astăzi aici, fără ei nu am mai fi ce suntem astăzi.
Ales, pios și neclintit omagiu, eroilor Revoluției !”, a transmis primarul municipiului Vaslui, prin directorul insituției.
Apoi, a venit rândul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta, în timpul discursului și-a scos masca. „Într-o zi asemănătoare cu aceasta, acum 31 de ani, împinși de un imbold dirijat de sufletul lor, sute de oameni au ieșit pe străzi. Aveau cu toții un simbol care îi îmbărbăta, să protesteze pntru mai binele tuturor. În confuzia și entuziasmul de atunci, mulți dintre participanți au căzut. Noi ne aflăm aici pentru a le aduce un pios omagiu, pentru a ne aminti de jertfa lor și de simbolul care-i îmbărbătau să înfrunte pericolul. Puțini vor mai putea povesti ce au tăit, generațiile se succed, participanții activi sunt astăzi mai în vârstă cu 31 de ani, unii s-au dus. Generațiile care vin, nu mai pot stabili un contact direct, de aceea este foarte important ca împreună cu familiile celor care au căzut, să le amintim tuturor de eroii noștri. Poate idealurile pentru care au murit nu au fost împlinite toate. Totuși, ideea pentru care au luptat rămâne un far căluzitor pentru noi. Să ne amintim de ei și să le aducem un omagiu”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Ultimul cuvânt i-a aparținut prefectului de Vaslui, Mircea Gologan.
“22 decembrie este ziua în care ne amintim cu profund respect de cei care, în urmă cu 31 de ani și-au dat viața pentru libertate, pentru democrație, schimbând astfel, istoria României, pentru totdeauna. Semnificația evenimentelor din Decembrie 1989 nu poate fi pusă la îndoială. Sfârșitul acelui an în care românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevăr și dreptate, a pus capăt regimului tiranic și corupt, a schimbat cursul istoric al României. (…..) Ne aflăm astăzi aici pentru a onora eroismul românilor din urmă cu 31 de ani, pentru a ne aminti de cei care au murit de ale căror nume se leagă libertatea noastră și pentru a-i încuraja pe cei care duc mai departe flacăra revoluției. România de astăzi, atașată valorilor democrației, este un bun câștigat cu suferința și jertfa eroilor și martirilor.(….) Revoluția Română din decembrie 1989 va rămâne veșnic în istorie, în sufletele românilor și va reprezenta întotdeauna ancora noastră, a tuturor, în democrație, într-o eră a normalului, a drepturilor, libertăților și valorilor morale și etice”, a declarat prefectul Mircea Gologan. După discursuri a urmat ceremonia de depunere a coroanelor. Astfel, rând pe rând, la Monumentul dedicat Eroilor Revoluției din 22 Decembrie au depus coroane: Asociația 22 dec 1989 a Urmașilor și Răniților, Asociația Luptătorilor pentru Victoria Revoluției din 1989, Asociația Națională a Veteranilor de Război- filiala Vaslui, Instituția Prefectului, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui,Garnizoana Vaslui și reprezentanții PSD, PNL, Alianța USR PLUS și Alianța Liberalilor și Democraților.