spot_img
14.6 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Ziua decizivă pentru Dumitru Buzatu la Curtea de Apel Iași. Amănuntul care poate schimba cursul anchetei (VIDEO, FOTO)

- Advertisement -
EMOȚII… Dumitru Buzatu află dacă rămâne la mâna procurorilor anticorupție sau va putea sta acasă, dar informația că expertul cu care a făcut șantaj la constructor era un apropiat de-al lui, poate fi amănuntul care-l va înfunda și mai tare.

EXCLUSIV… Buzatu mai trebuie să aștepte încă o zi până când contestația mandatului său de arestare va fi judecată. Avocații lui Buzatu încearcă imposibilul la Curtea de Apel, și anume vor să-i convingă pe magistrați că politicianul care a umflat cea mai babană șpagă văzută de români în direct la televizor nu poate suporta regimul de detenție fiindcă este diabetic. După mai bine de două ore de ședință, la finalul căreia toată lumea aștepta să afle dacă Dumitru Buzatu rămâne sau nu în arest preventiv, magistrații Curții de Apel Iași au decis să amâne, cu 24 de ore, pronunțarea. Conform unor surse judiciare, judecătorii și-au dorit un răgaz să citească cu atenție dosarul și referatul de arestare întocmit de procurorii anticorupție. Cum dosarul flagrantului lui Buzatu s-a unit cu cel al expertului Radu Judele, care la rându-i a luat de la Emil Savin o mită mascată de 700.000 de lei, păcălindu-l că îi va face o contraexpertiză corectă, după ce tot el a întocmit-o pe aceia care i-a comandat-o președintele de CJ Vaslui, reporterii Vremea Nouă au aflat un amănut care poate va schimba cursul anchetei. Dumitru Buzatu era consătean cu tatăl lui Radu  Judele, amândoi fiind dintr-un sat din comuna Ruginoasa, județul Iași, iar pe vremuri politicianul naturalizat la Vaslui a făcut lobby pentru consăteanul său să fie director regional la Direcția de Drumuri și Poduri Iași. Acum fiul i-a întors datoria lui Buzatu, făcând o expertiză la comandă, pentru a-l putea constrânge pe Emil Savin să dea mită. Curios este faptul că polițiștii din arestul IPJ Iași au permis ca cei doi inculpați să comunice în drumul lor spre Curtea de Apel și invers, deși măsura arestului preventiv este instituită tocmai pentru a se evita acest lucru. Pe filmările se poate vedea cum Dumitru Buzatu ocupă în loganul Poliției, aceași banchetă cu Radu Judele, numai că unul este cu cătușe, altul nu. Se pare că Buzatu se bucură de un privilegiu dacă a luat mită la o vârstă înaintată. Regulamentele îi permite să fie adus la Tribunal fără cătușe, dacă a depășit vârsta pensionării.

Chiar dacă mulți așteptau cu sufletul la gură decizia Curții de Apel Iași privind contestația formulată împotriva mandatului de arestare emis de Tribunalul Vaslui, iată că, ieri, acest lucru nu s-a întâmplat. Magistrații ieșeni și-au acordat 24 de ore pentru a citi dosarul și referatul întocmit de procurori, referat ce a stat la baza emiterii mandatului de arestare pe numele lui Dumitru Buzatu. De asemenea, apărătorul lui Dumitru Buzatu susține că, din punctul lui de vedere, nu sunt încă dezvăluite suficiente dovezi care să dovedească vinovăția clientului lui, deși o țară întreagă l-au văzut pe Buzatu cu rața-n gură, adică cu 1,25 de milioane de lei șpagă. Dacă la Vaslui apărătorii lui Buzatu au mers pe teoria că acesta nu fuge din țară (deși trebuie eliberat), lucru care stă întipărit în licărul din ochi a omului care a umflat un șpăgoi cât cinci apartamente, la Iași au shimbat foia și merg pe sofisme:

Daniel Atasiei

«S-au finalizat dezbaterile în acest dosar. În cursul ședinței de ieri, magistrații au decis reunirea celor două sesizări, cea cu privire la expertul Judele și domnul Buzatu. Astăzi s-au pus concluzii la ambele situații și urmează ca acest complet al Curții de Apel să delibereze și, în cursul zilei de mâine să pronunțe o soluție. Sigur, poate fi o soluție de punere în libertate sau poate fi o soluție de menținere a acestuia în stare de arest sau o altă formă de privare de libertate. Aș vrea să vă comunic că, indiferent care va fi soluția, ea nu va semnifica în vreun fel că, dacă va fi pus în libertate, este nevinovat sau, dacă va fi menținut în stare de arest, este vinovat. Practic, la acest moment se tranșează exclusiv dacă este necesară menținerea în arest a d-lui Buzatu pentru buna desfășurare a urmăririi penale. Am încercat să convingem instanța de judecată că dl. Buzatu a ajuns la o vârstă și are o pregătire profesională care-i permite să înțeleagă care sunt riscurile unei proceduri judiciare împotriva lui și că are capacitatea să respecte toate regulile procesului penal. Cu privire la probele din dosar, încă le mai caut. Au fost 24 de ore intense. Am încercat, pe cât posibil, să parcurgem materialele de urmărire penală și nu aș spune că s-a schimbat cu ceva concluzia. Cred, în continuare că, la acest moment, pe acuzațiile care au fost formulate, nu există aceste probatorii. Desigur, Ministerul Public este de o altă părere”, a declarat apărătorul lui Dumitru Buzatu. Pentru fostul președinte al CJ Vaslui, așteptarea poate fi una dureroasă, ținând cont de faptul că, la finalul ei va afla dacă va mai rămâne alături de procurorii DNA la Iași, în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, sau dacă norocul îi va surâde, va putea să se bucure de arestul la domiciliu (slabe șanse).

Radu Judele, la braț cu Dumitru Buzatu

Radu Judele

Și tot ieri, alături de Dumitru Buzatu, în boxa acuzaților a ajuns expertul Radu Judele, cel fără de care, spun anchetatorii, mita nu ar fi fost posibilă. Astfel, a doua zi după arestarea lui Buzatu, mandat de arestare a primit și expertul ieșean, acuzat fiind de trafic de influență și luare de mită. Ieri, în fața magistraților ieșeni, apărătorul acestuia a susținut că expertul său a fost acuzat degeaba și că procurorii nu au suficiente probe împotriva lui.

Liviu Bran

“Instanța a dat cuvântul apărătorilor pentru a pune concluzii pe contestație. Fiecare și-a susținut punctul de vedere. Procurorul a cerut păstrarea măsurii, judecătorul a amânat pronunțarea și mâine vom afla decizia. Pentru clientul meu, am solicitat judecătorilor să-l pună în libertate și să ia o măsură mai blândă, respectiv, arest la domiciliu sau control judiciar. Acuzarea susține că un contract realizat cu societatea comercială a denunțătorului ar fi o mită mascată dar, din punctul meu de vedere, nu se regăsesc la dosar elementele care să arate acest lucru. Este un contract la vedere, înregistrat în contabilitate. În ceea ce privește acuzația de trafic de influență, nu rezultă și nu sunt probe, din punctul nostru de vedere, după verificarea dosarului. Cel puțin, la acest moment, cele două infracțiuni nu există”, spune apărătorul expertului Radu Judele.

De ce a fost plimbat Buzatu fără cătușe la instanță

REGULAMENT… Mulți dintre cei care au văzut filmul apărut în spațiul public cu aducerea celor doi inculpați la Curtea de Apel Iași, în imagini se puteau observa două lucruri distincte. Primul dintre ele era legat de faptul că Dumitru Buzatu a fost dus și apoi scos din clădirea Curții de Apel Iași fără cătușe la mâini. Explicația este legată de faptul că prevederile Codului Penal spun că persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani pot fi aduse, la instanță, fără să fie încătușate. În cazul expertului Radu Judele, acest lucru nu s-a mai aplicat. Cel de-al doilea lucru care îți sare în ochi este legat de faptul că, cei doi inculpați au venit și au plecat din clădirea Curții de Apel Iași, cu aceeași mașină a poliției. Acest lucru le-ar fi dat posibilitatea celor doi de a schimba păreri, pe drum, dar cu siguranță polițiștii care îi însoțeau nu le-ar fi permis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Pe Buzatu ptr mită de 250000 euro, unii il vor liber. Pentru alții, ptr niște nimicuri nu sunt suficienți 9 ani de închisoare. Deci, haideți să avem cu toți câte 250000 euro,, economii” în portbagaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.