spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Zilele scolii “Nicolae Ciubotaru” din Vulturesti

- Advertisement -

• Scoala Gimnaziala Vulturesti a fost botezata cu numele lui Nicolae Ciubotaru, cel care timp de aproape 40 de ani a slujit-o cu daruire si abnegatie, in spiritul haretian al epocii

Vineri, Scoala Gimnaziala “Nicolae Ciubotaru” din localitatea Vulturesti a imbracat haine de sarbatoare, comemorandu-l pe invatatorul al carui nume il poarta. Scoala a implinit 115 ani de existenta, iar pentru aceasta, fiecare clasa a incercat sa marcheze momentul asa cum a considerat de cuviinta. Elevii ciclului primar s-au intercut in activitati propuse chiar de catre ei. Astfel cei de la clasa pregatitoare au impodobit cat mai frumos cizmulitele pentru Mos Nicolae, in timp ce elevii claselor a treia si a patra au desfasurat concursuri de cultura generala, la care au dat dovada de inteligenta si spirit de echipa, activitati mediate de d-na inv. Apostu Liliana si prof. Baciu Alin. Elevii clasei a doua au prezentat o piesa de teatru despre viata si minunile celui care a fost episcopul Nicolae, mai cunoscut sub numele de Mos Nicolae. Alti elevi au participat la un concurs de pictura pe teme hibernale si au organizat o miniexpozitie cu cele mai reusite dintre lucrarile executate.

La implinirea a 115 ani de existenta, cadrele didactice si elevii, in prezenta oficialitatilor si invitatilor au inaugurat muzeul scolii, intr-un corp de cladire construit in perioada interbelica, in cadrul asezamantului fiind expuse unele obiecte care au peste 150 de ani. Totodata, Scoala Gimnaziala Vulturesti a fost botezata cu numele unuia dintre cei mai longevivi si mai apreciati profesori din zona Negrestiului, Nicolae Ciubotaru. Printre invitatii de seama, la eveniment a fost prezent si Mircea Ciubotaru, prof. univ. dr. la Univ.”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. “Vreau sa multumesc din suflet pentru intiativa de a da numele tatalui meu scolii din localitatea Vulturesti, dar si pentru initiativa de a deschide un muzeu scolar. Prin 1899 s-a deschis prima scoala din catunul Vulturesti, aceasta fiind deschisa numai si numai cu ajutorul localnicilor. Inaugurarea scolii a facut parte din cea de-a treia etapa a proiectului haretian privind dezvoltarea invatamantului in mediul rural. Cu timpul, scoala s-a modernizat, s-au construit inca doua corpuri de scoala, iar rezultatele au inceput sa se vada” a declarat prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru.

Dupa acest moment, corul scolii condus de prof. Macovei Nela, a interpretat un colaj de colinde si cantece religioase, iar la final, elevii claselor a cincea au prezentat o parada Eco, cu piese vestimentare confectionate din diferite materiale reciclabile.

Unul dintre cele mai emotionante momente a fost intalnirea intergeneratii de profesori si elevi, fiecare dintre cei prezenti dorind sa impartaseasca celorlalti cate ceva din experienta acumulata, implinirile si neimplinirele din viata petrecuta la catedra sau pe bancile scolii. Decanul de varsta al celor prezenti la activitati a fost prof. Elena Ciubotaru, care la cei 98 de ani ai sai a cantat, plina de verva, melodii din repertoriul regretatilor Jean Moscopol si Cristian Vasile, si a recitat versuri in limba latina, din opera lui Juvernal. “Peste 35 de ani am slujit aceasta scoala, aici mi-am lasat sanatatea, dar nu-mi pare deloc rau. A fost greu pe alocuri, dar cu daruire am trecut peste toate obstacolele. Chiar si acum, cand mai trece pe la mine parintele, il intreb ce mai este nou la scoala. Scoala aceasta a fost si este viata mea”, a declarat Elena Ciubotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.