LANSARE SI PREMII Pe 21 mai, chiar de Sf. Împãrati Constantin si Elena, „Zilele Culturale ale Bârladului” au continuat în cadrul Academiei Bârlãdene, care a organizat o reuniune festivã, unde a fost lansatã o carte a bârlãdeanului Marian Rotaru, „Dincoace de Lethe”, iar primarul Constantin Constantinescu a acordat o diplomã de onoare si un premiu presedintelui de onoare al Academiei Bârlãdene, prof. dr. C.D. Zeletin, pentru cã acesta împlineste anii în aceastã lunã. Dupã aceastã frumoasã manifestare culturalã, la Teatrul „V.I. Popa” din Bârlad, a fost prezent Teatrul de Revistã „Constantin Tãnase” din Bucuresti, unde marii actori ai scenei românesti au prezentat spectacolul cu piesa „Veselia nu-i în crizã”. „Zilele Culturale ale Bârladului” editia a XXIV- a se încheie astãzi, cu o expozitie la orele 11.00, la Casa de Culturã a Sindicatelor, unde vor fi expuse mãsti create de elevii Scolii de Muzicã si Arte Plastice din Bârlad, iar de la orele 20.30, în Piata Civicã va avea loc Gala Zilelor Culturale, unde vor cânta artisti locali (Got-X si elevi ai Scolii de Canto „Soul Music Art”, care au reprezentat Bârladul în show-ul Next Star) si trupa Mandinga. Spectacolul se încheie cu concertul artistului Wath’s Up.
În programul manifestãrii Academiei Bârlãdene, care a avut loc miercuri, 21 mai, la orele 17.00, a fost inclusã o lansare de carte semnatã de bârlãdeanul Marian Rotaru: „Dincoace de Lethe”. Volumul a apãrut la Editura Crescento Iasi si a fost prezentatã de prof. Elena Popoiu, Elena Monu, Vasile Cîrcotã si poetul Simion Bogdãnescu. Este cea de-a doua carte a autorului, dupã ce în noiembrie 2012 a lansat „Nobletea unei fabrici. Povestea Mândrei”. Cartea a apãrut cu prilejul aniversãrii a 100 de ani de la înfiintarea primei fabrici de ulei, Mândra Bârlad, singura fabricã de ulei din tarã care a functionat continuu un secol. „Dincoace de Lethe” cuprinde 770 de pagini si se încadreazã în literatura de tip enciclopedic. Contine o cantitate imensã de informatii din domeniul istoriei, literaturii, geografiei, filozofiei, sociologiei, etnografiei si folclorului. Prefata cãrtii este semnatã de prof. dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene. „A bea din apa râului Lethe înseamnã a uita. Autorul volumului de fatã, domnul Marian Rotaru, invitã la neuitare. Ne invitã printre amintirile vii. Volumul de fatã este un slalom printre informatii, fãcut de o gândire liberã. Este o pledoarie pentru farmecul cunoasterii, un dialog cu interlocutorii nestiuti si, nu în ultimul rând, o invitatie la meditatie. Este o carte deschisã. O carte în care cititorul, intrã în jocul autorului, poate continua sã o scrie”, expune Elena Monu în prefata cãrtii.
C.D. Zeletin premiat de primarul Bârladului
De nouã ani încoace, reuniunile festive ale Academiei Bârlãdene sunt organizate anual în cadrul Zilelor Culturale, pe 21 mai. Ziua a fost aleasã anume de sãrbãtoarea religioasã „Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, eveniment dedicat prof. univ. dr. C.D. Zeletin, personalitate localã si nationalã care a reînfiintat Societatea „Academia Bârlãdeanã” în 1990. Profesorul Zeletin, presedintele de onoare al Academiei Bârlãdene, a lipsit de la eveniment, el fiind stabilit în Bucuresti, dar va primi personal, prin presedinta Elena Monu, diploma si premiul pe care primarul Constantin Constantinescu i le-a acordat, în cadrul proiectului dezvoltat alãturi de Biblioteca „Stroe Belloescu” din localitate, care premiazã scriitorii si publicistii bârlãdeni în luna în care împlinesc anii.