spot_img
3.7 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

ziaruldevrancea.ro: Topul evenimentelor care au marcat anul 2013

- Advertisement -

Anul care se încheie a fost unul destul de agitat, cu evenimente importante în toate domeniile u Ziarul de Vrancea vă prezintă în ediţia de astăzi cele mai importante momente din 2013, evenimente care au marcat anul care tocmai de încheie

2013 a fost un an bogat în evenimente, de la arestări spectaculoase, la eroi necunoscuţi şi fapte bune, care au înseninat viaţa semenilor noştri. Arestarea lui Liviu Jitea, cel mai bogat afacerist vrancean, a zguduit mediul de afaceri şi politic local. Militarul Florinel Enache s-a întors acasă, după o lungă perioadă de tratament în SUA, şi a devenit un exemplu pentru cei care au renunţat să lupte pentru propria viaţă. Pe plan politic este de remarcat ascensiunea lui Marian Oprişan şi creşterea influenţei lui în Guvern, rezistenţa unor şefi PDL în funcţii, dar şi gafa monumentală a Primăriei Focşani pe final de an, cand a încurcat culorile tricolorului pe 1 Decembrie. 2013 a fost un an marcat de decese şi sinucideri. La începutul anului a trecut în nefiinţă Arhiepiscopul Epifanie Norocel, iar la final Ion Petre, primarul Panciului.

Arestarea lui Jitea a zguduit lumea afacerilor

În zorii zilei de martie 2013, “mascaţii”, procurorii şi lucrătorii de la Crimă Organizată descindeau la fabrica de alcool a omului de afaceri Liviu Jitea. Era începutul uneia dintre cele mai de amploare acţiuni derulate în Vrancea din ultimii ani, finalizată cu zeci de persoane ridicate, percheziţii şi bunuri de sute de mii de euro sechestrate. “Poliţiştii au depistat în flagrant delict o cisternă pentru lapte, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale. În urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool”, indicau poliţistii după prima zi de anchetă. 75 de persoane au fost conduse la audieri, 18 reţinute şi opt arestate, printre care afaceristul Liviu Jitea, Mona Florenţa Ionescu, administratorul fabricii, directoarea Raluca Milea, “mana dreaptă” a lui Jitea şi alte cinci persoane, considerate a avea o activitate infracţională însemnată. Ulterior, unul cate unul au fost liberaţi sub control judiciar iar întregul grup infracţional a fost trimis în judecată la finalul lunii august. Liviu Mircea Jitea, Raluca Milea, Florenţa Mona lonescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţă Robu, Antoaneta luliana Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş,Decebal Vasile Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costică Creiţă, lonuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi-Toni Antoniu sunt cei 19 inculpaţi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul Jitea. Membrii grupării, spun anchetatorii, au produs ilegal peste 1.443.000 de litri de alcool, cu un profit de peste 13.600.000 lei. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la peste 58.400.000 lei. Numai Jitea este acuzat de comiterea a nu mai puţin de şapte infracţiuni, fiind considerat “cappo di tutti capi” în această afacere. La începutul lunii decembrie, după zeci de încercări zadarnice şi circa nouă luni de arest, şi Liviu Jitea a fost liberat, fiind în schimb obligat la a nu părăsi ţara. Procesul se judecă la Galaţi.

Autorităţile locale au închis ochii la moartea unui om

La sfârşitul lunii octombrie un focşănean de 63 de ani, Emil Carcei, a fost găsit mort într-o groapă făcută în cartierul Sud al oraşului pentru rebilitarea sistemului de termoficare cu bani europeni. Autorităţile s-au „spălat” repede pe maini: era băut sau a murit din cauze naturale şi s-a prăbuşit în groapă, au fost explicaţiile date la cald, după eveniment. Vecinii au reclamat că gropa nu era semnalizată, cui să-i pese însă. Bărbatul a căzut într-o luni seara în respectiva groapă, dar a fost descoperit abia a doua zi dimineaţă. A murit chiar în faţa blocului unde locuia. Cel mai probabil, acesta ar fi putut fi salvat, dacă cineva ar fi asistat la acest accident. După mai bine de două luni de la nefericita întamplare autorităţile au „rezolvat” problema cu un coş de alimente şi un plic cu bani pentru a compensa moartea bărbatului în groapa societăţii de termoficare. Familia a ameninţat după incindent că va da în judecată Primăria Focşani, lucru care nu s-a mai întamplat.

Ultimii mohicani: şefii pedelişti tac şi conduc

PDL se laudă cu rezistenţa directorială a catorva oameni “uitaţi” de tăvălugul pesedisto-liberal în fruntea unor instituţii. Este vorba despre cuplul Eliza Botezatu – Simona Panciu, cele două directoare, executivă şi adjunctă, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea. Despre cele două, deşi au fost promovate de PDL, se spune că stau la căldurica unui post bugetar cu sprijinul PSD. Simona Panciu este soţia lui Lică Panciu, consilier judeţean portocaliu. Şef a rămas şi Adrian Juravle, la Casa Judeţeană de Pensii. La fel, şi Vasile Apostu Croitoru, la Statistică. Cei patru nu sunt foarte vocali şi nici nu şi-au mai făcut apariţia pe la partidul din b-dul Independenţei, de teamă să nu fie “rejectaţi”. Totuşi, prin deconcentratele din Vrancea a rezistat şi o serie de directori sprijiniţi şi de PDL, dar şi de PSD, PNL sau, mai nou de PC. Ironic, aceştia sunt numiţi “profesioniştii” tuturor guvernărilor. PDL i-a uns, PNL, PSD şi PC i-a spălat şi i-a luat de buni. Este vorba despre Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică – sprijinit de liberali, Mihail Copaci, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate – fost liberal, acum beneficiază de sprijinul social democraţilor, doar pentru a-I enerva pe Nini Săpunaru, Daniel Gongu, director la  Tineret şi Sport, mutat în terenul conservatorilor, Ion Ghionea, director la Oficiul vamal, şi Costel Bebe Marica, adjunct la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Democraţii l-au făcut şef plin, ulterior liberalii l-au trecut adjunctul lui Gabriel Bărculescu.

Patriotismul neglijent al lui Cazaciuc

Purtătorul de cuvant al Primăriei Focşani, Dan Cazaciuc, a fost “pedepsit” anul acesta pentru tricolorul inversat de la 1 Decembrie prin schimbarea sa din funcţia de comunicator. Boacăna penală nu l-a costat însă funcţia de şef la Departamentul Comunicare al Primăriei Focşani. De sărbătoarea naţională, Primăria a comandat firmei de publicitate Caspro 2.000 de cocarde tricolore. Primăria Focşani nu a verificat abţibildurile şi s-a trezit pe 1 Decembrie că lipeşte în pieptul autorităţilor şi al cetăţenilor un tricolor antinaţional – albastru, roşu, galben. Dan Cazaciuc şi-a turnat ulterior cenuşă în cap, însă a fost schimbat cu Marian Mihu. Ruşinea de la Focşani de 1 Decembrie nu este însă numai vina funcţionarului focşănean, care arată dezinteresul pe care angajaţii la stat şi-l dau faţă de sarcinile de serviciu. Tricolorul antinaţional a făcut înconjurul Romaniei, fiind blamat de toţi, poate mai puţin de ultranaţionaliştii maghiari, fericiţi că Romania este batjocorită de unul de-ai noştri. Şi angajata firmei de publicitate şi-a pierdut jobul, iar Caspro nu şi-a primit banii pe cocardele tricolorului inversat.

„Accidentul”, metoda preferată a escrocilor în 2013

Anul acesta, Metoda „Accidentul”, prin care bătranii sunt păcăliţi cu sume mari de bani de falşi avocaţi sau procurori, pentru rezolvarea unor accidente rutiere fictive în care ar fi fost implicaţi copii lor, i-a lăsat pe mulţi vranceni fără bani. Sesizările la IPJ Vrancea privind infracţiunile de înşelăciune prin modul de operare „telefonie mobilă – Accidentul” au căpătat amploare. Poliţiştii au întocmit numai puţin de 29 de dosare penale şi au demarat o campanie de prevenire pentru “pregătirea antiinfracţională a populaţiei”. Aceasta şi în condiţiile în care victimele sunt în general pensionari, care nu au abilitatea de a verifica rapid informaţiile şi cad în plasa escrocilor. S-a constatat că autorii sunt deţinuţi, care acţionează în complicitate cu persoane aflate în libertate. În luna decembrie, un pensionar din comuna Tătăranu a reuşit să îi dea pe mana Poliţiei pe cei ce au dorit să îl păcălească ce 1.700 de lei, spunand că banii sunt pentru mituirea unor ofiţeri pentru ca fiul său să scape mai uşor după ce a “secerat” doi oameni cu maşina pe trecerea de pietoni. Bătranul a acceptat să se întalnească cu falsul avocat, dar totodată a mers la poliţie unde a cerut sprijin. Escrocul gălăţean a fost arestat pe loc.

Marian Oprişan a fost uns şef peste baroni

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a ajuns mai puternic sub conducerea lui Victor Ponta decat a fost înainte de 2004, iar influenţa lui s-a extins la nivel naţional prin alegerea în funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din Romania (UNCJR). Petele negre ale biografiei acestuia nu au cantărit în niciun fel în faţa conducerii partidului, care a decis să susţină şi să promoveze un om cu o imagine publică negativă. Marian Oprişan nu a ajuns ministru, se pare un vechi vis al acestuia, însă a fost promovat într-o funcţie în care îi reprezintă pe toţi preşedinţii de consilii judeţene, cei mai mulţi de la PSD. Iar importanţa sa a crescut, avand în vedere că influenţa baronilor locali s-a văzut în deciziile Guvernului condus de Victor Ponta. Oprişan a ajuns preşedinte UNCJR învingandu-l în lupta din interiorul partidului pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, căzut în dizgraţia conducerii. După această alegere, Oprişan a venit mai rar în Vrancea, activitatea sa la CJ fiind preluată de Raluca Dan şi Dragoş Barlădeanu.

Anul dezastrului în viticultură

Politicienii locali şi-au arătat în 2013 nu doar lipsa de interes pentru simbolul Vrancei, viticultura, dar au pus umărul la distrugerea acestui sector agricol. Acciza la băuturile fermentate liniştite (BFL) a scăzut de zece ori, de la 100 la 10 euro, ca urmare a presiunilor făcute de firme interesate să lanseze pe piaţă băuturi care imită vinurile, la preţuri mici. Această scădere a fost făcută fără să existe o legislaţie care să reglementeze BFL-urile, în care se poate pune practic orice, după cum au atras atenţia specialiştii. Experţii au vorbit însă degeaba, întrucat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, a votat cu două maini relansarea BFL-urilor, spunand că altfel Romania va fi sancţionată de UE, deşi nimeni nu a auzit de aşa ceva. Pe langă modificările legislative dezastruoase, anul viticol nu a fost cel mai fericit pentru podgoreni. Multe localităţi au fost lovite de grindină, iar producţia a fost compromisă. Cu toate acestea, recolta a fost mai bogată decat în anul precedent. Un kg de struguri s-a vandut chiar şi cu 50 de ani, iar din acest motiv preţul vinului a scăzut chiar sub 2 lei/litru.

Andrei Plăcintă, mesaj pe facebook înainte de închisoare

Fiul fostului senator PDL şi ministru al Tineretului şi Sportului Sorina Plăcintă, Andrei Plăcintă, a fost condamnat în luna noiembrie la patru ani şi jumătate de închisoare. Înainte de a merge la Penitenciarul Timişoara, Plăcintă a postat pe facebook un mesaj adresat prietenilor. După prima noapte la puşcărie, Andrei Plăcintă a plâns şi i-a rugat pe gardieni să permită vizita mamei sale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în luna noiembrie recursul formulat de tanărul de 23 de ani la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB), prin care era condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru tentativă de omor şi ultraj. Tanărul a fost trimis în judecată în iunie 2011 de procurorii Parchetului Capitalei, ca urmare a incidentului care a avut loc pe 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Bucureşti, şi care a pornit de la o ceartă cu iubita sa din Focşani. Potrivit procurorilor, Andrei Plăcintă şi-ar fi lovit prietena, i-a luat telefonul mobil, după care s-a urcat pe autoturismul acesteia, pe care l-a deteriorat. Atunci, mai multe persoane au intervenit în apărarea fetei. Andrei Plăcintă, la volanul unui Renault Laguna, a pătruns cu maşina pe trotuar pentru a lovi persoanele respective, moment în care o persoană care se ţinea cu mainile de capotă s-a dezechilibrat şi a căzut sub maşină. Andrei a regretat faptele, spunand în faţa judecătorilor că a acţionat “ca un animal”.

Morţile care au şocat judeţul

Anul 2013 a fost marcat de cateva decese neaşteptate ale unor personalităţi cunoscute în viaţa publică din judeţ. Doi primari, Ion Petre, de la Panciu şi Constantin Vlase, de la Mărăşeşti au plecat dintre noi.

Anul a început cu decesul episcopului Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, chiar în seara de Bobotează, la mănăstirea Brazi de lăngă Panciu. Profesoarele Maria Sterea şi Maria Momanu, avocata Ionelia Vulpescu, fostul şef al Poliţiei Rutiere, Ştefan Raneti sau fosta directoare de la Banc Post, Georgeta Nedelcu, au părăsit această lume aproape de finalul anului. Lumea medicală a fost marcată de dispariţia catorva medici importanţi. Pediatrul Any Marie Drollinger a plecat dintre noi la varsta de 51 de ani, secerată de o boală incurabilă. Anul a fost marcat din păcate şi de un lung şir de sinucideri. Patru profesori şi-au pus capăt zilelor, la fel ca şi un agent de penitenciare, care  a ales să moară după ce a fost părăsit de iubită. La gesturi extreme au ajuns să apeleze şi fostul angajat al Prefecturii Vrancea, George Vascu, fostul antrenor de la Unirea Focşani, Costică Ştefănescu, sau fiul fostului inspector şcolar general, Adrian Bostan, inginer de sistem la Liceul “Emil Botta” din Adjud, care a fost găsit spanzurat.
Cazul profesorului agresat a şocat învăţămantul

Învăţămantul vrancean a fost marcat în acest an de un eveniment greu de imaginat că s-ar fi putut petrece într-o şcoală din Romania. Familia a doi gemeni a pătruns în clasă, în timpul unei ore de curs, şi a agresat profesorul. Incidentul s-a petrecut pe 4 martie la Şcoala 7 din Focşani, iar imaginile cu profesorul de muzică Mircea Ianchievici fugărit pe holurile instituţiei de părinţii agresori au făcut înconjurul ţării. Opinia publică a fost inflamată de situaţia creată, părinţii fiind revoltaţi de faptul că nu există siguranţă în şcoli pentru copiii lor. Declaraţia neinspirată a inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean ( IŞJ) Vrancea, Vasilica Zaharia, potrivit căreia profesorul este vinovat, acesta urmand să fie sancţionat cu desfacerea contractului de muncă, a condus la proteste de stradă ale cadrelor didactice vrancene, în semn de solidaritate cu colegul agresat. Cu atat mai mult cu cat profesorul de muzică Mircea Ianchievici este unul dintre dascălii apreciaţi ai Focşaniului, dedicat meseriei, cu rezultate deosebite în activitatea sa. Incidentul a scos la iveală nereguli grave din şcolile vrancene, plecand de la faptul că nici elevii şi nici profesorii nu sunt în siguranţă la cursuri, ajungand pană la întocmirea documentelor şcolare, unde, pe linia protecţiei muncii, şcolile sunt zero, după cum a reieşit dintr-un control al ITM realizat în primăvară. La fel de grav ca incidentul în sine este faptul că autorităţile locale nu au luat decat măsuri provizorii pentru asigurarea securităţii elevilor la şcoală, lăsand acest aspect în grija directorilor şi a părinţilor. Şcoala 7 a rămas fără unul dintre cei mai iubiţi profesori de către elevi, profesorul Ianchievici nemaidorind să profeseze în această unitate, dar şi fără doi elevi. Gemenii Vasilescu, cei consideraţi vinovaţi în final pentru producerea incidentului, au abandonat şcoala, acestora pierzandu-li-se urma. Se crede că familia celor doi i-ar fi luat în Franţa, unde beneficiază de ajutor social. În Romania, fraţii Vasilescu sunt declaraţi repetenţi, iar şefa IŞJ, cea care a scos dascălii în stradă prin declaraţia sa surprinzătoare, este în continuare în funcţie, mai-marii de la Bucureşti negasind-o vinovată de protestele din Piaţa Unirii în urma antepronunţării sale în ceea ce priveşte vinovăţia profesorului agresat.

Doi morţi au fost încurcaţi la morgă

O situaţie tragico – comică s-a petrecut la începutul lunii decembrie la Serviciul de Medicină Legală din Focşani, unde au fost încurcaţi morţii a două familii. O familie din Popeşti a fost cat pe ce să îngroape mortul unor creştini din comuna Băleşti. Cei doi bărbaţi au decedat în condiţii asemănătoare, în aceeaşi zi, fiind aduşi la SML, unde li s-au pus brăţări de identificare. Aici a avut loc încurcătura, familia din Popeşti plecand acasă cu mortul familiei din Băleşti, care a refuzat să însă facă acest lucru. Într-un final, cei de la SML au reparat greşeala şi şi-au cerut scuze. Patronul firmei de pompe funebre care a transportat persoanele decedate şi-a asumat întreaga greşeală şi a susţinut că morţii au fost încurcaţi din cauza inversării brăţărilor de identificare. Drept urmare, angajatul găsit responsabil pentru incident a fost concediat.

Chiar si oficialitatile de rang inalt au purtat tricolorul pocit de Focsani

Cititi:  ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.