spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ziaristul Romeo Crețu, pe podiumul Concursului național de literatură umoristică de la Brăila

- Advertisement -
PE PODIUM… Cartea ziaristului vasluian, „În redacție”, a fost răsplătită cu Premiul III în cadrul Concursului național de literatură umoristică de la Brăila, secțiunea Cea mai bună carte de umor în perioada 2021-2022.

PREMIU… Ziaristul vasluian Romeo Crețu a câștigat Premiul III la Concursul național de literatură umoristică de la Brăila, ediția a VI-a. Acesta a participat în cadrul secțiunii Cea mai bună carte de umor în perioada 2021-2022, cu cartea pe care a lansat-o la începutul acestui an: „În redacție”. Juriul a fost format din prozatori și dramaturgi cunoscuți în țară: Cristina Tamaș – președinte juriului, Adriana Bogatu, Valeriu Stancu și caricaturistul Leonte Năstase. „Este onorant ca, pentru al doilea an consecutiv, să mă număr printre cîștigătorii Concursului Național de Literatură Umoristică din Brăila, aflat la a VI-a ediție. A fost o competiție deschisă tuturor creatorilor de gen din țară, care s-a bucurat de o participare numeroasă. Locul III obținut este un semnal îmbucurător pentru mine, fiindcă „În redacție”, cartea premiată la Brăila, este înscrisă și în Festivalul Umorului „Constantin Tănase”. Și ce poate fi mai frumos pentru un creator vasluian să fie validat la el acasă, în probabil cel mai puternic festival de umor din țară?”, a declarat ziaristul vasluian Romeo Crețu.

Concursul național de literatură umoristică de la Brăila s-a desfășurat pe două secțiuni: Proză umoristică și Cea mai bună carte de umor în perioada 2021-2022. În cadrul primei secțiuni, podiumul a fost ocupat astfel: Premiul I – Motto: „Râsul este rupt din rai” – Sime Liliana; Premiul II – Motto: „Ca să plecați într-o excursie aveți nevoie de un cort și de un cord bun!” – Sevastian Alimpie; Premiul III – Motto: „Julieta” – Drăgoianu Ana. În cadrul celei de-a doua secțiuni, Premiul I a fost câștigat de Sevastian Alimpie, cu cartea „Ghici ce aduce barza? (…și alte povestiri umoristice)”, iar Premiul II, de către Dan Norea, cu cartea „Stadionul Tuturor Sfinților – Romanul unui bibliofil”.

Prof. Pavel Toma, coordonatorul Cenaclului ProLITERA: „nu există niciun dubiu, cartea se înscrie sub zodia comicului”

Cartea „În redacție” cuprinde texte scrise în a doua casă a ziaristului, ca salvare dintr-o eventuală catastrofă personală: „să scrii altceva – iată o misiune suficient de importantă încât să te salveze de viața pe care o duci. Să scrii altceva nu pentru a demonstra că ești mai mult decât cred ceilalți că ești, ci pentru a demonstra că ficțiunea este o redacție mai frumosă și mai confortabilă decât cea în care minți pe salariul minim”, scrie ziaristul în introducerea cărții. Prefața este semnată de prof. Pavel Toma, coordonatorul Cenaclului literar ProLITERA din cadrul Bibliotecii Județene „N. M. Spătaru” Vaslui: „nu există niciun dubiu, cartea se înscrie sub zodia comicului, dar a comicului revendicat din comedia cu origine în democrația ateniană, când opinia publică a alegătorilor era influențată de satira politică făcută de poeții comici în teatrele antice. Lectura acestor texte ne conduce spre acele origini, legate de inspirația din viața politică, exersând toate armele comicului: confuzia, cuplul comic, triunghiul conjugal, coincidența, repetiția, interferența, însumând tipologii umane clasice dintre cele mai diverse: demagogul, politicianul corupt, încornoratul, amorezul, parvenitul, confidentul, cocheta, adulterina, personaje marcate de imoralitate, pentru care corupția, dorința de parvenire, mediocritatea, ipocrizia, șantajul, prostia sunt ridicate la rangul de veleități caracteriologice, regăsite în două tipuri de specii umoristice: parodia și pamfletul. Verva lingvistică reprezintă punctul forte al cărții, derivat din lipsa de educație a personajelor caracterizate prin agramatism, pronunție deformată, necunoașterea sensului cuvintelor care conduce la confuzie paronimică, prolixitatea termenilor în discursuri interminabile ș.a. De referință rămân stenogramele, dar, mai ales, „nu te vaccina!”, o felie/falia de viață autentică, de comunicare ineficientă, sub semnul terorii pe care, în naivitatea lor, personajele o disipează în jur”, scrie prof. Pavel Toma în prefața cărții „În redacție”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.