PIATÃ Cu toate cã martea este zi de târg la Vaslui, în piata centralã a orasului, oferta nu este cu mult mai bogatã ca într-o zi obisnuitã, si nici cumpãrãtori nu prea sunt. Fatã de o zi normalã de piatã, în plus poti gãsi doar câteva orãtãnii si femei care aveau la vânzare lânã si articole de lânã tesute în casã, cãciuli din blanã sau plante medicinale. O fi de vinã gerul din aceste zile sau lipsa banilor?
PIATÃ GOALÃ În fiecare marti, în municipiul Vaslui este zi de târg. Poate si din cauza gerului (ieri la prânz, temperaturile erau în jur de 0 grade în locurile unde bãtea soarele), sau poate din cauza crizei economice si implicit a lipsei banilor sau a putinilor cumpãrãtori, tarabele din piata Vidin, piata centralã a municipiului, erau aproape goale. Doar câtiva comercianti care vindeau cartofi, ceapã sau zarzavaturi, în hala de legume, alti 2-3 care erau “producãtori” de banane, portocale sau mandarine ; în hala comercialã, femeile te îmbiau, ca în orice altã zi, cu lapte de vacã, brânzã sau smântânã… În rest: plante medicinale, cãciuli de blanã, un comerciant de canari si alte pãsãrele, huse si încãrcãtoare pentru telefoane mobile sau pantofi si bocanci second-hand pentru buzunarele mai sãrace. Singurele noutãti fatã de o zi obisnuitã o constituie cei 2-3 tãrani care vindeau pãsãri vii: douã gâste, câtiva curcani, cocosi sau gãini, o ratã leseascã, crescute ecologic “la tarã”. E adevãrat cã si preturile erau tot “ecologice”: 40 de lei un curcan care nu avea mai mult de 4-5kg, tot atât un cocos, între 25 si 40 de lei gãinile, 50 de lei o gâscã. Si oferta era micã, dar si cumpãrãtorii putini, multi doar întrebau de pret, eventual mai negociau doar asa, sã mai treacã timpul, prea putini mai si cumpãrau vreo pasãre.
Produsele traditionale, prea scumpe sau fãrã cãutare?
De ceva vreme, când este zi de târg, în piatã îsi fac aparitia si câteva femei de la Muntenii de Sus, care au la vânzare lânã sau obiecte din lânã. Ciorapi tesuti în casã, la 15 lei/perechea, brâuri/prosoape din PNA, cu motive populare, la 10 lei/bucata, plapumã umplutã cu lânã dãrãcitã care costã 120 de lei, lânã toarsã sau doar scãrmãnatã manual la 10 lei/kg, pulovere, tot din lânã, la 45 de lei, cam astea erau produsele oferite amatorilor de articole rustice. Unde sunt vremurile când orice gospodinã împletea în casã, pentru toatã familia, asemenea lucruri? “Încercãm si noi, acum cât e ger, sã vindem ce-am lucrat toatã vara. Lucrurile pe care le vedeti sunt cãlduroase, sunt practice, absorb transpiratia, dar lumea nu prea le cumpãrã, poate din cauza pretului ; preferã sã cumpere ciorapi sintetici turcesti sau pilote chinezesti, care sunt mult mai ieftine. Au uitat ce înseamnã sã încalti ciorapi de lânã, când e frig sau sã îmbraci un ilic de lânã pe gerul ãsta… Asta e, lumea a uitat de unde se trage si cautã îmbrãcãminte mai modernã, mai coloratã si mai ieftinã, chiar dacã e de mai proastã calitate.”, a declarat tanti Maria din Muntenii de Sus.