spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

Zero proiecte culturale în 2020, din banii Consiliului Local Vaslui: 200.000 lei au rămas necheltuiți

- Advertisement -

BANI NEFOLOSITI… Cei 200.000 lei alocati de Consiliul Local Vaslui, la începutul anului trecut, pentru finantarea nerambursabilã a proiectelor culturale în 2020, au rãmas necheltuiti. Singurul proiect, care a trecut de selectie, nu a mai fost finalizat. Este vorba despre proiectul „Lada cu zestre – incluziune prin valorificarea si promovarea culturii locale”, care trebuia sã fie implementat de Asociatia Ludosophia pentru suma de 7.668 lei. În schimb, din banii alocati de Consiliul Judetean, au fost finantate cinci proiecte pe domeniul Culturã si doar unul s-a desfãsurat în municipiul Vaslui. Proiectul se numeste „Figuri emblematice feminine ale meleagurilor vasluiene”, a fost implementat de Asociatia Museum Vasluiensis si a primit o finantare de 16.335 lei.

Douã sesiuni de finantare nerambursabilã a organizat, anul trecut, Primãria Vaslui, pentru a putea distribui cei 200.000 lei alocati de Consiliul Local domeniului Culturã. Dacã în cadrul primei sesiuni s-au înscris patru organizatii neguvernamentale si doar uneia i-a aprobat finantarea, în cea de-a doua sesiune s-a înscris o singurã asociatie cu douã proiecte, ambele respinse. Este vorba despre Asociatia Uniunea Judeteanã a Proprietarilor de imobile ECOMAR Vaslui, care apartine profesorului D. V. Marin. Acesta se înscrisese si prima datã, însã proiectul sãu fusese respins, astfel cã, într-o conferintã a primãriei, a rãbufnit: „Întrebarea este legatã de proiectele privind sustinerea Culturii. Au fost pusi soldatii sã judece activitatea generalilor. Altfel spus, comisiile care sunt alcãtuite trebuie sã aibã si un om de culturã. La contestatii ati avut, dar la analiza initialã, nu! Cine va mai face astfel de proiecte mãcar sã stie cã este bine apreciat”, a fost mesajul prof. D. V. Marin.

Consiliul Judetean Vaslui: Cinci contracte de finantare, reziliate

La Consiliul Judetean, au fost aprobate pentru finantare sase proiecte, însã doar cinci au fost implementate. Este vorba despre proiectele „Suntem parte a vietii culturale bârlãdene, prin dans!” (Asociatia Culturalã – Artisticã si Sportivã Club-Dans M&M), „Mostenirea Pogonestilor cãtre lume” (Asociatia Tinere Vlãstare – 2000), „Dincolo si dincoace de Centenar, scoala de acasã ” (Asociatia Culturalã Virgil Caraivan), ” Repere ale culturii si spiritualitãtii vasluiene” – „Tinda Raiului – mãnãstiri si schituri din tinutul Vasluiului „(Asociatia Filantropia Ortodoxã Husi) si „Figuri emblematice feminine ale meleagurilor vasluiene ” (Asociatia Museum Vasluiensis). Concursul ” Ritmurile tineretii pe portativ” nu a mai avut loc, astfel cã s-a reziliat contractul de finantare al proiectului. De asemenea, potrivit Raportului anual al finantãrilor nerambursabile din fondurile publice, prin Consiliul Judetean, au mai fost reziliate alte patru contracte de finantare pentru domeniile Sport si Culte: „În anul 2020, din cauza epidemiei generate de coronavirusul COVID-19, desfãsurarea majoritãtii activitãtilor a fost influentatã. Astfel, s-au înregistrat o serie de întârzieri, reprogramãri, anulãri sau înlocuiri ale anumitor activitãti, fapt ce a determinat încheierea unor acte aditionale cu finantatorul. Totodatã, din acelasi motiv, anumite organizatii s-au aflat în imposibilitatea de a mai desfãsura activitãtile conform contractului de finantare. În acest sens, de comun acord, s-au reziliat un numãr de 5 contracte, fãrã a afecta intentia ONG-urilor de a mai depune proiecte, în anii urmãtori. O consecintã a rezilierii contractelor a fost înregistrarea unor sume necheltuite în valoare de 132.451,81 lei, reprezentând 44,88%, din suma aprobatã în urma selectiei proiectelor pentru anul 2020”.

Primarul Vasluiului, în primãvara anului trecut: „mãi, oameni buni, ni s-a dat voie la spectacole cu 500 de persoane. Ce asteptãm?”

ATITUDINE… În 2020 s-au organizat putine activitãti culturale, spectacole de teatru sau muzicã, în mare parte din cauza restrictiilor impuse de pandemie sau, mai bine zis, a unor criterii de care organizatorii trebuie sã tinã cont, precum si a regulilor de distantare pe care trebuie sã le respecte participantii. În primãvara anului trecut, dupã douã luni de carantinã, primarul Vasile Pavãl le atrãgea atentilor colegilor sãi de la Culturã si Sport cã trebuie sã gãseascã idei de organizare a activitãtilor cu copii, pentru cã lucrurile trebuie sã revinã la normal.„Mãi, oameni buni, ni s-a dat voie la spectacole cu 500 de persoane, sigur, cu respectarea mãsurilor de sigurantã, cu mascã… Ce asteptãm? Copiii trebuie sã iasã pe scenã, sã meargã pe teren, sã joace mingea… De ce îi opriti? Vedeti vreo miscare de genul acesta în oras? Nimic, nimic. Am pierdut Festivalul „Prietenia”, editia de varã a Festivalului „C. Tãnase”, Festivalul „Mai cu folk”, mergem în continuare asa? Colegii de la Culturã si de la Sport au aceastã responsabilitate de a relua activitatea, sigur, cu respectarea mãsurilor de protectie. E mai usor sã spui „nu ne dã voie” si sã stãm. Dar drama acestor copii care au stat douã luni acasã, care au terminat diferite cicluri de scoalã si nu s-au mai întâlnit cu colegii, asta nu va fi uitatã. Înainte, în fiecare miercuri, sunau sirenele, nu stiu de ce le-a oprit, dar asa ar trebui sã fac si eu la intrarea în primãrie, ca sã spun <gata, am iesit din telemuncã, suntem la treabã, intrãm cu toatã responsabilitatea>. Nu fac rabat de la mãsurile ce trebuie luate si respectate, dar nu pot sã mai astept. E o perioadã tristã prin care am trecut, dar viata comunitãtii trebuie sã meargã mai înainte. Eu sunt foarte sigur de un lucru: va exista viatã si dupã aceastã perioadã, în rest… Nu stiu ce se va întâmpla”, declara edilul Vasluiului în primãvara anului 2020.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Dacă însăși Casa de Cultură a orașului, e praf și pulbere conservata din 1968, ce pretenții să aveți? Nu e mai bine să dormi într-un scaun călduț și să încasezi salariul, decât să lași ceva concret în urma ta, generațiilor prezente și viitoare? Niște incompetenți, fără gram de dorință de-a munci. O – zero- realizări!

  2. A fost cel putin un proiect de mare anvergura depus, care ar fi putut schimba fata orasului. Dar din pacate, de teama de nu stiu ce baubau imaginar, domnul primar l-a respins. Sunt incercari de ani de zile de a face lucruri frumoase in comunitate, toate blocate.
    Acum vedem adevarata cultura a Vasluiului.

    • În orașul ăsta e precum în Dezechilibrul lui Adrian Păunescu.
      „Muuuult lemn pentru garduri, prea puțin pentru viori!”
      Dezamăgitor.

  3. Pentru a avea cultura trebuie sa ai oameni care sa se ocupe de acest lucru. Se zvonește ca primarul Paval a desființat directia pentru cultura a primariei pentru ai face loc unui fost patron de firma de construcții, întrată in faliment. Prietenii știu de ce!
    Dacă in urma cu câțiva ani, alături de centrul culturii tradiționale, biblioteca și muzeu, primaria era prezenta in evenimentele culturale, acum lipsește cu desăvârșire.
    Finanțarea proiectelor culturale este doar o borna pe care cei din primarie trebuie sa o puncteze. Niciodată nu s-a dorit ca acei bani să fie alocați cu adevarat pe proiecte culturale. Acei bani au alte destinații.
    Ultimul proiect a fost câștigat de ATOV (Asociatia Tinerilor Ortodoxi Vaslui). Gurile rele spun ca soția președintelui ATOV lucrează în primarie și a primit ok-ul primarului. Au fost articole în presă, chiar pe vrn.ro, care au scos în evidență aceste probleme de selecție a proiectelor.
    La Cluj,primarul Boc finanțează festivaluri, chiar dacă nu se desfăsoara pe raza municipiului Cluj. Electric Castle este in comuna Bonțida. Oamenii se cazează in Cluj. Omul ala vede fenomenul cultural si economic in ansamblu.
    La noi, cel mai mare și frumos festival, poate, din Moldova, Open Camp nu este sprijinit de Primăria Vaslui pe motiv ca se desfășoară pe raza comunei Pușcași. Acest festival este pentru tinerii din Vaslui! Dar pe sport, primaria a finanțat un club care nu antrenează copii de pe raza municipiului, județului.
    In viziunea primarului, ong- urile care încearcă să facă ceva pentru copii, tineri și adulți cu suflet tânar sunt niște fripturiști care vor bani. El nu accepta ca pentru unele asociații sau cluburi aceste sesiuni de proiecte inseamna finanțarea unor evenimente reale, care nu se țin în sufragerie. Copiii sunt antrenați de ong-uri in activitati cu adevărat atractive.
    Și asa am ajuns ca principalii finanțatori ai fenomenului cultural si sportiv să fie părinții. In anotimpul de vara doar biblioteca implica copiii in activități.
    Apropos, dacă s-a desființat Cultura de ce nu ați scos-o si de pe site-ul Primariei?!

  4. Sunt om de cultura, cu doctorat in domeniu. Am depus si eu proiect la primarie in 2018. Presedinta comisiei m-a facut LAUTAR si ca umblam ca tiganii cu cersitul. De atunci m-am lamurit. Dupa aproape 10 ani de activitati pe care le-am facut in Vaslui, persoana care ne mobiliza pe toti a renuntat. Unii spun ca de revolta, altii ca a lasat locul unei membre de partid. Am inteles abia atunci ca nu avem ce cauta aici. Sunt in strainatate acum si ma bucur de respectul pe care in orasul meu nu l-am gasit. Dar astept vremea cand voi avea motive sa ma intorc acasa.

  5. Care don primar? Acela care a desfiintat Direcția de Cultură a orașului acu vrea cultura… Pe noi ONG istii ne numește ca umblam chiori după bani. Dar s_a trezit ca a rămas fără cultura. A cerut din start, prin 2018, modificarea ghidului de finanțare și ne-a blocat accesul la fonduri prin oamenii sai din comisie, dar se plânge ca n-are cultura? Cei care se ocupau de cultură în primărie au fugit în lume din cauza lui. El una zice, alta face. Nimic nou. O știm cu toții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.