DRAMATIC… O situație gravă s-a petrecut într-o fermă de oi, deținută de o familie din comuna Bunești-Averești! Proprietarul animalelor susține că a cumpărat de la farmacia veterinară un medicament pentru a trata oile de „rapăn”, iar după ce a dat animalele cu acea substanță – Diazinol, bietele oi au început să moară, una câte una. Unele urmau să fete, însă au murit cu tot cu miei. Imaginile filmate de proprietar sunt dramatice și stârnesc multă milă, mai ales că cei doi soți au povestit că au strâns cu greu banii cu care și-au construit această mică fermă. Cazul a ajuns în atenția autorităților, iar reacția președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Vaslui, medicul Nicolae Petru Tășchină a fost una fermă. Asemenea situații sunt tot mai dese, atrage atenția dr. Tășchină, întrucât deținătorii de animale ocolesc medicii veterinari și se apucă singuri să pună diagnostice și să dea după capul lor medicamente animalelor. „Din păcate, e o realitate cruntă. Fără nicio vină însă sunt aceste biete oi, care au murit în felul acesta. În orice zonă, la orice oră, poate fi găsit un veterinar, care a învățat carte ani de zile, tocmai ca să știe ce tratament să dea, cum să-l dea, în așa fel încât să vindece un animal bolnav, nu să îl omoare”, a spus președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Vaslui, Nicolae Petru Tășchină.
Familia din Bunești Averești a prezentat public imaginile cu animalele moarte și a cerut ajutorul. Prea târziu, se pare, pentru cele mai multe dintre oile date cu acea substanță, care în niciun caz, susțin veterinarii, nu ar fi trebuit administrată în acest fel. Este de înțeles drama familiei care s-a chinuit cu greu să își pună bazele unei ferme, însă, deocamdată, nu se știe de ce proprietarul nu a apelat la veterinarul din zonă. „Suntem, soț și soție, în vârstă de 37 și, respectiv, 39 de ani. Încep prin a vă spune că suntem foarte supărați, pur și simplu, devastați, de ce ni s-a înt-mplat astăzi. Noi am muncit douăț sezoane în Franța, avem doi copii și în toastă perioada aceasta i-am lăsat cu mama noastră, ne-am chinuit cum am putut, nici casa nu am terminat-o. Am muncit și am strâns bănuț cu bănuț, pentru a ne retrage în România, să stăm lângă copii, să ne facem ceva al nostru și să nu mai fie nevoie să plecăm de lângă ei. Pe 6 octombrie 2023 am început o mică fermă de 120 de oi, nutreț, stână și toate cele necesare. Am ajuns la cheltuiala de 28.000 – 30.000 euro, bani strânși de noi cu greu, pșrin străinătate. Menționăm că am muncit eu și soția cu atâta bucurie, mergeam cu oile, făceam tot ce se putea, ne plăcea această meserie și ne făcea să uităm de toate. Totul a fost frumos până azi, 11 februarie 2024, când la ora 8,00 dimineața, ne-am apucat să le punem la oi după cap, soluție pentru „rapăn”. Vineri am fost la farmacia veterinară să luăm soluție pentru a trata această boală, iar farmacista ne-a recomandat o soluție Diazinol, să punem după cap la oi câte 5 ml fără apă. Nouă ni s-a părut prea mult și de asta am pus doar câte 2 ml la fiecare oaie. După ceva timp au început să facă spume la gură și să moară pur și simplu. Din 120 de oi, 20 au făcut miei, iar restul au murit cu miei în ele. La momentul de față mai avem, în jur de 20 de oi și astea mor până mâine. Suntem distruși, devastați de durere, nu am făcut rău la nimeni, suntem oameni care am fost necăjiți, ne știe toată comuna de oameni liniștiți, oameni cu frică de Dumnezeu, cu suflet. Rugămintea mea la oamenii cu suflet: msă îmi spuneți ce putem să facem în situația? Ajutați-ne cu un sfat”, a scris Traian Munteanu, în apelul său pe Facebook.
Reacția președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Vaslui: „Așa se întâmplă când proprietarii de animale evită medicul veterinar”
În acest caz a fost deschisă o anchetă, pentru a se stabili exact ce s-a petrecut acolo, iar medicul Nicolae Petru Tășchină, președintele Colegiului Veterinarilor din Vaslui, a pus accentul, vis-a-vis de această situație, asupra unei realități alarmante, tot mai prezente în rândul deținătorilor de animale. „Este un caz clasic. Nu ar fi avut niciodată de ce să se întâmple o asemenea situație, dacă totul era făcut sub supravegherea unui medic veterinar. Niciun medic veterinar nu ar fi recomandat vreodată aplicarea Diazinolului direct pe piele. În primul rând este o soluție care se diluează… Medicii veterinari din județul Vaslui sunt foarte bine pregătiți, dar din păcate, din cauza situației financiare și din cauza faptului că proprietarul de animale crede că face economie prin administrarea propriilor medicamente, se ajunge la astfel de situații. Acum, cele mai nevinovate din toată situația asta sunt bietele oi, care, dacă proprietarul solicita medicul veterinar să vină repede acolo, intervenea cu Atropină și vă garantez că ar fi salvat măcar 50% dintre ele. Dar, îmi pare rău să o spun, proprietarul, în loc să cheme rapid un medic veterinar, a preferat să filmeze și să scrie pe internet. Imediat ar fi trebuit solicitat un veterinar și poate lucrurile erau altfel. Este un semnal de alarmă pentru toți cei care nu mai caută veterinarul și cred că ei pot singuri ba să pună diagnostic, să ia medicamente după capul fiecăruia, să facă tratamente. Acest lucru nu e posibil, pentru medicul veterinar a învățat ani de zile carte tocmai pentru a-și face profesia cum trebuie. Veterinarul nu trebuie căutat doar când proprietarii de animale au nevoie de hărtii pentru APIA sau alte asemenea lucruri. Eu sper ca oamenii să învețe ceva din asemenea situație. Pot să vă spun că se anchetează acest caz, pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Veterinar din Vaslui, medicul Nicolae Petru Tășchină.
Deci marlane, ți-ai băgat pula in munca ta și… ai luat muie….
1. Ferma se ASIGURĂ – oricum îți dădeau la muie și ăia
2. Cu copchilul te duci la doctor? Dar cu animalul nu.
Ș-apai mai vor „sovențîi”, proteste…. jîpane….
Sugventii