MAFIOTI CU CASCHETÃ… Fostul colonel de politie Marinicã Zãrnescu a reusit o performantã unicã în lumea vânãtorilor din judet: a împuscat o ciutã în fondul de vânãtoare Floresti, fãrã sã aibã vreo autorizatie semnatã de directorul general Romsilva, cum spune legea. Interesant este cã – oficial vorbind , pentru cã neoficial lucrurile sunt si mai “palpitante” – singurul cerb împuscat vreodatã în judetul Vaslui, cu aprobare de la Bucuresti, apartine fostului premier Petre Roman. Acesta a participat la o vânãtoare organizatã, în octombrie 1996, la care trebuia sã ajungã si Ion Tiriac. Roman a mai împuscat, pe lângã cerb, si trei mistreti, în timp ce printul Dimitrie Sturza a împuscat un singur porc mistret. Sunt mai multe semne de întrebare care planeazã asupra braconajului petrecut în zona Floresti la începutul lunii ianuarie, în conditiile în care politistii nu au perchezitionat si casele braconierilor, cum au fãcut în toate cazurile similare. Surse demne de încredere spun cã, dacã s-ar fi cãutat în locuintele celor patru braconieri s-ar fi gãsit, în frigidere, mari cantitãti de carne de vânat si preparate de casã, provenind tot de la actiuni ilegale!
În 1974, în judetul Vaslui au fost aduse un cerb carpatin si douã ciute, conducerea comunistã de atunci dorind sã punã în valoare pãdurile din judet. Cu mare greutate, animalele aduse din zona montanã, s-au acomodat la Vaslui, în pãdurea Oprisita-Floresti, unde, de-a lungul timpului, efectivele au crescut. Pe cele 2.800 de hectare în care s-a stabilit cã vor fi protejate ciutele si cerbii carpatini, în 1996, erau 78 de capete de animale. În cei 22 de ani de existentã a acestor animale în pãdurile din judet – raportându-ne la anul 1996 – nu se vânase nicio ciutã si niciun cerb, cu autorizatie specialã, cum cerea legea. În luna octombrie a acelui an, la Oprisita s-a organizat o vânãtoare specialã, cu musafiri pe alese. Au venit Petre Roman, fostul premier, unul din liderii PD din acel moment, printul Dimitrie Sturza, în timp ce Ion Tiriac urma sã ajungã de la Iasi. În ultima clipã, desi cele sapte arme de vânãtoare ale lui Tiriac au ajuns la Oprisita, omul de afaceri a trebuit sã plece la Bucuresti, chemat de probleme urgente.
S-a dat aprobare de la Bucuresti, pentru vânarea unui cerb
Oaspetii de la Bucuresti au fost dusi în fondul de vânãtoare de la Floresti, dupã ce s-a primit de la Bucuresti autorizatie pentru vânãtoare la ciutã-cerb carpatin. În bãtaia pustii lui Petre Roman a ajuns o ciutã si un cerb. Masculul nu a avut prea multe sanse si a cãzut rãpus de gloantele fostului premier. În urmãtoarele ore, Roman a mai împuscat încã trei mistreti, în timp ce printul Dimitrie Sturza a prins un singur mistret. A fost singura datã în istoria Directiei Silvice Vaslui când s-a primit aprobare de la Romsilva pentru vânãtoare la cerb carpatin-ciutã, în conditiile în care, la nivelul anului 1996, în zona Floresti erau 78 de capete de ciutã si cerb carpatin. Dupã 15 ani, în 2011, în fondul de vânãtoare de la Floresti mai trãiesc doar 25-28 de capete de ciutã si cerb carpatin, ceea ce spune multe despre braconajul sãlbatic care s-a abãtut asupra acestei zone. Vânãtori de teapa lui Zãrnescu, Ghetãu sau Cretu au tras ca la poligon în bietele animale, cu complicitatea unor persoane puse sã apere legea si care, foarte rar, au sesizat ilegalitãtile care se petreceau acolo.
Zãrnescu a tras intentionat într-o femelã gestantã!
“La data de 8.01.2011, pentru niciuna din persoanele mentionate în adresa dvs. (este vorba de o adresã a IPJ cãtre Directia Silvicã, n.r.), respectiv: Zãrnescu Marinicã, Pãduraru Ciprian, Ghetãu Vali si Cretu Relu nu a fost eliberatã autorizatie de vânãtoare la nicio specie de vânat, pe niciun fond de vânãtoare. Autorizatia de vânãtoare se poate elibera membrilor vânãtori în baza Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale nr. 353/04.06.2006, publicat în M.O. nr. 501/03.07.2008, în baza unei cereri, astfel: la specia cerb carpatin-ciutã (femelã), în perioada 01.09 – 15.02 cu aprobarea directorului general al RNP Romsilva(…). Directia Silvicã Vaslui se constituie parte civilã în procesul penal, cu un prejudiciu de: 6.000 euro – 1 buc. ciutã cerb carpatin; 5.000 euro – 1 buc. cãprior mascul”, se aratã în adresa Directiei Silvice Vaslui, cãtre IPJ Vaslui.
Ciuta si cãpriorul au fost împuscati în… 30 de secunde!
“Subsemnatul Popa Titi, pãdurar la OS Vaslui, District III Floresti, Cantonul 13 Gâdeasa, declar urmãtoarele: În data de 8.01.2011 am valorificat material lemnos la UP II Lipovãt la sapte cãrute din com. Bãcani. În jurul orei 13.00, cãrutele au plecat, iar eu am plecat în patrulare spre localitatea Lacu Babei (com. Bogdana, n.r.). În jurul orei 14.10, am ajuns la livada de nuci, la terminarea pãdurii pe care o am în pazã. Când am iesit din pãdure, am vãzut o masinã care mergea pe drumul sãtesc Lacu Babei-Gãvan. Dupã aproximativ 15 minute, s-au auzit patru focuri de armã, douã câte douã, la interval de 30 de secunde. Dupã ce am auzit focurile de armã, am sunat la dl. inginer Ventoneac Adrian, dumnealui nu avea semnal si imediat l-am sunat pe dl. inginer Anchidin Vasile. Dupã asta, am mers sã verific locul unde s-au auzit focurile de armã, unde am vãzut urme de sânge, târâre, de unde am înteles cã a fost împuscat vânat” – declaratia pãdurarului Popa, cel care a sesizat momentul în care animalele au fost împuscate de braconieri.
Declaratia ing. Ventoneac: “Conducãtorul masinii a considerat cã nu poate trece pe sub pod”
“La ora 14.10, pãdurarul Popa Titi a auzit patru focuri de armã care s-au tras din directia unei masini care se deplasa pe drumul Lacu Babei-Gãvan. Ajuns la fata locului, a identificat urme de sânge si târâre vânat cervide, urme de pãr. Autoturismul si-a continuat deplasarea prin loc. Gãvan, moment în care a aflat nr. de înmatriculare, respectiv IS-19-ACF. (…) Dupã un itinerariu presupus, s-au înfiintat filtre de politie, astfel cã la intrarea în Vaslui a fost identificat autoturismul cu numãrul sesizat. Initial, s-a sustras de la control si a fugit în directia str. Avram Iancu, moment în care s-a oprit, conducãtorul auto a considerat cã nu poate trece pe sub pod. (…) Ca participanti în masinã au fost identificati Zãrnescu Marinicã, Vali Ghetãu, Pãduraru Ciprian si Cretu Relu, proprietarul masinii” – declaratia inginerului Adrian Ventoneac, responsabil de vânãtoare la OS Vaslui.
De ce nu s-a fãcut perchezitie acasã la Zãrnescu?
În 99.9% din cazurile de braconaj descoperite în flagrant, cum a fost cel al cuplului Zãrnescu-Pãduraru, politistii au mers la casele celor vinovati, unde au fãcut perchezitii serioase. Însusi Zãrnescu fãcea astfel de perchezitii, atunci când era în functie, deci stia protocolulÎn seara de 8 ianuarie, niciun politist din subordinea comisarului Anton, de la Arme si Munitii (fostul subordonat al comisarului-sef Zãrnescu) nu a mers în perchezitie, cum ar fi fost normal. Politistii au închis ochii la ilegalitãtile fostului lor sef, desi, cum spun unele surse, dacã ar fi controlat cu atentie frigiderele braconierilor ar fi gãsit destul de multe surprize. La momentul în care a fost blocat de masinile de politie, Zãrnescu si-a chemat fiica la autoturismul de teren în care se gãseau animalele vânate. Desi, la rugãmintile politistilor, Zãrnescu nu a prea vrut sã coboare din masinã, când a venit fiica sa a coborât destul de linistit si a discutat cu ea câteva minute, fãrã sã fie deranjat de vreun politist. Foarte probabil, printre indicatiile fostului militian cãtre fiica sa a fost si aceea ca toatã carnea de vânat din casã sã fie scoasã cât mai repede din frigidere si congelatoare, pentru a nu-l incrimina si mai mult.