spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
10-ian.-2025

Vulturii de pe cadavrul Nicolina SA

- Advertisement -

Fosta uzina Nicolina SA a ramas cu doar 11 angajati. Chiar lucrind la o fabrica aflata in lichidare, nici unul dintre ei nu are deloc de ce sa se plinga. Fara a avea practic nimic de facut, directorul incaseaza aproape cit managerul SC Antibiotice, fabrica ce duduie si aproape ca nu face fata la comenzi. Salariul directorului de la Nicolina, Gheorghe Macovei, se apropie de cel al presedintelui Traian Basescu: 6.000 lei. Asistenta sa ia 2.800 lei pe luna, in timp ce soferul lui ridica aproape 2.000 de lei. „Sint convins ca salariile au fost achitate din vinzarea utilajelor. Eu iau cam 3.800 de lei in mina”, spune revoltat deputatul Nicusor Paduraru, membru al Comisiei parlamentare de ancheta la Nicolina SA.

Vulturii ciugulesc bucati mari din cadavrul marii intreprinderi Nicolina SA. O mina de salariati care au reusit sa ramina pe statul de plata al societatii inca incaseaza salarii foarte mari de aici, cu toate ca societatea nu mai produce nimic de patru ani. Acestia si-au luat banii din vinzarile utilajelor societatii, iar sumele neincasate inca vor fi luate dupa vinzarea ramasitelor din bunurile societatii. Pina acum, terenurile si halele fostei uzine au fost scoase la vinzare de trei ori, dar nu s-a prezentat nici un cumparator. Acestia asteapta ca vinzatorii sa scada preturile.

11 angajati, platiti regeste

Potrivit raportului administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL care gestioneaza in prezent defuncta Nicolina SA, pe statul de plata al societatii incaseaza remuneratii consistente 11 angajati, singurii care au mai ramas. Cu toate ca nu produce nimic, societatea este administrata de un director care are sofer si asistenta, platiti regeste.

De asemenea, falimentara Nicolina SA are contabil sef, sef serviciu, inspector resurse umane, ingineri si tehnicieni. Acestia nu „muncesc” pe gratis, incasind lunar salarii grase, invidiate chiar si de marile companii iesene care raporteaza profituri anuale uriase. Asa se face ca Gheorghe Macovei, directorul general de la Nicolina SA are pe statul de plata un salariu brut de 6.000 de lei, iar Nicoleta Tirnoveanu, asistenta directorului, 2.813 lei. Dumitru Gulei, soferul directorului are mai putin, multumindu-se cu 1.900 lei. In schimb, contabila sefa a societatii, Loredana Dumitrascu, ia numai putin de 5.354 de lei pe statul de plata. Remuneratie grasa din caseria unitatii ridica si Mioara Amariei, analist programator – 4.227 de lei, iar Adrian Gheorghita, sef serviciu, se lauda cu 5.354 de lei. Mariana Suru, inspectorul de resurse umane este platita cu 3.240 de lei, inginerul Florin Ailesei cu 2.501 lei, iar subinginerul Constantin Vatamanu, se multumeste cu 2.000 de lei. Tehnicianul Gheorghita Balan ia mai putin, 1.820 de lei, ca si Iuliana Nastase, functionar, care are un salariu brut de 1.400 de lei.

Contactat telefonic, directorul de la Nicolina SA, Gheorghe Macovei, a trintit receptorul telefonului in nas reporterilor „Ziarului de Iasi”, atunci cind a fost solicitat pentru un punct de vedere, dupa ce fusese sunat doua zile la rind. De asemenea, lichidatorul societatii, Corneliu Mititelu, nu a raspuns repetatelor apeluri telefonice ale reporterilor pentru a comenta situatia, desi a avut telefonul deschis.

Lefuri mai mari decit la Antibiotice

Uimitor este faptul ca raportind salariile nete ale celor de la Nicolina SA, rezulta ca acestea sint la aproape la acelasi nivel cu cele pe care le iau si angajatii marii companii farmaceutice Antibiotice SA.

Citeva exemple: directorul general al companiei, Ioan Nani, incaseaza lunar un salariu net de aproximativ 4.600 de lei, in timp ce Macovei de la Nicolina SA ia in mina 4.200 de lei. De asemenea, asistentul directorului de la Antibiotice ia o leafa lunara de 2.200 lei, in timp ce asistenta lui Macovei, aproape 2.000 de lei. Contabilul societatii falimentare sta si mai bine, ridicind lunar 3.700 de lei, in timp ce un contabil de la Antibiotice, ia numai 1.900 de lei.

Reamintim ca societatea farmaceutica a raportat la sfirsitul anului 2010 un profit net in valoare de 12,5 milioane de lei., in timp ce Nicolina datoreaza creditorilor sai 25 de milioane lei.

Reprezentantii mediului politic au condamnat situatia de la Nicolina SA. Deputatul Nicusor Paduraru, in al carui colegiu se afla societatea, este de parere ca angajatii actuali si-au luat salariile din vinzarea utilajelor societatii, si a fierului vechi. „Auzisem eu ceva in aceasta privinta, dar nu stiam ca salariile sint asa de mari. Nu este de mirare, si sint convins ca salariile au fost achitate din vinzarea utilajelor de aici. Este cunoscut faptul ca administratorul judiciar Management Reorganizare si Lichidare a organizat numeroase licitatii prin care a vindut fier. Salariile pe care le incaseaza acestia sint mai mari decit cel al unui parlamentar. De exemplu, eu iau cam 3.800 de lei in mina, si din cite am inteles, presedintele Traian Basescu, cam 5-6.000 de lei”, s-a aratat surprins deputatul.

18 ha de teren si 11 ha de constructii

In prezent, valoarea activelor Nicolina SA a scazut puternic, intreaga platforma fiind scoasa la vinzare de catre lichidatorul Management Reorganizare Lichidare SPRL. Din iunie si pina in prezent, proprietatile au fost scoase la vinzare de doua ori, iar a treia licitatie se va desfasura pe data de 31 august. Prima si a doua oara, terenurile au fost scoaze la mezat pentru 91,4 milioane lei, iar la a treia strigare, cei interesati le pot cumpara pentru suma de 68,8 milioane lei, pretul scazind cu 22,5 milioane lei. In cazul in care nu vor putea fi valorificate, activele societatii vor fi vindute la cel mai mare pret oferit, daca acesta va fi considerat convenabil. La data respectiva vor fi scoase la vinzare teren in suprafata de 187.382 metri patrati intabulat in 263 de carti funciare, constructii insumind 109.676 metri patrati, platforme si drumuri totalizind 28.000 de metri patrati, cai ferate in lungime de 9.000 de metri, retele electrice, de alimentare cu apa si calanizare, dar si bunuri mobile cum ar fi strunguri, si fier vechi.

In raportul de activitate cu privire la situatia de la Nicolina SA, lichidatorul sfatuieste posibilii cumparatori ai terenurilor sa construiasca un proiect imobiliar. „Cea mai buna utilizare a terenului liber, prin prisma celor patru criterii – permisibil legal, posibilitate fizica, fezabilitate financiara si maxim productiva, va fi dezvoltarea unui proiect imobiliar, blocuri de locuit cu un regim de inaltime permis de PUZ si PUG. De asemenea, poate fi dezvoltat un proiect de retail, sau pot fi construite spatii de birouri sau comerciale”, se subliniaza in raportul lichidatorului.

Nicolina SA a devenit istorie pe data de 28 aprilie 2011, cind judecatorii Tribunalului Iasi au decis intrarea in procedura falimentului. Practic, intrarea in faliment a societatii a fost solicitata de administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL. Tot MRL a fost solicitata de catre cei doi creditori majoritari, Real Estate Developement SRL si Concept Investment SRL, sa se ocupe in continuare si de lichidarea societatii. Motivatia celor de la MRL a fost ca, la ultima Adunare a Creditorilor, planul de reorganizare propus de catre ultimii salariati ai societatii a fost respins de catre cele doua societati care detin puteri depline la Nicolina SA.

Istoria fostei uzine

Societatea Nicolina SA isi trage originile de prin 1882. La acea vreme au fost fondate Atelierele CFR Iasi avind ca obiect de activitate reparatiile de locomotive cu abur si vagoane de marfa. In 1912, unitatea devine Atelierele CFR Nicolina Iasi, iar in 1967 isi schimba numele in Uzina Mecanica Nicolina Iasi si se reprofileaza pe productia utilajelor de constructii si lucrari poduri. In 1991 societatea primeste numele de Nicolina SA. La sfirsitul lunii iunie 2000, societatea a inregistrat ultima oara profit, acesta fiind de 169 milioane lei vechi, iar la sfirsitul semestrului intii al anului 2001, Nicolina SA a raportat pierderi de 8,3 miliarde de lei vechi.

Conform datelor Autoritatii pentru Privatizaree si Administrare a Participatiilor statului (APAPS), societatea era inclusa in programul de privatizare PSAL incheiat de Guvern si Banca Mondiala si a beneficiat pina in martie 2002 de consultanta pentru privatizare prin intermediul firmei Raiffeisen Investment AG Austria. La sfirsitul lunii martie, APAPS a publicat anuntul de privatizare, scotind la vinzare pachetul de actiuni ce reprezenta 75,52% din capitalul social. Actiunile au fost date firmei Mecanoexportimport Bucuresti si Asociatiei Salariatilor din cadrul societatii. Pina la urma, in 2004, AVAS (urmasa APAPS) a preluat actiunile societatii in urma rezilierii contractului de privatizare.

La privatizare, in 2002, in societate mai lucrau aproape 1.000 de muncitori. „La vremea respectiva erau 980 de salariati, iar prima transa consistenta de disponibilizari a fost facuta in decembrie 2005, cind au plecat 454 de salariati. De asemenea, alti peste 200 plecasera voluntar in perioada 2002-2005, iar ultima transa a fost in 2007 cind au plecat 200 de muncitori. Tot atunci, a fost sistata si activitatea de productie”, isi aminteste Gheorghe Paduraru, fostul lider de sindicat din cadrul societatii.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.