PROPUNERE… Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare (DAPTO) Vaslui pregătește majorarea taxelor locale și a prețurilor minime de închiriere. Instituția a pus în dezbatere publică a nouă listă a acestora, indexată cu rata inflației de 10,4%, care ar putea fi valabilă din 2025. Potrivit documentului, dacă va fi aprobat în forma actuală, multe dintre taxe vor fi mai mari. Spre exemplu, taxa pentru închirierea unei tarabe în piață va crește de la 95 lei/lună, cât este în prezent în cazul producătorilor, la 105 lei/lună, iar în cazul comercianților va crește de la 108 lei/lună la 120 lei/lună. O majorare considerabilă se propune în cazul automatelor de cafea, sucuri și chipsuri – de la 105 lei/lună la 200 lei/lună. O altă shimbare majoră se va înregistra în cazul taxelor de eliberare de documente. Dacă până acum nu se percepea niciun tarif pentru eliberarea unei adeverințe de schimbare de titular în cazul locurilor de veci din cimitir, acum se va percepe o taxă de 300 lei. Sunt însă și taxe pentru care se propune menținerea la același nivel ca în 2024. Este vorba despre abonamentele de parcare a bicicletelor – 100 lei/lună, taxa pentru utilizarea temporară a unei tarabe în bazar – 150 lei/lună, taxă de expunere la vânzare în târgul auto – 10 lei/zi – duminica și 2 lei/zi – de luni până sâmbătă. Lista completă a taxelor locale și a prețurilor minime de închiriere, propusă de Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare (DAPTO) Vaslui, se află în dezbatere publică până pe 24 noiembrie. Vasluienii care au observații, sugestii și recomandări, le pot depune la registratura instituției sau le pot trimite pe adresa de email contact@dapto-vaslui.ro. “Contribuțiile formulate în cadrul acestei consultări publice vor fi analizate cu atenție și vor fi luate în considerare în procesul de finalizare a proiectului de hotărâre, în măsura în care vor fi compatibile cu cadrul legal și cu interesul general al direcției și al comunității”, a transmis Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare.
În ceea ce privește prețurile minime de închiere prin licitație publică a spațiilor ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Vaslui, se constată că propunerea DAPTO este de a se face o diferențiere între prețurile practicate pentru Piața Traian și cele practicate pentru Piața Centrală. Astfel, dacă anul acesta prețul de pornire a licitației în cazul magazinelor cu produse alimentare era de 42 lei/mp – magazin cu lactate, pâine, legume, ouă și 53 lei – magazin cu produse din carne și pește, în 2025 prețurile vor fi de 46 lei, respectiv 59 lei. Aceleași prețuri sunt, în prezent, și pentru Piața Centrală, însă pentru aceasta DAPTO propune ca prețurile să nu crească în 2025. Același lucru este valabil și în cazul magazinelor cu produse nealimentare (florării, difuzare de presă, plafar, farmacie etc): în cazul Pieței Traian prețurile vor crește cu rata inflației de 10,4%, iar în cazul Pieței Centrale, nu.
Prețurile practicate pentru bazariști, nemajorate
Și în cazul bazarului și a pârtiei de săniuș, prețurile vor rămâne la fel, adică la nivelul anului 2024. Iată câteva dintre acestea: magazin cu lactate, pâine, legume – 42 lei/mp (n.r. adjustat cu rata inflației – 46 lei/mp), magazin cu produse din carne și pește – 53 lei (n.r. adjustat cu rata inflației – 59 lei/mp), fast-food/restaurant/rosterie – 53 lei/mp (n.r. adjustat cu rata inflației -59 lei/mp), magazin de electrocasnice, haine și florării – 42 lei/mp (n.r. adjustat cu rata inflației – 46 lei/mp), plafar – 32 lei/mp (n.r. adjustat cu rata inflației -35 lei/mp), farmacii – 42 lei/mp (n.r. adjustat cu rata inflației – 46 lei/mp). În ceea ce privește taxele practicate în bazar, propunerea DAPTO este următoarea: taxa pentru utilizarea temporară a unei tarabe – 150 lei/mp (în 2025 rămâne la același nivel), taxă pentru utilizare temporară a locurilor publice în afara spațiului de vânzare – 1 lei/mp/zi (în 2025 rămâne la același nivel), taxa pentru utilizarea unui loc de vânzare tarabă vechitri ocazional – 3 lei/zi (în 2025 rămâne la același nivel), automate de lapte 105 lei/mp/lună în prezent (pentru 2025 propunerea este de 116 lei/mp/lună), automate de cafea, sucuri, chipsuri – 105 lei/mp/lună în prezent (pentru 2025 propunerea este de 200 lei/mp/lună).
Vasluienii, îndemnați să transmită observații și recomandări cu privire la noile taxe și prețuri de închiriere
CONSULTARE PUBLICĂ… Proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor locale și a prețurilor minime de închiriere aplicate de către Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare Vaslui, pentru anul 2025, se află în dezbatere publică până pe 24 noiembrie. Vasluienii care vor să se implice și să transmită propuneri, le pot depune la sediul instituției sau online. “Scopul consultării publice este de a facilita implicarea activă a cetățenilor, a mediului de afaceri și a altor părți interesate în procesul decizional, oferind astfel oportunitatea de a formula observații, sugestii și recomandări asupra proiectului de act normativ. Până la data de 24.11.2024, persoanele interesate pot depune contribuții scrise la registratura Direcției Administrare Piețe, Târguri și Oboare, strada Decebal, nr. 30, Vaslui, sau pot transmite aceste contribuții pe adresa de e-mail: contact@dapto-vaslui.ro. Contribuțiile formulate în cadrul acestei consultări publice vor fi analizate cu atenție și vor fi luate în considerare în procesul de finalizare a proiectului de hotărâre, în măsura în care vor fi compatibile cu cadrul legal și cu interesul general al direcției și al comunității. Considerăm că această consultare publică reprezintă un pas important în direcția asigurării transparenței decizionale și a implicării active a comunității locale în procesul de elaborare a politicilor publice locale”, Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare Vaslui.
Această abordare duce la nemulțumiri în rândul contribuabililor care resimt direct impactul măsurilor financiare aplicate fără compensări economice reale. Autoritățile locale trebuie să echilibreze ajustările fiscale cu măsuri de susținere a economiei locale, cum ar fi reducerea birocrației, promovarea produselor locale sau oferirea de subvenții. În practică, însă, creșterile de taxe sunt adesea aplicate pentru a satisface cerințele bugetare imediate ale autorității locale vasluiene, fără a fi însoțite de planuri clare pentru sprijinirea dezvoltării economice sau atragerea de noi investitori în comunitate.
***
Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:
1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).
Dar boratilor aia de țigani din piata Traian nu puteți să le faceți ceva și să plece de acolo? La fiecare taraba zici ca vinde cate un membru al familiei. Toți sunt unu și unu. Dar este unu și cel mai balaur și cel mai figurant dintre toți, zici ca e piata lui. Ăla urat cu spaime și cu nevasta blonda. Îți vine să vomit când îl vezi așa atitudine scârboasă are. Și cu ceilalți pietari și cu oamenii care vor sa cumpere.Evaziunea nu mai zic, e la cote maxime.
Donatel ii zice la umflat
De acord cu tine. Au un comportament jegos acești așa ziși comercianți, fie ei garoi sau rumâni. Prefer să dau mai mult, sau de multe ori mult mai puțin, la Lidl sau Kaufland. Iar despre producători…scârbă totală. O fi munca lor, dar prea ne iau de prosti. Ei cred ca banii se fac usor la oras.
Cica „consultare publica”. Cand au tinut astia seama de propunerile si obsevatiile trimise de cetateni? Niciodata. Au 5 proiecte propuse de cetateni prin bugetare participativa de aproape 1 an si astia nu s-au apucat sa faca nici macar unul, in conditiile in care unul este o simpla toaleta pentru handicapati. Ii doare la basca de cetateni. Au trecut alegerile.