mai multi proprietari si-au scos la vinzare casele de vacanta de la munte, din cauza datoriilor u o casa de vacanta la Lepsa se vinde la preturi cuprinse intre 40.000 euro si 85.000 de euro, negociabil u cei mai multi proprietari, fie vrinceni, galateni sau constanteni, renunta la vile pentru ca au nevoie de bani ca sa-si achite creditele u nici terenurile la Lepsa nu au mai mare cautare, chiar daca si preturile lor sint acum la jumatate fata de anul 2008, fiind cuprinse intre 4 si 20 euro/mp
Daca vreti sa va cumparati o casa de vacanta acum e momentul. Multi proprietari de case si vile de vacanta din cea mai cunoscuta zona turistica a Vrancei, Lepsa, si-au scos la vinzare casele de la poalele muntelui. Impinsi de la spate de nevoi, proprietarii, fie vrinceni, fie de la Galati, Constanta sau Bucuresti, renunta la casa de vacanta de la munte, pe care sint dispusi sa o vinda acum la preturi mai mici cu 50% fata de anii de virf 2007-2008. O vila la Lepsa se vinde la preturi cuprinse intre 40.000 euro si 85.000 de euro, negociabil, in functe de amplasament si dotari. Putini sint insa cei interesati chiar si de asa „chilipiruri”, majoritatea celor care au venit sa prospecteze terenul pentru aceste case de vacanta fiind in special galateni sau constanteni, care vor o resedinta la munte. Nici terenurile in aceasta zona nu au mai mare cautare, chiar daca si preturile lor sint acum la jumatate in comparatie cu ultimii trei ani.
Anunturi de vinzare pe case, garduri si stilpi
Daca aveti ceva bani pusi deoparte si visati de mult la o frumoasa casa de vacanta la munte, acum pare
momentul cel mai potrivit sa o achizitionati. „Vind vila PA1 din zidarie, in Lepsa, zona deosebita, pe malul riului Putna”, asa suna unul dintre anunturile postate la mica publicitate, categoria imobiliare. Dar si satul turistic Lepsa este plin de anunturi de vinzare, lipite pe garduri si case sau stilpii de telegraf, la preturi negociabile. De altfel, conform unei analize realizata recent de un site de specialitate de imobiliare, pretul caselor de vacanta a scazut cu pina la 52% de la începutul anului 2008 si pina în prezent, într-un ritm similar cu piata rezidentiala în ansamblu. Cele mai mari reduceri de pret au fost înregistrate în judetul Brasov, care se situeaza pe locul al treilea din punct de vedere al numarului ofertelor, insa si in Vrancea preturile au luat-o treptat in jos, de-a lungul anilor. Acum, o vila costa intre 40.000 euro si 85.000 de euro, negociabil, in conditiile in care multe dintre casele scoase la vinzare sint evaluate si la 150.000 de euro sau chiar mai mult. Motivele pentru care proprietarii renunta la casele de vacanta in care au investit bani, timp si suflet, sint legate, in principal, de criza de bani. Focsaneanul Nicolae Ignat locuieste la Lepsa mai ales in timpul sezonului cald si vrea sa-si vinda casa de vacanta inca de anul trecut, de cind, spune el, a mai taiat din pret in speranta ca va atrage mai multi clienti. „Casa este din anul 1997, terenul si casa au 550 mp, este amplasata pe malul Putnei, avem o terasa, te trezesti cu muntele in fata. La inceput am cerut 120.000 – 130.000 de euro, am mai scazut acum, dar mai putin de 80.000 de euro nu mai putem lasa nici un leu. Am mai avut ceva oferte, dar nimic serios. Au venit din Constanta, Buzau, au facut poze, dar cam atit”, ne-a declarat Nicolae Ignat, care vrea sa isi vinda casa din Lepsa. Un alt proprietar, din Galati, plecat in strainatate, vrea sa isi dea vila de pe malul Putnei, cu tot cu terenul aferent de 800 mp, la pretul de 70.000 euro. O alta casa noua de vacanta, care mai are nevoie de ceva retusari, este scoasa la mezat cu 40.000 de euro, pentru un teren de 300 mp si casa de 160 mp. Proprietarul, din Focsani, ne-a spus ca nu prea mai foloseste vila cu etaj si ca singurii interesati pina acum de proprietatea sa de la munte au fost de la Constanta si Tulcea. De altfel, multi galateni si braileni au investit in case de vacanta la Tulnici, zona montana fiind convenabila ca distanta pentru cetatenii din judetul vecin.
„As accepta si un apartament la Focsani, plus o diferenta”
Si Ion Soare vrea sa isi vinda vila cu etaj de la Lepsa, din motive financiare, insa nu prea a gasit persoane interesante pina acum sa cumpere, ci mai degraba sa faca schimb. ”Pretul este de 85.000 de euro, negociabil, pentru 800 mp cu tot cu teren, casa fiind cu etaj sint 220 mp locuibili. Casa e din BCA, cu toate utilitatile. Am avut ceva interesati, de la Galati, Constanta, dar mai mult cu combinatii. As fi dispus sa accept si un apartament la Focsani, plus o diferenta”, ne-a spus Ion Soare, care, la fel ca si restul proprietarilor care vor sa vinda, este rabdator si este dispus sa astepte pina cind va gasi persoana care sa ii ofere pretul dorit. La nivel national, in cazul a 50% dintre oferte, pretul unei astfel de locuinte de vacanta depaseste 150.000 de euro, iar pentru 16% din anunturi preturile de strigare sint mai mici de 60.000 de euro, conform aceleiasi analize imobiliare. Locuintele de vacanta ale caror preturi de vinzare sint cuprinse între 60.000 si 100.000 de euro reprezinta 17% din oferta, iar 14% din anunturi au preturi care variaza între 100.000 si 150.000 de euro. Cele mai multe oferte de vinzare sint în judetele Constanta (31%), Ilfov (23%), Brasov (13%), Prahova si Hunedoara.
Teren de 20 euro/mp la Lepsa
Nici terenurile nu se vind mai bine in statiunea de munte. In prezent, un teren la Lepsa se vinde, cel mai putin, cu 4 euro/mp in extravilan, unde nu sint utilitati. Cei interesati pot gasi loturi de teren si in intravilan, la preturi ceva mai piperate, de 18 euro/mp sau chiar la 20 euro mp, in punctul Streiul. Oricum, in comparatie cu anul 2008, si preturile la terenuri au scazut la jumatate, spun imobiliarii. „Terenurile la Lepsa nu se cauta. In principal, sint proprietari din Galati, Constanta, Bucuresti, care nu au reusit sa construiasca nimic si acum vor sa le vinda pentru ca au nevoie de bani. Preturile au scazut si cu 50% fata de anii de virf 2007-2008, dar tot nu se cauta”, ne-a declarat Dan Teodor Verbita, administratorul unei agentii imobiliare din Focsani. Multe din aceste terenuri au si dezavantajul de a nu avea utilitati, precum apa curenta sau canalizare, singura utilitate in zona centrala a satului turistic fiind energia electrica. De altfel, turistii nu prea se inghesuie in aceasta zona pe de o parte din cauza posibilitatilor limitate de petrecere a timpului liber, dar si din cauza ca lucrarile la DN 2D Focsani – Ojdula sint oprite, din cauza nealocarii fondurilor necesare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru continuarea investitiei. Satele Lepsa, Gresu, Porcu si Streiu din comuna Tulnici au luat avint dupa 1990, fiind preferate de noii imbogatiti ai tranzitiei pentru constructia de case la munte. In zona au case multe din persoanele cunoscute ale judetului, de la politicieni, pina la politisti, procurori si oameni de afaceri.