spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VRÂNCEANU, TRASEISTUL LUI BÃSESCU

- Advertisement -

Uite pe cine sustine seful statului la Vaslui!

HALAL INTEGRITATE MORALÃ Miscarea Popularã de la Vaslui se dezintegreazã, încet, dar sigur, sub comanda „popularului” lider judetean, parasutat de la Bacãu, Ion Vrânceanu. Au plecat din partid, în ultima lunã de zile, toti intelectualii importanti, locul lor fiind luat de persoane cu studii medii spre deloc, spun surse din PMP Vaslui, stiut fiind faptul cã Vrânceanu este unul dintre cei care se ghideazã dupã principiul: „Carte putinã, bani multi si voturi cu sacul”. Asta, probabil, i-a fãcut pe liderii nationali ai Miscãrii Populare sã-i dea girul pentru functia de presedinte interimar. Cel care si-a pus toatã influenta în joc pentru a-l aduce pe Vrânceanu la Vaslui este Gabriel Berca, un alt traseist politic, originar din Bacãu, luat de Bãsescu la Cotroceni pentru o scurtã perioadã, pe o functie de consilier prezidential. Interesant este cã la Fundatia Miscarea Popularã a ajuns tot un presedinte de renume din Vaslui, Marian Ciurea! Echipã mai bunã nu se putea!

În ultimii zece ani, unul dintre cei mai controversati politicieni si afaceristi care au poposit la Vaslui, Ion Vrânceanu, a schimbat tot felul de partide, mereu în cãutarea unui post de presedinte de organizatie. A venit sef la PNL Vaslui, prin 2004, dupã care a plecat în tarã dupã Stolojan, în nou înfiintatul Partid Liberal Democrat, ca presedinte al unei organizatii din sud, s-a întors în Moldova ca presedinte al PNL Adjud si, în 2012, ca presedinte interimar la Partidul Poporului, la Vaslui. De aproape douã luni de zile, conduce Organizatia Judeteanã a Partidului Miscarea Popularã, noii sãi sefi de la centru fiind încântati de prestatia bãcãuanului. „Dl. Vrânceanu a construit o organizatie politicã importantã la Vaslui, PNL, care a ajuns pe locul al doilea în Moldova la alegerile din 2004. Dânsul si-a manifestat disponibilitatea de a coordona organizatia de la Vaslui si eu am fost de acord. Nu este numit definitiv, este interimar, sã vedem ce rezultate scoate la alegeri, discutãm dupã sase luni”, a explicat Berca, bãcãuan la origine, la fel ca Vrânceanu, la ultima sa vizitã în judet. Ion Vrânceanu a lãsat în zona Moldovei gãuri în bugetul de stat de multe milioane de euro, fie cã a fost vorba de Vidisamp Husi, Nicolina Iasi sau RAFO Onesti, în timp ce dosarele sale au stat ascunse în tot felul de sertare. Acum, acest personaj controversat se întoarce în fruntea partidului lui Bãsescu, cu tupeu maxim. Cum se împacã unul dintre principiile PMP, care se regãseste pe site-ul partidului- „Vom cãuta sã atragem personalitãti publice cu experientã în viata profesionalã, cu o reputatie ireprosabilã, validate prin realizãri semnificative”- cu trecutul plin de afaceri oneroase al lui Vrânceanu? Bãsescu si Udrea ar trebui sã dea un rãspuns la aceastã întrebare.

Mereu în cãutarea unei functii de presedinte de partid

Ion Vrânceanu a plecat de la Vaslui, în 2005, în urma unui scandal politic de proportii. A fugit din judet, lãsând în urmã multe nenorociri la bugetul de stat. Numai în Iasi, acesta este vinovat de falimentul societãtii Nicolina, acolo fiind vorba de datorii de sute de miliarde de lei, niciodatã recuperate. Colos industrial al Moldovei, Nicolina, a ajuns la faliment, dupã ce masinatiunile de tot felul au golit conturile societãtii. Dupã ce a dat-o în faliment, pe baza unei privatizãri fãcute în timpul PSD, Vrânceanu a lãsat în urmã o firmã cu datorii duble fatã de preluare, precum si cu terenul înjumãtãtit. Vândutã, în vara lui 2002, consortiului format din Programul de Asociere a Salariatilor (PAS) Nicolina cu Mecano Import Export Bucuresti- societate patronatã de Ion Vrânceanu, privatizarea firmei iesene a ridicat de la bun început semne de întrebare. Dupã ce a preluat fabrica Nicolina, la un pret derizoriu, Ion Vrânceanu a jumulit fabrica din Iasi dupã metode proprii, dupã care au dat-o înapoi statului român, falimentarã si plinã de datorii. În judetul Vaslui, acelasi Vrânceanu a lãsat societatea Vidisamp cu datorii de peste 230 de miliarde de lei vechi, reprezentând accizele pe o cantitate mare de alcool care a existat si a fost prelucratã doar pe hârtie. La Bacãu, are în spate tot felul de nenorociri produse la RAFO Onesti, alãturi de amicul sãu Iacobov, desi ulterior a tot negat implicarea sa în afacerile cu iz penal. Trecutul sãu îl „recomandã” pentru activitãtile politice actuale. Ion Vrânceanu, de loc din Comãnesti, a fost merceolog înainte de 1989. Dupã Revolutie, s-a fãcut cârciumar, fiind descoperit de Iacobov, alãturi de care s-a apucat sã facã afaceri cu petrol. A intrat repede în PNL, într-un moment în care se spunea cã jumãtate dintre liderii liberali din Moldova sunt pe listele de platã ale PSD. A primit sarcina sã se ocupe de judetul Vaslui, la o aruncãturã de bãt de Nicolina, societate pe care politicienii vremii i-au dat-o la cheie în 2002. În cariera sa politicã de la Vaslui s-a remarcat printr-o conducere dictatorialã si fãrã scrupule. Dupã ce a fost dat afarã din PNL Vaslui, a fugit în tarã, în zone care nu auziserã de „talentele” sale politice. Imediat dupã înfiintarea Partidului Liberal Democrat, amicul sãu Theodor Stolojan l-a ajutat sã obtinã un post de presedinte de filialã PLD în sudul tãrii, fiind dat afarã si de acolo, dupã putin timp.

Nini Sãpunaru l-a dat afarã din PNL. A gãsit multe nereguli la Adjud

Dupã episodul PLD, Ion Vrânceanu a plecat la Adjud, acolo unde, în mod surprinzãtor, a fost numit de Nini Sãpunaru în fruntea organizatiei liberale din acest oras. În scurt timp, Vrânceanu si-a dat arama pe fatã si a fãcut tot felul de grupãri în PNL Vrancea, sperând cã îl va da jos pe Sãpunaru, pentru a-l înlocui în fruntea organizatiei judetene. Presedintele PNL Vrancea nu a stat mult pe gânduri si l-a trimis pe Vrânceanu la plimbare, organizând alte alegeri la organizatia de la Adjud. În acel moment, liberalii din Adjud au rãbufnit si au fãcut reprosuri la adresa lui Vrânceanu si a adjunctului sãu, Nicolae Ionescu. „Oamenii din partid nu au fost multumiti de interimat, cei desemnati, unul de la Târgu Ocna (Ion Vrânceanu, n.r.), celãlalt de la Homocea, nu s-au ocupat de nicio activitate. S-au gãsit 80 de membri noi care si-au depus adeziunea, iar Vrânceanu si Ionescu nici mãcar nu le-au adus la Focsani”, a acuzat un liberal din Adjud. Fugãrit de la Vrancea, Ion Vrânceanu s-a reîntors la Vaslui, acolo unde auzise cã se încheagã o organizatie la Partidul Poporului. Prin tot felul de masinatiuni, a ajuns în fruntea organizatiei judetene PPDD, în 2012, stând destul de putin în functie, pentru cã Dan Diaconescu a realizat ce nenorocire ar fi pentru partid un asemenea personaj. De aproape douã luni, este în fruntea Miscãrii Populare de la Vaslui, timp în care vechea gardã din PMP si-a dat demisia, multi membri de partid preferând sã rãmânã în afara politicii, decât sã stea în subordinea lui Vrânceanu.

Dosar de turnãtor

Vrânceanu are la dosarul sãu o serie de informatii care îl indicã drept informator al Securitãtii: „Despre Vrânceanu Ion (NELU), cu studii medii, care a declarat cã pãrintii sãi sunt din judetul Vaslui, dintr-o localitate de pe lângã comuna Zorleni, au rezultat urmãtoarele aspecte: (…)

– în anul 1987 ia în gestiune, împreunã cu sotia, restaurantul „Popasul Morii” din Dãrmãnesti- Bacãu, care era în patrimoniul UJCOOP Dãrmãnesti. În perioada anterioarã acestui an, dar si ulterior, intrã în relatii apropiate cu MAHU MIRCEA, ofiter de contraspionaj, cãruia îi furnizeazã informatii cu privire la strãinii care erau cazati la Motelul „Valea Uzului”. Relatiile s-au stabilit si ca urmare a faptului cã, prin cãsãtorie, Vrânceanu Ion s-a stabilit în localitatea Plopu- Dãrmãnesti, localitatea de nastere a lui MAHU MIRCEA, unde se aflã pãrintii acestuia si unde si-a construit o vilã, fapt pentru care fãcea/face frecvente deplasãri în localitatea natalã. Relatiile dintre cei doi s-au consolidat accentuat dupã 1990, când cei doi au intrat în unele afaceri pe raza localitãtii Dãrmãnesti.

– în aceastã perioadã, pânã în 1989- decembrie, îsi creazã un cerc de relatii format din factori de decizie de la nivelul UJCOOP Bacãu, în persoana numitului Timilie, director cu aprovizionarea si repartitia bunurilor de consum si alimentare, a cãrui fiu era ofiter de informatii, care a demisionat în 1992, devenind om de afaceri, factori de decizie din Rafinãria Dãrmãnesti, în persoana numitilor Curcanu Constantin, director economic, si Tustiu Ioan, inginer sef, Verdes Basarab, inginer sef tehnolog, viitor director general, prin intermediul cãrora se ocupã cu traficul ilegal de produse petroliere utilizând Formatia de pompieri a unitãtii, factorii de decizie din cadrul Politiei Dãrmãnesti, judecãtori, procurori, fosti primari, care apelau la serviciile lui VRÂNCEANU ION pentru aprovizionarea cu diverse bunuri de consum prin depozitele Cooperativei de Consum Dãrmãnesti”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.