spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Vrancea se „zgâlţâie“

- Advertisement -

Vrancea se „zgâlţâie“ tot mai des. Numai marţi seara, pământul s-a cutremurat de patru ori, iar în trei dintre cazuri epicentrul a fost în Vrancea. Seismele de mică intensitate au continuat şi miercuri. „În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de cutremure mici, iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare“, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu. Acesta a adăugat că nu se pune problema ca aceste cutremure mici să fie urmate de unul mare.

În ultimele două zile, România s-a cutremurat de foarte multe ori. Cele mai multe dintre seisme au avut epicentrul în Vrancea, judeţ care de câteva săptămâni „fierbe“, după cum spun unii specialişti din domeniu.
Spre exemplu, marţi seara, au fost patru seisme într-o oră, din care trei în Vrancea şi unul în Galaţi. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a spus că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub 4 grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică pe cele periculoase. Potrivit acestuia, problema unui seism de mare intensitate nu se va pune pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte, cel puţin 10 ani.
Şi în zona balcanică s-au produs multe cutremure mici în ultima vreme, arată Centrul Seismic Euro Mediteranean. Au fost seisme de suprafaţă, produse la 15 – 20 de kilometri adâncime. În jur de 250 de cutremure s-au produs pe continent numai săptămâna trecută, spun specialiştii. „Pentru România, cutremurele periculoase sunt cele adânci, petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au fost la 10-12 kilometri“, a explicat Gheorghe Mărmureanu. Acesta a mai spus că este falsă afirmaţia că o succesiune de cutremure mici ar pregăti un seism mare. „Este falsă teoria potrivit căreia o succesiune de cutremure mici ar pregăti un seism mare. Suntem optimişti. Noi monito-rizăm până şi cutremurele de 0,02 grade, dar pe acestea nici nu le mai punem la socoteală, că s-ar speria degeaba lumea“, a adăugat Mărmureanu, în presa centrală. Acesta spune că în România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur de peste 7 grade, iar cele de 4 grade şi ceva se produc aproape zilnic.

Clădiri rezistente în Focşani

Clădirile din municipiul Focşani nu reprezintă un grad ridicat de risc seismic. Primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, declara în mai 2007, că Primăria Focşani nu a aplicat buline roşii pe nicio clădire din municipiu deoarece acestea nu prezintă risc seismic ridicat. Edilul a precizat că s-au efectuat expertize tehnice la mai multe clădiri, ajungându-se la concluzia că niciuna dintre acestea nu are nevoie de bulină roşie.

***

În luna septembrie, specialiştii de la Institutul de Geofizică S.I. Subbotin, din Kiev, Ucraina, avertizau că un cutremur devastator va zgudui zona Vrancea. Aceştia susţineau că magnitudinea cutremurului ar putea fi de aproximativ 7 grade pe scara Richter şi că va produce dezastre asemănătoare celor cauzate de mişcările seismice din anii 1940, 1977, 1986 şi 1990. Ei au fost contrazişi de directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a susţinut că „nu există un suport ştiinţific pentru prezicerile specialiştilor ucraineni“.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.