spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vrancea, în sezonul ploilor: Se cere stare de alertă în şase comune din cauza ploilor!

- Advertisement -

*In urma ploilor căzute în ultimele zile, Zăbala ameninţă cinci comune * apele raului atinseseră aseară cotele de inundaţii u alunecările de teren au izolat două sate din Poiana Cristei * Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a cerut aseară instituirea stării de alertă în cele şase localităţi * ploile au făcut prăpăd şi în alte comune, zeci de case, drumuri şi podeţe fiind afectate* ieri a fost în Vrancea şi Rovana Plumb, ministrul Mediului *Oprişan cere iar stare de alertă, după ce a făcut acelaşi lucru şi la criza zăpezii în februarie

Peste 10.000 de vranceni sunt sub ameninţarea apelor sau izolaţi de alunecări de teren. După ce a distrus drumul care duce spre Spulber, Zăbala s-a umflat vijelios ieri şi ameninţă locuitorii a cinci comune. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit aseară în prezenţa ministrului Mediului, Rovana Plumb, a decis să solicite Ministerului Administraţiei şi Internelor instaurarea stării de alertă în localităţile respective şi la Poiana Cristei, unde două sate au fost izolate de alunecări de teren. Această stare permite executarea de lucrări fără licitaţie, sub necesitatea urgenţei realizării lor. Ploile au inundat în alte localităţi zeci de case şi au afectat poduri şi drumuri.

Localităţile de pe Valea Zăbalei sunt în pericol din cauza apelor raului Zăbala, care au ajuns la cotele de inundaţii ieri seară. Din acest motiv, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a cerut Ministerului Administraţiei şi Internelor instituirea stării de alertă pentru cinci localităţi. Este vorba de Spulber, Valea Sării, Nereju, Năruja şi Paltin. Această situaţie presupune faptul că se pot demara lucrări fără licitaţie, deoarece trebuie realizate în regim de urgenţă. De asemenea, se pot aloca şi fonduri de către Guvern. O altă situaţie gravă este la Poiana Cristei, unde membrii CSJU au cerut, de asemenea, să fie declarată starea de alertă pentru că două sate, cu 450 de locuitori, au fost izolate din cauza unor alunecări de teren. La şedinţa Comitetului a participat ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a venit de la orele pranzului pentru a vedea situaţia din Vrancea. „Acum o jumătate de oră s-a instituit cod portocaliu pe raurile Trotuş, Putna şi Ramnic. 25.000 de familii riscă să se afle în pericol de inundaţii din cauza raului Zăbala care a depăşit cota de inundaţii. Sunt puncte critice unde trebuie să se intervină urgent, am solicitat autorităţilor să ia măsurile necesare să nu fie nevoie de evacuarea cetăţenilor. Cateva sute de familii sunt izolate în Poiana Cristei „, a declarat ministrul Mediului. Pe DJ 205 D nu au fost probleme doar la intrarea în Spulber, unde drumul a fost măturat de Zăbala, ci şi în Nereju. Astfel, platforma drumului s-a surpat pe o lungime de 70 metri în punctul Nereju Mic, satele Brădăceşti, Chiricani şi Nereju Mic fiind parţial izolate. De asemenea, s-a activat o alunecare de teren ce pune în pericol două locuinţe din Nereju Mic. Rovana Plumb a fost ieri la lacul de acumulare de la Călimăneşti, după care a mers pe Valea Zăbalei, s-a întors la Focşani, de unde a plecat la Poiana Cristei.

Zeci de case inundate la Pufeşti

Ploile au inundat zeci de case, au stricat drumuri şi blocat poduri în ultimele zile. Începand de duminică, judeţul nostru a fost sub stăpanirea ploilor, meteorologii instituind succesiv coduri galbene şi portocalii. Ultima avertizare, de cod portocaliu, era valabilă pană aseară, la ora 20.00. Precipitaţiile au arătat încă o dată ceea ce se vede în fiecare an: Vrancea este mai vulnerabilă la inundaţii decat în anul 2005, pentru că în locul lucrărilor de apărare stricate atunci nu prea s-a făcut nimic. Pe parcursul nopţii şi a zilei de ieri a plouat încontinuu şi toţi primarii erau îngrijoraţi de apariţia unor posibile viituri după ce apele de pe versanţii din zona de munte urmau să se adune în albiile raurilor. Cele mai afectate localităţi au fost Rugineşti şi Pufeşti. La Pufeşti, potrivit Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă, apa intrase în 16 case şi 55 de gospodării. Pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe locuitori cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi două motopompe. Oamenii sunt disperaţi pentru că apa le-a distrus bunurile din case. “Aveam lucrurile bune în casă, acum au fost stricate. Băiatul munceşte în Italia, a făcut casă aici, iar acum apa a stricat totul”, ne-a spus o femeie din Pufeşti, care se uita neputinciosă cum apele îi pătrund în gospodărie. Locuitorii nu mai au nici apă potabilă, deoarece fantanile au fost inundate şi acoperite cu mal.

Domoşiţa a măturat Angheleştiul

La Rugineşti, apele paraului Domoşiţa s-au învolburat, au pătruns pe DJ 119 şi au inundat 52 de gospodării, aproape toate în satul Angheleşti. Potrivit primarului Adrian Alexe, podul de peste parau este format din tuburi, care s-au înfundat cu crengi, buşteni şi alte materiale aduse de ape. “Podul a fost construit în 2007, atunci cand s-a asfaltat drumul. Oamenii sunt nemulţumiţi de soluţia aleasă de proiectant, care a pus două tuburi încastrate în locul unui pod cu o deschidere mai mare, pe pilon. Apele vin din păduri, cu crengi, cioate şi l-au înfundat”, a declarat primarul Adrian Alexe. Autorităţile locale construiau ieri după amiază un dig înainte de intrarea în Angheleşti, pentru a ţine apele sub control. Ploile au dus şi la izolarea a 1.000 de locuitori din satele Copăceşti şi Văleni. “Nu putem interveni decat atunci cand scad apele”, a spus primarul din Rugineşti. La Păuneşti, un localnic a fost luat de apele paraului Valea Caselor, după ce a încercat să traverseze apa aflată langă gospodărie, pentru a cumpăra ţigări. Bărbatul a fost purtat cateva sute de metri de apă, pană cand a fost salvat de alţi localnici şi transportat la spital.

Şoseaua europeană a fost inundată

Ploile nu i-au afectat doar pe vranceni, ci şi pe cei care tranzitează judeţul. Astfel, ieri dimineaţă, drumul european E 85 a fost inundat pe două porţiuni, între Mărăşeşti şi Haret şi Călimăneşti şi Pufeşti. Angajaţii ISU au intervenit cu motopompele şi au reuşit să redeschidă circulaţia pe şosea. Probleme de o mai mică amploare s-au înregistrat în foarte multe comune. La Modruzeni, patru case au fost afectate de ploi, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei. La Vidra s-a acumulat apă în trei gospodării. Mai multe comunale şi vicinale din Mera au fost spălate de balast, iar satul Milcovelul a fost parţial izolat după ce podeţul amplasat peste paraul cu acelaşi nume a fost stricat de ape. La Reghiu, două poduri construite din tuburi peste paraul Milcovelul şi paraul Reghiu au fost distruse, ceea ce a dus la izolarea parţială a satelor Valea Reghiului, Farcaş, Piscul Reghiului, Milcovelul, Scoruş şi Botul Calului. De asemenea, DC 94 şi DC 112 au fost afectate pe 3 km lungime, iar un drum din satul Şindrilari pe o lungime de 2 km. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Carligele a raportat că malul paraului Mera s-a surpat şi există pericolul inundării caselor din satele Blidari şi Carligele. De asemenea, a fost avariată conducta de alimentare cu apă a satului Dălhăuţi, pe o lungime de 50 m. În plus, lucrările de apărare de pe paraul Dălhăuţi au fost afectate, punand în pericol drumurile comunale din zonă.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.