spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Vracii de la Biserica Universală promit vindecarea la minut

- Advertisement -

Românii stau cu sutele la coadă la vraci, ca în Evul Mediu. Afacerea vindecărilor miraculoase merge excelent în criză pentru că a ajuns mai ieftin să mergi la tămăduitor decât să dai şpagă la medic. Mesajul lor e un melanj în care se combină interpretarea forţată a unor texte religioase şi practicile homeopate. În plus, imaginea luminoasă a lui Iisus este invocată ca un girant absolut al minunilor promise. Constrânşi de concurenţă, vindecătorii secolului XXI supralicitează, promiţând că vindecă tot: cancer, SIDA, leucemie sau scleroza în plăci.

ZECIUIALĂ

Dacă Iisus Hristos este Domnul, cutia milei este pentru Teleshopping

Predicatorii Bisericii Universale a Împărăţiei lui Dumnezeu, care îşi zic preoţi, vă spun tot ce-aţi citit mai sus în două ore de retorică exaltată. I-am urmărit în plină acţiune, din mijlocul a sute de oameni veniţi din toată ţara să se vindece. Biserica Universală nu face parte dintre cultele recunoscute în România şi nici nu are personalitate juridică la noi în ţară, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte.

Oameni în toată firea le donează bani unor predicatori dubioşi care susţin că vindecă direct prin televizor. Lipeşti palma de ecran şi scapi de cancer.

E marţi, ora 7.30, dar Catedrala Credinţei, de pe Şoseaua Fundeni, este plină: peste 200 de oameni veniţi de prin toate colţurile ţării aşteaptă să înceapă slujba de vindecare. Printre rândurile de scaune stau sacoşe, genţi, bagaje – unii au mers toată noaptea cu maşina pentru a ajunge în Bucureşti.

Marţi e slujba de vindecare

Pe scenă apare un individ îmbrăcat într-un halat alb. La prima vedere, pare un medic. De fapt, este pastorul Lazăr, cel care oficiază în fiecare marţi slujba de vindecare. Biserica are însă slujbe în fiecare zi: luni pentru prosperitate, joi pentru familie, vineri pentru dezlegarea farmecelor şi a blestemelor. Iar dacă nu dau rezultate cele din timpul săptămânii, oamenii pot veni la cea de sâmbătă, numită „slujba pentru lucrurile imposibile”.

Practic, Biserica Universală oferă o soluţie la orice problemă. „Puneţi mâna unde vă doare. Ridicaţi mâinile, închideţi ochii. Îţi poruncesc: tu, cataractă, pareză, ieşi duh rău, lasă trupul ei. Tu, care ai pus această durere, leucemie, reumatism, ieşi. Duh necurat ce ai pus acest nodul, diabet, această infecţie cu SIDA, pleacă din sânge, din trup”, tună cu o voce baritonală omul în halat.

Cele şase difuzoare amplifică şi mai mult zarva din biserică. Credincioşii repetă după Lazăr, închid ochii şi îşi pun mâinile pe cap. „Dumneavoastră credeţi?”, întreabă preotul, plin de patos, iar sala răspunde în unanimitate cu un „Daaa” prelung.

„Dacă credeţi, eu vă vindec acum în numele lui Dumnezeu. Eu le vindec acum pe aceste persoane care cred. Să fiţi vindecaţi acum!”, strigă Lazăr. Apoi, omul care tocmai a ordonat această vindecare la minut începe să cânte şi să bată din palme cu şi mai mult avânt: urmează punctul culminant al predicii.

Mantaua-minune din Israel

O draperie roşie, dintr-un material nedefinit, ce atârnase până atunci pe o cruce monumentală, este întinsă peste credincioşii care se îngrămădesc la picioarele predicatorului. Unii nu mai au loc, dar se mulţumesc dacă apucă măcar un colţ din pătura cu puteri supranaturale. Potrivit preoţilor, e „mantaua sfântă” din Israel, care vindecă bolile.

Lazăr începe să turuie din nou împotriva duhurilor rele şi le porunceşte să iasă din oameni. Toţi credincioşii, de la cel mai tânăr până la bătrânul în cârje, strigă „Ieşi”. La final, transpirat, Lazăr se şterge pe frunte cu o batistă: „Eu vă spun sigur că, începând de astăzi, nu veţi mai avea durere”. „E bine acum?”, îl întreabă el pe un bătrânel din primul rând. Omul primeşte fericit microfonul şi vorbeşte înflăcărat de spre cât de bine se simte după ce a atins mantaua: „E foarte bine. Aveam dureri de cap, ameţeli. Acum nimic”.

Microfonul trece din mână în mână. „Vedeţi?”, spune Lazăr. Apoi întreabă peste capetele credincioşilor: „Cine a fost vindecat bând apa sfinţită de la televizor?”. În ciuda bizarei situaţii, vreo cinci oameni ridică mâna.

Donaţii pentru emisiunea de la OTV

Odată terminată predica, oamenii sunt încurajaţi să doneze bani: „Dacă dumneavoastră puteţi ajuta biserica cu o donaţie pentru a putea continua emisiunea… E scumpă (emisiunea din fiecare dimineaţă, de la OTV – n.r.), e peste 7.000 de euro pe lună”, spune Lazăr.

Câteva femei trec printre rândurile de credincioşi cu nişte săculeţi din catifea în care oamenii lasă cât le permite buzunarul: unii pun doi-trei lei, alţii zece, alături de bileţele pe care şi-au scris dorinţele.

În timpul redicilor televizate, pe spaţiu cumpărat de la OTV, preotul Lucian, liderul Bisericii Universale din România, întinde mâna stângă în faţă, iar în cealaltă ţine un pahar cu apă.

Pentru a se vindeca, cei de acasă sunt invitaţi să facă acelaşi lucru: să bea un pahar cu apă şi să îşi pună mâna pe ecran, peste cea a preotului. E un fel de teleshopping pentru că după aceea câteva persoane povestesc pe ecran cum s-au vindecat ca prin minune. Oameni din toată ţara văd emisiunea şi purced la drum, spre Capitală, pentru a vedea cu ochii lor minunea.

„Vasile – sănătate şi să nu mai bea”

E un contrast dramatic între naivitatea oamenilor veniţi la slujbă şi starea fizică deplorabilă a multora dintre ei. Pe holul catedralei se plimbă cu un mers nesigur bolnavi palizi, bătrâni cocoşaţi şi copii sfrijiţi. Povestea lor poate fi spusă în câteva cuvinte: „CĂTĂLIN – SUFĂR DĂ CANCER”, scrisese pe un aşa-zis acatist un tânăr de vreo 25 de ani.

Floarea, din comuna Mătăsari-Gorj, a venit la sediul din Fundeni alături de alte patru femei. Un drum dus-întors o costă 100 de lei şi ar veni mai des, dar nu are bani. Vine la Catedrala Credinţei deoarece fiul ei este bolnav: „Ameţeşte, leşină. A fost la doctori, dau nu l-au putut vindeca”. Soluţia a venit într-o dimineaţă, după ce a urmărit emisiunea de la OTV. De acolo a aflat că băiatul său se poate vindeca în mod miraculos şi că pentru a te face bine e suficient să bei apă sau să atingi mantaua sfântă.

La picioarele sale, într-o sacoşă din plastic, se zăreşte o cămaşă albastră. E a fiului ei, a adus-o ca să fie sfinţită de preoţi. E convinsă că apoi, când băiatul o va îmbrăca, se va vindeca.

În mână ţine o foaie de hârtie cu pătrăţele, ruptă dintr-un caiet de matematică, umplută pe ambele feţe cu numele rudelor. Primul pe listă este fiul, Vasile. În dreptul lui stă scris: „Sănătate şi să nu mai bea”. „Le are şi cu băutura. Bărbată-meu nu crede în biserica asta, dar ăştia sunt preoţi din Israel”, spune Floarea, convinsă pe deplin.

„Am băut apă sfinţită de la televizor şi m-am vindecat”

Pe acelaşi rând de scaune se află Iordan, din comuna Dridu, Ialomiţa, un domn la vreo 60 de ani. Omul dă cu ochii de mantaua-minune şi se schimbă la faţă: „Aia e mantaua de la televizor. Eu pentru mantaua asta am venit”, spune el, impresionat vizibil.

Buzele îi tremură, din când în când îi dau lacrimile şi cuvintele i se opresc în gât. „Păi, dacă au venit oameni pentru prima dată şi s-au vindecat! Eu cred! Era un copil care nu vedea şi s-a vindecat. A citit ce scrie sus: Iisus Hristos”, spune omul cu greu, sufocat de o emoţie sinceră.

Este pentru prima oară la Catedrala Credinţei şi aproape că nu îi vine să creadă că e, în sfârşit, aici: „Toată noaptea n-am dormit gândindu-mă că vin aici. De o lună mă durea muşchiul de la piciorul stâng. Şi după două săptămâni de când am băut apă sfinţită de la televizor, m-am vindecat. I-am zis neveste-mii că mă duc acolo, să văd cu ochii mei”, îşi descrie omul fascinaţia.

Lângă el stă Sofica din oraşul Fierbinţi-Târg, Ialomiţa. Nici ea nu o duce mai bine: „Pe bărbatu-meu l-am găsit mort. Am avut nouă luni cumplite”. În plus, femeia spune că nici nu mai ştie câte boli are: o doare inima, a leşinat pe stradă, i se face rău. „Şi iau un pumn de medicamente”, zice ea. Dar Iordan îi răspunde cu o strâmbătură neîncrezătoare: „Eh, medicamentele astea”, şi dă din mână a lehamite.

REACŢII

Medicii nu ştiu că practicile vracilor moderni sunt o „măgărie şi o speculaţie ordinară”. Specialiştii afirmă că o gândire pozitivă face bine în tratamentul unei boli, dar nu poate înlocui medicina

Medicii români sunt însă indignaţi de practica vindecărilor miraculoase şi îi acuză pe pastorii acestei biserici de „şarlatanism”. „E o tâmpenie. E o măgărie şi o speculaţie ordinară pe seama oamenilor. Ăştia fac o şarlatanie ordinară”, spune medicul Monica Pop, managerul general al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

„Sunt sătulă de şarlatani din lumea medicală. Profită pentru că atunci când omul e bolnav îşi modifică psihologia. Când ajunge pe marginea prăpastiei, ar crede orice. Am văzut şi intelectuali care, îmbolnăvindu-se, au acceptat orice fel de vraci”, continuă Pop.

„Nu există niciun caz de vindecare prin miracol”

Medicul şi omul politic Mircea Cinteză, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România, arată că este bine ca bolnavii să gândească pozitiv, însă ei nu se vor vindeca numai cu ajutorul gândurilor bune: „Credinţa că de tine depinde să-ţi fie bine este importantă, această credinţă este insuflată şi de medici. Dar dacă spune cineva că există vindecări miraculoase fără ajutorul medicinii, ci doar prin miracol, eu cred că acea persoană greşeşte”.

„Medicina în ziua de azi se bazează pe dovezi ale vindecării a milioane de oameni. Şi nu există niciun caz de vindecare prin miracol”, mai spune Cinteză. „Dacă le insuflă credinţa în vindecare este bine. Dar numai condiţionat de ajutorul medicinii. Dacă neglijează ajutorul medicinii, atunci este o problemă”.

„Iau bani de la fraieri”

Nici oamenii cu formaţie ştiinţifică nu văd cu ochi buni Biserica Universală. Cristian Român, de profesie inginer aerospaţial, redactor-şef al revistei „Ştiinţă şi tehnică” şi realizator a numeroase emisiuni de ştiinţă, a identificat două consecinţe grave ale activităţii acestor pastori vindecători.

„Problema gravă este că ei caută bani pentru finanţare. Şi iau bani de la fraieri pentru că, în acest caz, dragostea de Dumnezeu se manifestă prin donaţie”, arată el. Într-adevăr, atât în timpul emisiunii de la OTV, cât şi în timpul slujbei, oamenilor le este amintit faptul că pot deveni „colaboratori” ai bisericii dacă donează bani.

De asemenea, rubrica „Zeciuiala”, de pe site-ul Bisericii Universale, îi informează pe credincioşi că, „atunci când îi dăm lui Dumnezeu a 10-a parte din ceea ce primim lunar sau din lucrurile vândute sau dintr-o afacere, suntem binecuvântaţi de Dumnezeu, primind prosperitate, crescând, acumulând bunuri şi îmbogăţindu- ne”. Legătura dintre a da ceva pentru a primi în schimb împlinirea dorinţelor este evidentă.

„Românii nu ştiu ce e acela un medicament”

„A doua problemă gravă este amânarea consultului şi a tratamentului medical. În foarte multe cazuri, asta duce la consecinţe grave. Un medic oncolog mi-a povestit de cazuri de cancer ajunse în fază terminală deoarece, până atunci, cancerul a fost tratat cu soluţii-miracol”, spune Român.

Medicii pleacă însă cu un dezavantaj din start: „Acolo simţi că eşti om, eşti primit cu bucurie. În cabinetul medical eşti văzut ca un obiect, mai degrabă. Plus că un medic nu poate să ofere promisiuni extraordinare, în timp ce ei promit orice”.

Cauza pentru această situaţie dramatică este educaţia medicală precară pe care românii o primesc în sistemul de învăţământ, consideră el: „În şcoli, oamenii primesc o sumă de cunoştinţe de genul «e aşa pentru că scrie în carte». Ei nu sunt învăţaţi să caute dovezi pentru ceea ce scrie în cărţile de şcoală. Românii nici nu ştiu ce e acela un medicament şi cum se dovedeşte eficienţa lui. Nu au obţinut capacitatea de a decide dacă o procedură este corectă sau nu. Peste asta se suprapun interesele pecuniare ale celor care vor să-i ţină pe oameni la un nivel redus de cunoştinţe: vindecători, paranormali”.

O vină o au şi instituţiile mass-media care promovează pseudomedicina, mai crede Român: „Ei nu ar avea o credibilitate atât de mare dacă nu ar fi înconjuraţi de televiziuni şi de presă care îi sprijină. Mass-media poartă o vină foarte mare. Ştiinţa şi medicina serioase nu îşi au locul la televizor”.

„Punctul lor forte este promisiunea vindecării imediate”

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că astfel de practici, în care oamenilor li se promite că se vindecă pe loc, sunt imorale: „Biserica Ortodoxă Română îşi atenţionează credincioşii în faţa acestui prozelitism. Probabil că în spate este vorba de un interes pecuniar”, a declarat Stoica.

Teologul Gheorghe Istodor spune că această grupare religioasă este una „subversivă”: „Biserica Universală este o sectă terapeutică. Alături de cele milenariste şi apocaliptice, sectele terapeutice cunosc cea mai mare dezvoltare în perioada contemporană. Punctul lor forte este promisiunea vindecării imediate a sufletului şi a trupului. În realitate, ea vinde promisiuni şi iluzii, face trafic de suflete şi speculează suferinţa, neputinţele şi disperarea celor mai creduli”.

SECTĂ NĂSCUTĂ ÎN BRAZILIA

Fondatorul Bisericii Universale, probleme mari cu legea

* Biserica Universală a Împărăţiei lui Dumnezeu este o grupare religioasă de tradiţie penticostală înfiinţată în Brazilia, în 1977, de pastorul Edir Macedo. În prezent, acest cult este prezent în peste 176 de ţări.

* În România, Catedrala Credinţei (sediul central al Bisericii Universale) a fost inaugurată în Bucureşti pe 25 mai 2008. Alte filiale au fost înfiinţate în cartierele Militari şi Ferentari, precum şi în Olteniţa şi Ploieşti.

* Credinţa în vindecarea divină şi în darurile supranaturale pe care Sfântul Duh le oferă credincioşilor sunt doctrine de bază ale acestei religii.

* De-a lungul timpului, biserica a fost acuzată în diferite state de fapte ilegale şi imorale, inclusiv de evaziune fiscală, şarlatanism, intoleranţă religioasă şi obţinerea de bani de la oameni săraci (bani care, în loc să fie distribuiţi persoanelor defavorizate, ar fi ajuns la lideri ai bisericii).

* În anul 1992, episcopul Edir Macedo a fost condamnat de statul brazilian pentru evaziune fiscală şi a fost încarcerat timp de 11 zile.

Activităţile Bisericii Universale au făcut şi obiectul unei anchete din anul 1997 a parlamentului belgian. Comitetul de Anchetă a Cultelor a etichetat Biserica Universală drept un „cult periculos”, iar raportul preciza că „biserica susţine că împărăţia lui Dumnezeu se află pe pământ şi că ea poate să ofere o soluţie la orice problemă: depresie, şomaj, probleme familiale sau financiare. În fapt, se pare că biserica este o asociaţie cu adevărat criminală, al cărui unic scop este îmbogăţirea”.

Raportul belgian a generat mai multe controverse: până la urmă parlamentul a respins cea mai mare parte a sa, iar Biserica Universală a câştigat în instanţă un proces cu statul belgian vizavi de acuzaţiile aduse în anchetă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.