Ponta decide de unul singur, împotriva românilor
DECIZIE La Constanta, e fierbere mare în aceste zile. Liderii PSD, PNL si UNPR si-au adunat toti liderii judeteni si parlamentarii din teritoriu pentru a discuta despre ce este de fãcut în România în perioada urmãtoare. Cum era normal, s-a ajuns repede la discutii despre împãrtirea tãrii pe regiuni. Însã, ceea ce a frapat la tonul liderilor din PSD, cei mai vehementi avocati ai regionalizãrii, a fost ideea cã se vor face regiuni înainte ca populatia sã fie consultatã prin referendum, ceea ce ar fi o gravã încãlcare a legii. Ponta si ceilalti lideri PSD, inclusiv Dumitru Buzatu, presedintele organizatiei de la Vaslui, au discutat ieri, la sedinta Biroului Permanent National al partidului despre varianta împãrtirii tãrii în zece regiuni, în aceastã arhitecturã urmând ca Sibiu si Brasov sã fie regiuni separate. Asta ar însemna cã Iasiul si judetele satelit ar urma sã formeze Regiunea Moldova, desi s-a discutat la un moment dat si despre o regiune cu capitala la Suceava. „Dacã aceste judete se fac pe scheletul regiunilor de dezvoltare economicã, nu va fi nicio problemã. Însã, dacã transferãm judetele cãtre institutii regionale, slãbind puterea actualelor judete, nu am fãcut nimic”, este de pãrerea deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui.
Cum era de asteptat, pesedistii au optat pentru convocarea referendumului de revizuire a Constitutiei odatã cu primul tur al alegerilor prezidentiale. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, cã din toamnã trebuie sã se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formãrii regiunilor înainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale. „Unul din punctele cele mai importante le-am discutat în cadrul unui BPN informal, doar cu vicepresedintii. Cred cã din aceastã toamnã trebuie sã mergem mai departe prin modificarea Legii 315/1998, cea cu regiunile de dezvoltare, în a forma practic regiunile chiar înainte de a primi statutul constitutional”, a spus Ponta. Premierul a spus cã proiectul cel mai important din aceastã toamnã este declansarea efectivã a descentralizãrii. „Poate proiectul cel mai important din aceastã toamnã, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declansarea efectivã a procesului de descentraliare si de pregãtire a regiunilor”, a subliniat Ponta. Premierul spune cã trebuie stabilite institutiile care vor merge de la Guvern cãtre regiuni, cãtre structurile locale, întrucât de la 1 ianuarie se va intra pe noul exercitiu financiar al UE si România trebuie sã fie pregãtitã. „S-a dovedit cã orice centralizare excesivã la Bucuresti îngreuneazã lucrurile si cu cât lãsãm mai mult la regiune, judet, oras – atributii si resurse – cu atât lucrurile merg mai bine”, a adãugat Ponta.
Liberalii nu par a fi de acord cu pesedistii
De partea cealaltã, PNL, care s-a întrunit si el la Constanta în aceste zile pentru a dezbate cele mai importante probleme ale momentului, nu pare sã împãrtãseascã decât în micã mãsurã entuziasmul premierului legat de regionalizare. „Regionalizarea este un subiect care nu mai este pe ordinea de zi în acest moment, o prioritate. Noi, Partidul National Liberal, discutãm despre problemele economice, cele care pot crea locuri de muncã si aduce dezvoltare. Cred cã, dacã purtãm discutia pornind de la actualele regiuni de dezvoltare economicã, pe scheletul actualelor ARD, nu este nicio problemã, cât timp vom atrage si fonduri pentru dezvoltarea regiunilor. Punctul nostru de vedere este clar. Câtã vreme mutãm de la Bucuresti spre regiuni si judete sau orase o parte din responsabilitãti nu este nicio problemã, nu de la judete cãtre noi entitãti administrativ formate, lãsând judetele fãrã nicio bazã. Acesta este punctul de vedere al PNL Vaslui, pe care l-am spus si îl vom spune în continuare. Nu suntem de acord sã se ia din atributiile judetelor actuale si sã le mutãm spre alte institutii fãcute la nivel de regiune”, a spus deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui.
Si UNPR cere ca procesul de regionalizare sã se facã calculat
Uniunea Nationalã pentru Progresul României (UNPR) are propriile consultãri la Constanta, în aceste zile, despre viitorul României. De altfel, presedintele organizatiei judetene a UNPR, deputatul Sergiu Vizitiu, anunta cã trebuie moderatie în pregãtirea acestui proces de duratã. „Pãrerea mea este cã presedintii de Consilii Judetene îsi vor duce mandatul pânã la capãt si abia prin 2015-2016 vom putea vorbi la modul serios despre regionalizare. Nu stiu dacã este acum timpul sã purtãm discutii despre modul în care se va face regionalizarea, sunt momente economice delicate. Va trebui sã existe un consens al tuturor fortelor politice pentru a face un pas atât de important, care va influenta viata a mii de români”, a spus deputatul de Murgeni, Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui.