spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Viziteazã cu bicicleta „Tara lui Stefan cel Mare”!

- Advertisement -

Un vasluian doreste sã îmbine istoria cu drumetia pe bicicletã, în acest scop având initiativa unui mars pe bicicletã între douã locuri legate de numele celui mai mare domnitor al Moldovei, Stefan cel Mare. În acest scop, chiar de ziua în care la Putna se comemoreazã ziua domnitorului, el va pleca într-un mars de 300 de kilometri, pânã la Podul Înalt, ocazie cu care va strãbate mai multe locuri în care Stefan cel Mare si-a lãsat amprenta. La sosirea la statuia de la Bãcãoani, programatã a avea loc în jurul orelor 20, va avea loc un spectacol de torte pe fundalul sonor asigurat de buciumasii de la Spulber, Vrancea, spectacol la care sunt invitati sã participe toti vasluienii pasionati de istorie.

Dupã ce, în acest an, proiectul pe care a dorit sã-l implementeze în cadrul programului „Tara lui Andrei” nu a întrunit numãrul de voturi necesare pentru a primi finantare, Andrei Sorin Coman a decis totusi sã organizeze aceastã actiune din fonduri proprii. Mâine, 2 iulie, Andrei va pleca din Putna, acolo unde are loc comemorarea marelui domnitor, urmând sã parcurgã peste 300 de kilometri pânã la statuia lui Stefan cel Mare de la Bãcãoani. La sosire, programatã a avea loc în aceeasi zi, în jurul orelor 20, vasluienii care doresc sã fie prezenti vor putea admira un spectacol de torte pe un fond sonor asigurat de buciume, cu participarea formatiei de buciumasi din Spulber, judetul Vrancea. Pe traseu, Andrei Coman va fi însotit, pe unele bucãti de drum, de ciclisti care s-au alãturat ideii vasluianului, si care doresc sã marcheze astfel ziua marelui domnitor. Din propriile resurse financiare, Andrei a pregãtit 40 de tricouri în culorile Tricolorului, care vor fi împãrtite celor care se vor ralia marsului pe bicicletã sau simplilor privitori din localitãtile traversate. Pe fata tricoului este întipãrit chipul domnitorului si celebrul citat „Moldova nu a fost a strãmosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastrã, ci a strãmosilor nostri, si a strãmosilor strãmosilor nostri, în vecii vecilor”, citat care poate ar trebui sã ne fie adus mai des aminte. În plus, a doua zi dupã drumetie, patru basoreliefuri din fibrã de sticlã având pe ele chipul domnitorului si stema Moldovei, special realizate pentru aceastã ocazie, vor fi înmânate de initiatorul proiectului primãriei Muntenii de Jos, Scolii gimnaziale „Stefan cel Mare”, partener initial al proiectului „Stefan cel mare&Bike” si bisericii „Sf. Ioan Botezãtorul” din Vaslui, ctitorie a domnitorului. Un alt patrulea basorelief va fi dãruit, înainte de plecare, Mãnãstirii Putna.

Nu s-a dat bãtut

„Chiar dacã nu am reusit sã obtin finantare pentru ca acest itinerar pe urmele lui Stefan cel Mare sã fie fãcut de un numãr de 51 de ciclisti, asa cum era proiectul initial, am decis totusi, sprijinit de familie si prieteni, sã fac acest parcurs, care leagã douã locuri strâns legate de numele domnitorului, Putna si Podul Înalt. Voi continua sã promovez acest proiect, si sunt sigur cã, anul viitor, si alti vasluieni dornici sã promoveze adevãratele valori ale istoriei acestor locuri sau pasionati de ciclism se vor alãtura initiativei mele. Consider cã este datoria noastrã, a tuturor, sã pãstrãm vie si sã ne mândrim de mostenirea istoricã lãsatã de înaintasii nostri”, ne-a declarat, înainte de plecarea spre Putna, Andrei Sorin Coman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.