spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Viticultorii huseni vor mãcar 1,5 lei pe kilogramul de struguri din aceastã toamnã!

- Advertisement -

strong>VINURILE, PUTINE SI TARI… Productie putinã, dar de bunã calitate! Asa apreciazã proprietarii de vii, din zona Husului, rodul podgoriei din acest an. În mai putin de douã sãptãmâni, se va trece la cules, iar pretul estimat pentru un kilogram de struguri nu va fi, în niciun caz, sub 1,5 lei, spun producãtorii.

CONCLUZII Din cauza secetei prelungite, anul acesta vinul va fi într-o cantitate ceva mai micã decât în 2011, când s-au recoltat în jur de 6 – 7 tone de struguri la hectar. Culesul va începe peste câteva zile si, în ciuda pronosticurilor date în perioada de iarnã, când înghetul pãrea cã a afectat major productia de struguri, lucrurile nu s-au întâmplat asa. “Singura explicatie pe care am putut sã o gãsim este cã, în ultima decadã a lunii aprilie, când a început via sã dezmugureascã, au fost temperaturi de 30 de grade Celsius, si acestea nu au scãzut pânã în a doua jumãtate a lunii mai. Cred cã a fost un soc termic foarte puternic pentru plantã, iar toti mugurii care au fost afectati au plecat mai târziu cam cu o lunã. Mai întâi a iesit inflorescenta si apoi au iesit frunzulitele. Niciodatã în 30 de ani de experientã nu am mai întâlnit acest fenomen. Pentru cã, de obicei, când mugurii sunt afectati, lãstarul pleacã mai târziu, dar fãrã rod.”, explica Cristina Bujor, un reputat specialist în domeniul viticol. Proprietarii de vie sperã ca, anul acesta, productia la soiurile de vin sã fie, în medie, în jur de 5 tone la hectar.

Kilogramul de struguri, mai scump!

“Strugurii de masã s-au vândut cu 3 – 4 lei pe kilogram, însã strugurii pentru vin nu cred cã vor coborî sub 1,5 lei pe kilogram. Si asa este putin, în raport cu investitia care se face într-un hectar de vie. Lucrãrile principale, tratamente, stropitul de mai multe ori – toate costã. Îngrijirea unui hectar de vie, pânã la cules, cu toate etapele respectate, poate costa pânã la 4000 de lei, investitie pe hectarul de vie. Nu este deloc putin, mai ales pentru micii proprietari. Anul trecut, strugurii s-au vândut, în medie, cu 1,2 lei, însã acum, normal ar fi sã fie cel putin 1,5 lei”, a spus Daniel Ruja, tehnician viticol.

Vinul de Husi, traditie si mândrie!

REPERE “Podgoria Husi este una dintre cele mai mari centre viticole ale României. Ea dateazã încã de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1415) si stefan cel Mare, ultimul ridicându-si aici o curte domneascã, biserica si o pivnitã, rãmase încã celebre. Podgoria Husi cuprinde vestitele sale centre viticole, dintre care cea mai valoroasã este Husi, cu circa 6.000 de hectare, extinsã pe amfiteatrul orasului si în împrejurimi. Urmeazã Centrul viticol Pâhnesti, cunoscut pentru licorile sale încã de pe vremea lui Dimitrie Cantemir. Ele sunt asemãnãtoare cu vinurile de Cotnari, datoritã aceluiasi sortiment de soiuri cultivate. Centrul viticol Pâhnesti rezistã timpului si prin cea mai veche si vestitã pivnitã-hrubã ridicatã de podgoreanul Uscher. Apoi Centrul viticol Averesti, vestit de peste 200 de ani, prin castelul sãu inconfundabil si uriasa pivnitã-hrubã, de zeci de vagoane, construite din piatrã cioplitã. Aceastã podgorie si vestita sa pivnitã, construite în 1874 de cãtre bogãtasul stefan Negruzi, constituie prima vie irigatã cu tevi de fier din România. Centrul viticol al Podgoriei Husi îl constituie plantatiile din amfiteatrul orasului, care se ridicã la circa 2.000 de hectare. Dupã desfiintarea IAS Husi a luat fiintã Centrul Viticol al orasului Husi, cu 800 de hectare, ce apartin SC Vincon Vrancea.”, a precizat prof. dr. ing. Avram D. Tudosie, unul dintre oenologii celebri, la nivel national, autor al lucrãrii de referintã “Ambrozie si nectar”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.