spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
22-ian.-2025

Vitamina C, arma împotriva bolilor si a bãtrânetii!

- Advertisement -

BINE DE STIUT… Vreti sã scãpati de rãceli? Faceti curã de vitamina C! Si nu apelati doar la portocale sau lãmâi! Studiile au arãtat cã pãtrunjelul, cãtina si mãcesele sunt mult mai bogate în vitamina C decât citricele, spun specialistii. Dacã s-ar oferi medalia de aur la o olimpiadã a substantelor nutritive, Vitamina C o va primi cu sigurantã, sustin medicii. Acestia considerã Vitamina C drept un „superantibiotic”!

Vitamina C este un adevãrat izvor de sãnãtate si, în acelasi timp, o armã împotriva bolilor. Întãreste sistemul imunitar, mai ales în perioada rece, iar vestea bunã este cã o puteti consuma odatã cu fructele si legumele. Vitamina C, cunoscutã si cu denumirea de acid ascorbic, este o vitamina solubilã în apã. Ea joacã un rol important în formarea colagenului, o substantã proteicã ce ajutã la regenerarea celularã a pielii, gingiilor, oaselor, dintilor si chiar a peretilor vaselor de sânge. De asemenea, mãreste capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infectiilor, crescând activitatea leucocitelor, limfocitelor si anticorpilor care distrug agentii patogeni. Ne poate chiar ajuta sã combatem efectele negative ale poluãrii.

„Biblia vitaminelor pentru secolul 21″

Beneficiile vitaminei C, asa cum le noteazã nutritionistul Earl Mindell în „Biblia vitaminelor pentru secolul 21″, sunt urmãtoarele: Vindecã rãnile, arsurile si sângerarea gingiilor; Creste eficiența medicamentelor folosite pentru tratarea infectiilor tractului urinar; Grãbeste vindecarea dupã operatie; Ajutã la scãderea colesterolului; Ajutã la prevenirea infectiilor virale, a celor bacteriene si, în general, îmbunãtãteste sistemul imunitar; Previne aparitia unor forme de cancer (unele studii aratã niste corelatii între consumul de vitamina C si un risc redus de aparitie a cancerului, pe când alte studii nu au descoperit nicio astfel de legãturã); Ajutã la contracararea formãrii de nitrosamine (unele dintre cele mai puternice substante cancerigene); Actioneazã ca un laxativ natural; Scade riscul formãrii cheagurilor de sânge; Ajutã în tratamentul si prevenirea rãcelii comune; Creste absorbtia fierului; Reduce efectele a numeroase substante alergenice; Ajutã la scãderea tensiunii; Previne scorbutul.

Care este doza zilnicã recomandatã de vitamina C? 

Dozã zilnicã de vitamina C necesarã si recomandatã de Institutul National de Sãnãtate este de 80 mg, însã poate scãdea în cazul copiilor sau poate creste în cazul femeilor însãrcinate si al fumãtorilor. Acestia ar trebui sã adauge dozei recomandate încã 35 mg, pentru cã un pachet de tigãri pe zi poate reduce nivelul de vitamina C din organism cu pânã la 40%. În perioadele în care alimentatia nu este bogatã în legume si fructe, putem lua doze mai mari de vitamina C, având însã grijã sã nu depãsim 2000 mg/zi.

Cum se manifestã lipsa de vitamina C? 

Toti medicii nutritionisti spun, în scrierile lor, cã dacã ne supunem unor diete extreme, dacã ignorãm alimentatia echilibratã, dacã fumãm sau consumãm alcool în exces, precum si în cazul unor probleme de absorbtie a vitaminei C în organism, ne putem confrunta cu urmãtoarele simptome: Obosealã si slãbiciune constantã; Piele uscatã si par casant; Inflamarea si decolorarea gingiilor; Pierderi în greutate; Sângerãri nazale sau ale gingiilor; Invinetirea usoarã; Dureri musculare si ale articulatiilor; Vindecarea grea a rãnilor. Principalele surse de vitamina C sunt alimentele si, în cazul în care avem nevoie, vitamina C poate fi procuratã si din suplimente, sub formã de capsule sau chiar vitamina C solubilã.

Ce alimente sunt bogate în vitamina C

SFATUL MEDICULUI…Cele mai cunoscute alimente bogate în vitamina C sunt citricele, fructele de pãdure, legumele verzi cu frunze, rosiile, pepenele galben, conopida, cartofii si ardeii. De asemenea, pentru a ne completa nivelul necesar de vitamina C în organism, mai putem consuma si mazãre, pãtrunjel, morcovi sau ananas. „O alimentatie echilibratã care sã includã câteva dintre alimentele de mai sus ne asigura doza zilnicã de vitamina C, însã trebuie sã avem grijã sã le consumãm crude sau preparate termic cât mai putin timp. Vitamina C se pierde usor în timpul procesului de gãtire, de aceea dacã nu vrem sã consumãm legume crude, e preferabil sã le fierbem la abur, nu direct în apã clocotitã. Atâta vreme cât consumãm zilnic cel putin o portocalã, o lãmâie sau câteva portii mici de legume dintre cele mentionate mai sus, ne asigurãm un nivel optim de vitamina C în organism”, ne-a precizat un medic nutritionist, care din modestie nu a vrut ca numele sãu sã aparã în acest articol, în detrimentul … reginei Vitamina C.

Ce functii are Vitamina C? Excesul acesteia în organism nu dãuneazã

INCRERDIBIL…În organismul uman, spun specialistii, Vitamina C are douã mari functii: întãrirea imunitãtii si echilibrarea psihicului. Este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor! Întãreste imunitatea, este cheia pentru o viatã fericitã, stabilizeazã greutatea corporalã, regleazã procentul de fier, reparã tesutul conjuctiv, este cãlãul radicalilor liberi. Cei care vor utiliza Vitamina C, vor avea ochi sãnãtosi, vor ameliora astmul bronsic, previn ateroscleroza, influenteazã psihicul, dã energie, este consideratã un drog al fericirii! Este bine de stiut despre Vitamina C cã: supradozarea nu este posibilã, nu este toxicã, surplusul se eliminã prin urinã în doar 24 de ore.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.