spot_img
13.1 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila

- Advertisement -

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, condus de ex-liberalul Cătălin Predoiu, actualmente ministru independent în Cabinetul Emil Boc, a decis redotarea sălilor instanţelor de judecată cu mobilier nou. În urma unei licitaţii restrânse accelerate, ce a avut loc la sfârşitul anului trecut, contractul a fost câştigat de compania Elvila SA, un puternic agent economic de profil de pe piaţa românească. Elvila SA aparţine omului de afaceri Viorel Cataramă şi el ex-liberal ca şi Cătălin Predoiu.

Afacerea dotării instanţelor de judecată cu mobilier nou a fost iniţiată de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la data de 31 august 2010, când instituţia condusă de către Cătălin Predoiu a publicat pe site-ul SEAP, privind achiziţiile publice, un anunţ de intenţie în vederea achiziţionării de mobilier pentru dotarea sălilor de judecată. Autoritatea contractantă a ales să organizeze o licitaţie restrânsă accelerată, al cărui unic criteriu de atribuire al contractului fiind preţul cel mai scăzut. Licitaţia s-a derulat la data de 18 noiembrie 2010, la ea participând patru ofertanţi, care au aplicat pentru adjutecarea loturilor 1, 2 şi 3 ale contractului. La finaul licitaţiei restrânse accelerate, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşi a atribuit afacerea companiei Elvila SA, aparţinând omului de afaceri Viorel Cataramă. Valoarea contractului semnat se ridică la suma de 477.655,24 lei cu TVA inclusă, adică aproximativ 115.000 de euro, compania Elvila SA adjudecându-şi toate cele trei loturi scoase la concurs de către autoritatea contractantă.

Datoriile Elvila, plătite din vânzarea unui teren

Chiar în luna octombrie a anului trecut, când Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti anunţa intenţia achiziţiei de mobilier pentru instanţe, omul de afaceri Viorel Cataramă preciza, pentru “Ziarul Financiar”, că societatea Elvila SA nu are nici o şansă să intre în insolvenţă pentru datorii. Viorel Cataramă a declarat, atunci, că a achitat toate datoriile Elvila “de câteva milioane de euro”, cu banii obţinuţi din vânzarea unui teren, după ce a văzut amploarea crizei economice din Statele Unite ale Americii.

Revenind la afacerea mobilierului pentru instanţe, potrivit caietului de sarcini întocmit, în vederea atribuirii contractului de către instituţia condusă de Cătălin Predoiu, contractul în cauză trebuie să asigure montarea mobilierului şi fixarea acestuia pe poziţie acolo unde este cazul, în interiorul sălilor de şedinţă ale instanţelor de judecată prevăzute în cele trei loturi. Ministerul dorea, astfel, ca dotarea sălilor de judecată să fie făcută cu mobilier specific, în vederea desfăşurării şedinţelor în condiţii optime. Autoritatea contractantă a condiţionat ca livrarea mobilierului să se facă în ambalaje care să protejeze investiţia în timpul transportului împotriva agenţilor atmosferici şi a şocurilor mecanice până la montarea mobilierului în zonele indicate în documentaţia de atribuire. Contractantul, în cazul de faţă societatea Elvila SA, urma, potrivit cerinţelor, să instaleze mobilierul specific în locurile prevăzute în documentaţia de atribuire, astfel încât acesta să fie utilizabil în concordanţă cu natura şi destinaţia sa. Garanţia mobilierului furnizat de Elvila SA este de doi ani, iar timpul de reparaţie sau de înlocuire a elementelor deteriorate nu poate fi mai mare de 72 de ore, potrivit aceloraşi cerinţe ale Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

21 de instanţe vor primi mobilă de la Cataramă

Mobilierul pe care societatea lui Viorel Cataramă îl livrează ministerului condus de Cătălin Predoiu constă în 25 de birouri mari pentru judecători, 3 birouri mici pentru judecători, 28 de birouri pentru grefieri, 41 de birouri pentru avocaţi şi procurori, 48 de scaune pentru judecători şi preşedinţi de şedinţă, 62 de scaune pentru avocaţi, procurori şi grefieri, 86 de banchete cu trei locuri pentru public, 141 de banchete pentru public cu patru locuri, 60 de banchete cu cinci locuri pentru public, 8 banchete fără spătar pentru arestaţi, 14 pupitre de pledare pentru martori, 23 de pupitre pentru avocaţi, 9 boxe pentru arestaţi, 16 piedestale (podiumuri) pentru procurori şi avocaţi, 9 piedestale (podiumuri) pentru grefieri, patru podiumuri pentru complete de judecată, trei garduri de delimitare şi două garduri pretorium. Mobilierul va asigura dotarea Tribunalului Timiş (sălile de şedinţă nr. 1 şi nr. 2), Judecătoria Trimişoara, Tribunalul Alba-Iulia, Tribunalul Mehedinţi, Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor (sălile de şedinţă nr. 1 şi nr. 3), Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Vrancea, Judecătoria Deva, Curtea de Apel Braşov, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Judecătoria Gura Humorului, Judecătoria Slatina (sălile de şedinţă nr. 1 şi nr. 2), Judecătoria Balş, Tribunalul Teleorman, Judecătoria Alexandria, Judecătoria Zimnicea, Judecătoria Turnu Măgurele, Tribubalul Brăila, Judecătoria Brăila, Judecătoria Însurăţei şi Judecătoria Făurei.

Colaborare cu avocaţii. Ministrul justiţiei pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar, afirmând că punctul central al colaborării ministerului cu barourile şi practicienii în insolvenţă va fi pregătirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, la sfârşitul săptămânii, o întâlnire cu preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatul Gheorghe Florea, şi cu preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu, „reuniunea având ca teme realizarea unui bilanţ al colaborării în anul 2010 şi stabilirea coordonatelor principale de cooperare pe probleme de interes comun în perioada următoare”, informează Biroul de presă al MJ. „Profesia de avocat este mai mult decât un auxiliar al Justiţiei, este un pilon al acesteia. O vorbă veche spune că nu poţi avea judecători buni fără să ai avocaţi buni. În sisteme de drept precum cel al SUA, Israel, Marea Britanie şi altele, judecătorii sunt aleşi dintre cei mai reputaţi şi experimentaţi avocaţi. Profesia de avocat trebuie consolidată în continuare şi apărată de atacurile din exterior, în primul rând de concurenţa neloială a celor care uzurpă această calitate. În 2010 am reuşit împreună cu UNBR să trecem prin Parlament modificări importante ale Legii avocaturii, pentru modernizarea şi apărarea ei”, spune ministrul.

La rândul ei, profesia de lichidator este foarte importantă pentru o economie de piaţă funcţională şi un act de justiţie profesionist, arată sursa citată. „Insist asupra faptului că integritatea în aceste profesii este la fel de importantă ca şi profesionalismul. În ultimii ani am dezvoltat împreună cu UNBR ajutorul public judiciar şi mă bucur că am reuşit să încheiem 2010 cu desocotirea integrală a datoriilor Ministerului Justiţiei faţă de UNBR. În acelaşi timp, subliniem importanţa creşterii calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar. Avem o bună colaborare cu UNPIR, în special prin Oficiul Registrului Comerţului, în ceea ce priveşte publicarea actelor procedurale în cadrul procedurii insolvenţei, a schimbului de informaţii privind companiile supuse procedurilor etc.”, precizează demnitarul.

În 2011, punctul central al colaborării Ministerului Justiţiei cu UNBR şi UNPIR va fi pregătirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri fundamentale ale României. „De asemenea, avem aceleaşi poziţii instituţionale în legătură cu programul privind volumul optim de activitate al instanţelor, care afectează nu numai justiţiabilii persoane fizice şi companiile, mediul de afaceri şi economia, ci şi profesiile juridice. Acest program a ajuns ca pe alocuri să compromită ideea de Justiţie şi încrederea în ea. E nevoie de stoparea urgentă a programului care nu este unul al volumului optim de încărcare, ci a devenit unul al Justiţiei minimale. În 2011 această stare de lucruri va trebui îndreptată, într-un fel sau altul şi este un punct prioritar al agendei Ministerului Justiţiei. Profesiile de avocat şi practician în insolvenţă sunt alături de MJ în acest demers, pentru binele Justiţiei şi al justiţiabililor”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.

puterea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.