JERTFĂ… În Vinerea Mare sunt retrăite profund și cu o mare intensitate de întreaga creștinătate înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului! Este ziua cea mai neagră din istoria creștinismului, când Iisus Hristos a fost biciuit, scuipat și răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii și pentru a le reda oamenilor Viața, prin Învierea din morți. În sfânta şi marea Vineri sunt rememorate răstignirea și moartea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, fiind una din acele zile fără Sfânta Liturghie. În toate bisericile se va cânta diseară Prohodul Domnului, care simbolizează punerea în mormânt a lui Hristos, pentru Învierea care a dăruit Viața și Mântuirea unei lumi întregi.
După ce a fost trădat de Iuda, Iisus Hristos a fost arestat, judecat și condamnat la moarte prin crucificare. A fost batjocorit, biciuit și obligat să-și poarte crucea până la locul execuției, Golgota. Acolo a fost răstignit între cei doi tâlhari și a murit după ce a rostit cuvintele: „S-a sfârșit”. Moartea sa este văzută ca un act de sacrificiu suprem pentru mântuirea omenirii. În seara acestei zile se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. Epitaful este așezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă, iar credincioșii vin și se închină, ca și cum s-ar afla în fața mormântului lui Hristos. Ei sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă și se închină Sfintei Cruci, adusă sub policandrul din fața catapetesmei cu o seară înainte, la Denia celor 12 Evanghelii. Acest fapt are o semnificație profundă: până la Înviere, credincioșii trebuie să asiste și să retrăiască profund și cu sufletul deschis Pătimirile, moartea și îngroparea Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt (sursa: crestinortodox.ro).
Câteva tradiții ținute din străbuni în Vinerea Mare!
Postul negru ținut în Vinerea Mare este o formă profundă de rugăciune și împărtășire a suferinței lui Hristos. Cine ține acest post, de la apusul soarelui din Joia Mare și până la miezul nopții din Vinerea Mare, se crede că va fi ocrotit de boli și va primi binecuvântare divină. Totuși, spune tradiția, pentru cei care simt nevoia să încheie postul mai devreme, există câteva repere spirituale: ora 15:00 – ora simbolică a morții lui Hristos pe cruce; ora 18:00 – momentul coborârii de pe Cruce și așezării în mormânt; ora 21:00 – momentul simbolic al pecetluirii mormântului. Fie că se ține până seara târziu sau doar până la una dintre aceste ore, postul negru are o putere spirituală deosebită, fiind un gest de smerenie, iubire și credință profundă. Sunt multe alte tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. De exemplu, nu se spală, nu se coase, nu se gătește. Se spune că orice muncă făcută în această zi o supără pe Maica Domnului. Nu se consumă urzici și nu se folosește oțet, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat oțet pe cruce. La finalul slujbei din seara Vinerii Mari, se împart florile de pe Sfântul Epitaf, considerate a avea puteri tămăduitoare. Femeile merg la mormintele celor dragi, aprind lumânări și îi plâng pe cei dragi. (sursa: crestinortodox.ro)
Nimic din orânduirea lăsată de Dumnezeu nu a fost „negru”, nici măcar ziua de vineri! Paste fericit!
Omul este întuneric și lumină, o moderație frumoasă și unică între ele. „Dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult” (Matei 6,22). Cred că denumirea de Vinerea Neagră vine din întunericul momentelor de atunci când erau răstigniți criminalii pe un deal, ca model pentru alții să nu încalce legile.