• prognozele meteo anuntă temperaturi foarte scăzute • 66 de scoli sînt închise din cauza nămetilor, peste 7.000 de elevi neefectuînd ore • gravidele si dializatii au fost adusi „fortat“ în spitale • din cauza vîntului, ieri, pe Ceahlău, temperatura simtită era de -73 de grade • la Roman, temperatura reală era de -12 grade, dar se simteau – 29 •
Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ger, valabilă si în Neamt, de astăzi, 8 februarie si pînă duminică, 12 februarie urmînd a fi temperaturi extrem de scăzute. Vremea va fi geroasă, mai ales în cursul noptilor si al diminetilor, iar minimele vor fi între -15 si – 25 de grade. Si valorile diurne vor fi exclusiv negative. Pentru că vîntul va sufla cu putere, temperatura resimtită de corp va fi cu mult mai coborîtă decît cea indicată de termometre. Asa s-a întîmplat si ieri, cînd indicele de răcire (IR), adică temperatura reală resimtită de corpul uman, a avut cea mai mare valoare din tară în judetul Neamt. Astfel la ora 12, pe Toaca, IR a fost de -73, la o temperatură reală de -16 grade, în conditiile în care vîntul a bătut cu peste 100 km/h. La aceeasi oră, la Roman, se resimteau -29 de grade, desi în conditii ferite de vînt termometrele indicau o valoare de -12 grade Celsius. Zona Piatra Neamt a fost ferită de vînt si IR a fost de -11 grade, în timp ce tîrgnemtenii au resimtit cam -16 grade. Specialistii spun că astăzi, la Piatra Neamt va fi vreme geroasă, iar în miezul zilei termometrele vor indica -12 grade. Noaptea gerul se înăspreste, iar minima va fi de -17 grade. Cam la fel va fi si joi, 9 februarie, cînd peste zi maxima va fi de -10 grade. Noaptea va fi mai geroasă decît precenta si mercurul din termometre se va opri la -20 de grade. Cea mai scăzută temperatură se va înregistra în noaptea de joi spre vineri, cînd se va ajunge la -22 de grade. Nu se schimbă nimic în aspectul vremii nici vineri, cînd maxima zilei va fi de -10 grade, iar minima va ajunge la -20 de grade. Dacă previziunile se adeveresc, duminică 12 februarie, ar trebui să ne încăzim nitel. Asta deoarece ziua îsi va face loc soarele si sînt anuntate temperaturi maxime de doar -4 grade. Conform datelor statistice, minima lunii februarie pentru Piatra Neamt a fost în anul 1921, cînd mercurul a coborît pînă la -29 de grade. Minima acestui sezon a fost pe 31 ianuarie 2012, cînd meteorologii au măsurat -22 de grade în zona Tîrgu Neamt si Roman. În 2010, în noaptea de 24/25 ianuarie, la Roman, a fost polul frigului din Moldova, temperatura la ora 4.30 fiind de -27,5 grade Celsius. Tot atunci, la Toaca au fost -21,1 grade, -24,2 la Tîrgu Neamt iar la Piatra – 22,6.
Vacantă fortată
„Beneficiari“ ai asprimii iernii sînt circa 7.000 de elevi, care ieri au fost în vacantă fortată, unii dintre ei bucurîndu-se de o zi liberă si luni, 6 februarie. Si cam aceiasi copii vor sta si astăzi acasă, pentru că mijloacele de transport care ar trebui să îi culeagă de prin sate si să îi aducă la scoală nu pot străbate nămetii. Se speră însă, cel putin la nivelul Inspectoratului Scolar, ca de mîine, procesul educativ să reintre în normal, desi atentionarea meteorologică de ger ar putea să mai prelungească vacanta. Cert este că marti, 7 februarie, în Neamt, au beneficiat de învoire motivată 7.089 de elevi. „21 de unităti de învătămînt cu personalitate juridică si 45 de structuri si-au suspendat cursurile, marti, 7 februarie. Nu stim încă ce se va întîmpla pe 8 februarie, avînd în vedere dinamica vremii. Avem cod galben de ger si nu este exclus ca vremea să afecteze si mai departe activitatea scolară. Vom decide miercuri, la prima oră ce scoli se închid, asa cum am procedat si în ultimele zile. Am solicitat ca în toată această perioadă în care unele scoli nu au functionat să se asigure încălzirea, pentru a nu scădea foarte mult temperatura interioară sau să apară alte complicatii la instalatiile din clădiri. Sper ca de joi să intrăm cît de cît în normalitate“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.
S-a redeschis DN 15D între Roman si Crăiesti
Ieri după amiază, circulia rutieră se desfăsura cu dificultate pe aproape toate traseele. Începînd cu ora 8, tronsonul din DN 15D, Roman – Crăiesti a fost redeschis traficului. În schimb, se mentine restrictia pe tronsonul Piatra Neamt – Roman. „DN 15D este închis între Roman si Piatra Neamt, cu mentiunea că cei care locuiesc în zona Girov au acces. La această oră (n.n.ieri 15,30) din cauza viscolului sînt probleme pe drumul care face legătura între Bahna si Dulcesti si pe drumul judetean care face legătura între Dochia si Mărgineni, unde se circulă pe un singur fir. În zonă actionează utilaje de deszăpezire, iar un echipaj de politie monitorizează ce se întîmplă. Rămîne de văzut dacă se va impune sau nu închiderea acestui traseu. Decizia o vom lua si în functie de evolutia vremii. S-a circulat, chiar dacă mai greu si pe traseul Girov – Hanu Ancutei, probleme fiind în zona Dragomiresti si Războieni“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. Pe Valea Muntelui, zăporul a rămas cam la aceleasi dimensiuni de acum două zile – lung de aproape sapte metri si gros de doi, între viaductul de la Poiana Largului si pînă la podul de la Ruseni. Aglomerări de gheată mai sînt în amonte de podul de la Frumosu, pe o lungime de aproape cinci km.
Gravidele si dializatii adusi la spital
Autoritătile sanitare au fost convocate luni seară la videoconferinta tinută de premierul interimar Cătălin Predoiu pentru gestionarea situatiei impusă de codul galben si portocaliu de ger anuntate pentru zilele următoare. „Ni s-a transmis că de miercuri, 8 februarie, si judetul Neamt va intra sub incidenta codului portocaliu de ger si s-a cerut să luăm toate măsurile astfel încît să nu avem decese sau situatii grave. Tocmai de aceea am dispus transportul dializatilor la spitale si internarea lor pe toată durata codului pentru a nu exista riscul de a rămîne blocati în localităti izolate. Aceleasi măsuri s-au luat si pentru gravidele aflate în ultima perioadă de sarcină. De asemenea, sîntem cu ochii pe cazurile sociale, iar cei de la Ambulantă patrulează non-stop pentru a-i duce la adăpost“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Si conducerea Serviciului de Ambulantă este în alertă. „Deocamdată, situatia în Neamt este bună pentru că am ajuns la toate solicitările primite. Stim că există localităti izolate, în zona Bîrgăuani, unde accesul este aproape imposibil, dar pînă acum nu am avut solicitări de acolo. De fiecare dată însă cînd a fost nevoie, am colaborat foarte bine cu colegii de la ISU Neamt sau cu primăriile care ne-au ajutat să ajungem la pacienti si cu sigurantă va fi la fel si zilele următoare“, a declarat medicul Pusa Cretu, directorul medical al SAJ Neamt.
Situatie grea si în zona Roman
În fiecare din comunele învecinate municipiului Roman sînt multe probleme generate de această iarnă năbădăioasă, cu ninsori abundente si ger anuntat pentru zile viitoare. Ulite si fundături de la margine de sate, acolo unde utilajele primăriilor nu au putut intra, rămase sub nămetii destul de înalti, urmează a fi rezolvate în zilele următoare. Cel putin asa au lăsat de înteles primarii din Ion Creangă, Moldoveni, Bahna si Bozieni. O situatie aparte face cătunul Băneasa, comuna Bozieni, cu o populatie de circa 150 de persoane, care este complet izolat din cauza troienelor. Primarul Doinel Grumezescu multumeste Domnului că nu a fost a fost semnalat nici un caz special acolo: „Am reusit cu utilajele primăriei să desfundăm toate ulitele din satele comunei si să le facem functionale. Astăzi (7 februarie – n.r.), vom mai interveni pe ulitele cele mai strîmte, iar de mîine, cu două utilaje, vom porni să deszăpezim satul Băneasa, ce este complet izolat de patru zile. Norocul nostru a fost că nu am avut nici o solicitare medicală de acolo. Pe DN15D se circulă acum normal, cel putin în zona noastră. Nu avem scoli închise, activitatea se desfăsoară fără probleme“. Cam în acelasi mod se desfăsura activitatea si în comuna Bahna. „Cu forte proprii a fost deszăpezit drumul Hociungi – Izvoare, pentru ca autobuzele si autosanitarele să poată circula cît de cît normal. Scolile au fost închise astăzi (marti, 7 februarie-n.r.), dar îsi vor relua activitatea mîine dimineată. Toate satele au fost deszăpezite, însă mai sînt probleme si de aceea am solicitat o autofreză de la Drumurile Judetene, pentru că utilajele noastre nu fac fată pe toate drumurile“, a declarat primarul Emil Prisecaru. În Moldoveni si Ion Creangă, au fost luate măsuri eficiente pe drumurile principale, doar ulite înguste si fundături au mai rămas de deszăpezit în zilele următoare. La Săbăoani, primărita Valerica Dascălu a precizat că timp de două nopti si două zile, utilajele au lucrat non-stop, pentru curătirea drumurilor, asa că nu au fost probleme de nici un fel.