INSPECTII… Având în vedere faptul cã, în preajma sãrbãtorilor de iarnã, cresc vânzãrile de alimente, în special cele de carne, fructe si legume, au fost intensificate controalele efectuate de DSVSA Vaslui cu privire atât la calitatea acestor alimente, dar si a conditiilor de pãstrare, transport sau comercializare a acestora. Un accent important se pune pe verificarea cãrnii de porc, atât comerciantii, cât si producãtorii particulari care sacrificã aceste animale pentru consum propriu având obligatia de a se adresa medicilor veterinari pentru efectuarea analizelor trichineloscopice. „Aceste mãsuri sunt absolut necesare, pentru pãstrarea stãrii de sãnãtate a populatiei, mai ales în aceastã perioadã mult asteptatã de noi toti”, este de pãrere dr. Decebal Sãraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Având în vedere apropierea Sãrbãtorilor de iarnã si faptul cã în aceastã perioadã se comercializeazã cantitãti importane de alimente specifice, în special carne, au fost intensificate controalele efectuate de lucrãtorii Directiei Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui în unitãtile de procesare alimente, depozitare si unitãti de vânzare cu amãnuntul, respectiv în carmangerii, mãcelării, pescãrii, supermarketuri, magazine alimentare, unitãti de alimentatie publicã, târguri si piete agroalimentare, inclusiv controale în trafic pentru verificarea modului de transport a alimentelor si/sau a animalelor vii. DSVSA a dispus constituirea unor echipe care, pânã la sfârșitul anului, vor verifica unitãtile de alimentatie publicã. „Acest proiect se va desfãsura în perioada 1 decembrie – 31 decembrie, iar în cadrul lui vor activa echipe alcãtuite din inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor din serviciile de inspectie, siguranta alimentelor si igienã veterinarã. Este de datoria noastrã sã apãrãm sãnãtatea cetãtenilor aflati în pregãtirile pentru sãrbãtorile de iarnã sau în vacantã. Nimeni nu doreste ca aceste sãrbãtori sã le fie afectate de probleme cauzate de alimente necorespunzãtoare”, apreciazã dr. Decebal Sãraru, directorul executiv al DSVSA.
Atentie de unde cumpãrati carnea de porc!
DSVSA Vaslui atrage atentia consumatorilor ca, pentru a nu se expune la îmbolnãviri, sã nu cumpere carne sau produse din carne decât din unitãti autorizate si înregistrate sanitar-veterinar. Personalul sanitar-veterinar din judet a fost instruit pentru efectuarea examenului trichineloscopic, s-au efectuat campanii de constientizare a populatiei privind obligativitatea efectuãrii examenului trichineloscopic si evitarea îmbolnãvirii prin consumul de carne de porc infestatã cu parazitul Trichinella Spiralis. Aceste examene trichineloscopice sunt realizate pe tot parcursul anului, dar în luna decembrie aceastã activitate se intensificã, odatã cu începerea sezonului de sacrificare a porcilor cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã. Pe parcursul lunii decembrie si, în special pe perioada sãrbãtorilor de iarnã, DSVSA Vaslui a dispus efectuarea examenului trichineloscopic la cele 6 circumscriptii de igienã din municipii si orase, cât si la toti medicii veterinari de liberã practicã de pe raza judetului Vaslui, contra cost.