spot_img
15.8 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

VIJELII, GRINDINĂ SI CASE CIURUITE

- Advertisement -

• furtunile din ultimele zile au lăsat pe întuneric localitătile Tazlău, Luminis, Negulesti, Soci, Potoci si Izvorul Alb • 50 de case din Gherăiesti au acoperisurile sparte de grindină • vîntul puternic a smuls din rădăcini copaci si stîlpi de electricitate • crengile rupte din copaci si sarpantele au băgat spaima în romascani • meteorologii au instituit un nou cod galben de ploi torentiale, grindină si vînt puternic •

Vijelia de la final de week-end si de la începutul acestei săptămîni a lăsat semne în judetul Neamt. Unele localităti au rămas fără electricitate, iar altele au case cu acoperisurile distruse de bucătile de gheată. Conform precizărilor făcute de reprezentantii Prefecturii, a fost afectată o linie de medie tensiune cu 28 de posturi de transformare, fiind nealimentate cu energie electrică sase localităti: Tazlău, Luminis, Negulesti, Soci, Potoci si Izvorul Alb. E-On Moldova actiona în cursul zilei de ieri cu trei echipe si trei autospeciale pentru realimentarea consumatorilor. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentă monitorizează evolutia fenomenului, nefiind excluse si alte astfel de avarii în retelele electrice. Precipitatiile abundente însotite de gridină căzute în cursul zilei de vineri, 24 iunie 2011, timp de 20 de minute, între orele 13:40 – 14:00, pe teritoriul comunei Gherăiesti, au condus la avarierea acoperisurilor a 50 de case si anexe gospodăresti. Luni, 27 iunie 2011, în urma intensificărilor de vînt, în Roman o creangă a căzut pe cablurile electrice dintr-o zonă a străzii C.A. Roseti, fiind solicitati să intervină pompierii. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt au intervenit în sprijinul persoanelor afectate. Conform celor precizate de căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamt, zeci de pompieri militari se aflau ieri după amiază pe teren pentru limitarea urmărilor provocate de furtună. Aseară, la ora închiderii editiei, erau în derulare două interventii. Una la Dulcesti, unde un copac a fost smuls de vînt si alta la Grumăzesti, unde un stîlp de electricitate a fost doborît de vîntul puternic.

Vîntoasă si la Roman

Zona Roman este, de două zile, un fel de „pol al vîntului“, care suflă cu îndîrjire, aducînd furtuni de vară si producînd pagube, însotite de spaimă, în sufletele locuitorilor orasului, dar mai ales ale celor din mediul rural. După ce, la finele săptămînii trecute, au existat căderi violente de grindină, vijelia a continuat să provoace neajunsuri. În Roman, principalele motive de îngrijorare le-au constituit crengile copacilor bătrîni, dar si sarpantele de pe blocuri, multe dintre ele efectuate de o calitate îndoielnică. Mai ales după incidentul de acum cîteva luni, cînd acoperisul Blocului Femina a fost luat de o rafală si trîntit în fata Bisericii Sfintii Voievozi, locuitorii merg pe străzi mai mult cu privirile în sus. Permanent, se aude cîte o coală de tablă scîrtîind sau se trînteste cîte un geam, fiecare asemenea sunet fiind însotit de gesturi instinctive de apărare din partea trecătorilor. „Parcă îti este frică să mergi prin oras. Crengile se rup foarte usor, asa că oricînd te poti trezi cu ceva în cap. În plus, în anumite zone, acoperisurile de pe blocuri par că se pot prăbusi din moment în moment“, a declarat Ciprian Neagu, din Roman.

Evaluări la Tîrgu Neamt

După furtuna care s-a abătut la sfîrsitul săptămînii trecute asupra orasului Tîrgu Neamt si a localitătilor limitrofe, reprezentantii administratiilor locale fac evaluarea pagubelor. „Facem cercetări în teren să vedem care oameni au avut de suferit. Si eu am fost unul dintre păgubiti, grindina mi-a afectat cartofii, porumbul, plînge inima în mine. Dar la mine nu au venit pînă acum oameni să se plîngă că gheata le-a distrus culturile. Oamenii nu prea declară, probabil se gîndesc că plantele îsi vor reveni, si n-ar avea rost să le mai declare distruse. Despre porumbul bătut de gheată se spune că-si revine, si la fel spun si eu. Si atunci ce să trec, trandafirii si merii? Au fost afectate si grădini, dar probabil acestea sînt mai mici, si atunci oamenii nu mai declară pagubele. Oricum, primăria nu are bani pentru despăgubiri. Fiecare om este obligat să-si asigure culturile, casele si altele“, a spus primarul Decebal Arnăutu. Pe lîngă distrugerile provocate culturilor, furtuna de vineri a provocat în localitate si inundatii si căderi de copaci, precum si întreruperi în alimentarea cu energie electrică. Potrivit declaratiei lui Daniel Cucos, seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentă din cadrul Primăriei Tîrgu Neamt, în ziua respectivă s-au înregistrat nouă interventii, sapte dintre acestea fiind efectuate în echipă comună cu pompierii militari din localitate. „Ni s-a solicitat să scoatem apa dintr-o curte de pe strada Hasdeu si din spatele unui bloc din centrul orasului. A mai fost nevoie să intervenim cu drujbele pentru degajarea căilor rutiere blocate de copaci căzuti în cîteva locuri din oras si pe drumul spre cartierul Blebea. Au mai fost probleme cu iluminatul stradal prin Pometea, Blebea, Tutuieni, dar s-au rezolvat sîmbătă“, a precizat Daniel Cucos.

Vremea rea nu ne dă pace

Judetul Neamt se va confrunta în continuare cu o vreme potrivnică, meteorologii instituind un nou cod galbe, care vizează ploi torentiale, descărcări electrice, intensificări ale vîntului si grindină. Codul intră în vigoare astăzi, la ora 12 si expiră mîine seară, la ora 21. În acest interval, în nordul si centrul Moldovei, estul Transilvaniei si zona Carpatilor Orientali vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vîntului si izolat grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitătile de apă vor depăsi izolat 50 l/mp.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.