BILANȚ… Furtuna care s-a abătut peste județul Vaslui, marți seara, a înregistrat pagube însemnate. Conform INMH, vântul care a lovit județul Vaslui a avut o viteză de 25 de m/s, adică, vântul a bătut cu 90 de km/h. Acoperișuri smulse de vânt și prăbușite peste o stație de benzină și un autobuz nou, copaci smulși din rădăcini sau construcția din lemn din parcul Statuii Ecvestre a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani sunt câteva exemple în acest sens. Mai mult, conform unor specialiști în construcții, prăbușirea structurii este greu de explicat, ținând cont de modul în care aceasta a fost ridicată și de elementele de siguranță ale acesteia. Ieri dimineață, echipe ale Goscom SA au intervenit pentru a înlătura urmele furtunii care a lovit municipiul Vaslui. Cel mai mare pericol l-a reprezentat o avarie produsă de un acoperiș luat de vânt, la un rezervor de GPL aflat în curtea benzinăriei Lukoil de la IRTA. Până în zori de zi, pompierii au udat rezervorul pentru a evita orice pericol și au tranferat gazul lichefiat într-un alt recipient. De asemenea, furtuna a lăsat fără electricitate patru localități din județ și au fost avariate mai multe linii de telefonie. Șifonat, ca urmare a furtunii, a ieșit și Parcul Copou, considerat cel mai frumos parc din România și comparabil cu parcurile din marile metropole europene.
Doar 20 de minute i-a trebuit naturii pentru a ne arăta forța cu care poate lovi și ce poate rămâne în urma furiei vântului. Astfel, marți seara, aprope de ora 22.00, un vânt năprasnic, pornit parcă din senin, a lovit o parte a județului Vaslui. După norul imens de praf stârnit de puterea vijeliei, a urmat ploaia. Numai că, la finalul celor 20 de minute de vânt puternic, pagubele înregistrate nu au fost deloc de neglijat. Deocamdată, la nivelul localităților lovite de vijelie se lucrează la curățarea zonelor afectate de copacii și crengile rupte sau de resturile de acoperiș smulse de vânt. Va urma o eventuală evaluare a pagubelor, mai ales în zonele de interes public. Astfel, la nivelul municipiului Vaslui, un acoperiș luat de vânt din zona restaurantului Clasic a fost la un pas să provoace un adevărat dezastru. Purtat de vânt aproximativ 200 de metri, prin aer, acoperișul s-a rupt în două. O parte s-a prăbușit peste benzinăria Lukoil de la IRTA și cealaltă peste un autobuz de călători ajuns în stația din aceeași zonă. Mijlocul de transport, din categoria celor noi, achiziționate de Primăria municipiului Vaslui, a suferit avarii serioase, iar șoferul a suferit răni ușoare. Din fericire, cei patru călători aflați în interior au scăpat doar cu o sperietură zdravănă. În acest caz, reparațiile mijlocului de transport nu vor reprezenta o povară pentru municipalitate, ținând cont de faptul că acesta, achiziționat din fonduri europene, avea asigurare de tip CASCO. În schimb, bucata care a căzut peste benzinărie a produs pagube însemnate. Un autorturism parcat în zonă a suferit pagube majore, iar supapa de siguranță a unui rezervor de GPL a fost avariată și gazul ieșea în aer. Pentru a evita o eventuală explozie, au intervenit pompierii care au asigurat zona și transferul gazului într-un recipient.
Șantierul de la Statuia Ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Băcăoani, lovit puternic de vijelie
Tot la capitolul pagube însemnate putem enumera aici și structura din lemn din parcul Statuii Ecvestre a lui Ștefan cel Mare din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos. Vorbim de o replică a mănăstirii Putna, locul în care-și doarme somnul de veci domnitorul Moldovei. Din fericire, refacerea întregii structuri intră în sarcina constructorului, cel care este responsabil de ceea ce se întâmplă pe șantier până la finalizarea și predarea lucrării către beneficiar (Consiliul Județean Vaslui, în cazul de față – n.r.). De partea cealaltă, constructorul spune că un astfel de fenomen a fost imposibil de luat în calcul, ținând cont că o furtună de o asemenea intensitate nu s-a mai abătut, până acum, în Vaslui. “O furtună de o asemenea anvergură nu a mai existat, cel puțin în județul Vaslui. Deocamdată, am cerut date de la INMH privind puterea furtunii și facem demersurile necesare pentru expertizare. Nu putem lua în calcul o eroare de proiectare sau de construcții, ținând cont și de faptul că șarpanta, care are o dimensiune de 300 de mp, a rămas intactă. Vom încerca să accelerăm expertizarea, astfel încât termenul de execuție a proiectului să nu aibă deloc de suferit. Important este că nu am avut pierderi de vieți omenești”, spune constructorul care se ocupă de șantier.
Drumurile din județ, afectate de furia vântului dezlănțuit și de arborii căzuți pe carosabil
De asemenea, probleme au fost și pe drumurile din județ. Astfel, pe DN24, în apropiere de Mărul de Aur, un copac căzut pe asfalt a provocat un carambol între trei autoturisme. Martorii au povestit că șoferii nu au adaptat viteza la condițiile de trafic și au observat, pe rând, obstacolul. După ce prima mașină a lovit copacul căzut, la scurt timp, alte două aveau să se oprească una într-alta. De asemenea, furtuna de marți seara a afectat și Parcul Copou, parc considerat cel mai frumos din România. Aici, vântul a pus la pământ mai mulți arbori și a rupt crengi din copaci. Chiar dacă bilanțul celor câteva minute de vânt puternic și vijelii este în curs de evaluare, ceea ce se știe sigur este faptul că pagubele au fost însemnate și șase localități din județ au fost lovite puternic de vijelii. Misiunea cea mai dificilă au avut-o pompierii vasluieni, solicitați să intervină acolo unde a fost nevoie. „În urma fenomenelor meteorologice periculoase din această seară, pompierii militari din judetul Vaslui au fost solicitați să intervină în șase localități, în general pentru degajarea acoperișurilor luate de vânt, precum și a arborilor prăbușiți pe șosea ori locuințe. Astfel, în municipiul Vaslui, pompierii au intervenit pentru degajarea acoperișului unui restaurant, acoperiș care a fost purtat de vânt o distanță neașteptat de mare. O parte din acoperiș a căzut peste o benzinărie, dărâmând un dieseltank și fisurând un rezervor încărcat cu trei tone de GPL. De asemena, acoperișul căzut în perimetrul benzinăriei a avariat un autoturism și un stand selfwash. Cealaltă parte a acoperișului a căzut peste un autobuz în care se aflau patru persoane. Persoanele aflate în interiorul mijlocului de transport în comun au fost evaluate, însă doar două dintre acestea au avut nevoie de prim ajutor. Ulterior, conducătorul autovehiculului și un pasager au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. De asemenea, în municipiul Vaslui, pompierii au intervenit pentru degajarea altor două acoperișuri, dar și pentru degajarea unor arbori care au blocat traficul pe străzile Castanilor, Vasile Alecsandri, Ioanesei Adrian, Mareșal Constantin Prezan, Decebal, Ștefan cel Mare și strada Traian. Pompierii au fost solicitați să intervină și în localitățile Mărășeni, Ivănești, Huși, Buhăiești și Vinețești, pentru degajarea unor arbori căzuți pe carosabil. De asemenea, pe timpul furtunii, pompierii din cadrul Secției Huși au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Berezeni, comuna Berezeni, precum și pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată din localitatea Vinețești, comuna Oltenești”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Acea cosmelie din lemn facea ca statuia voievodului sa nu mai poata fi vazuta si cand esti doar in trafic …. poate vantul ala puternic a fost un semn de la Stefan cel Mare ca acea constructie nu si are locul acolo sau ca pur si simplu e prea inalta !
Are tătuca Paval bani de la basarabenii înmatriculați în Vaslui! Dacă nu, las ca are ” il capo di tutti capi”, măria sa Buzatu si i dă sa repare( o lasa mai moale un pic cu donațiile în Basarabia)!
Oarcul Copou, comoarat cu l’argile parcuri européen? 😆😆😆 Ciné a zis asta ? Paval😆😆😆?