Din istoria fotbalului vasluian: Prezentarea echipelor
LEGENDE… Asa cum v-am anuntat, începând de astãzi vã vom prezenta câteva file din “epoca de aur” a fotbalului vasluian. Pentru a sti care sunt originile fotbalului de pe la noi, echipe precum Vitorul, Mecanica si Inter Vaslui vor prinde din nou viatã, gratie domnului Constantin Ciortan, care a avut amabilitatea de a ne pune la dispozitie informatii de unii uitate, de altii nestiute. Dat fiind faptul cã evenimentele sunt relatate de un privitor al fenomenului si cã ele s-au petrecut în urmã cu aproape 30 de ani, existã posibilitatea ca modul de abordare sã nu fie întotdeauna cel mai obiectiv.
Vom începe prin prezentarea echipei Viitorul Vaslui, formatie ce a fost emblema judetului la începutul anilor ’80.
“Echipa se numea Viitorul Vaslui si cred cã a fost cea mai iubitã echipã din Vaslui din toate timpurile. Echipa avea sã retrogradeze în divizia C în sezonul ’82-’83 dupã câteva sezoane bune în divizia B. Cea mai frumoasã generatie care mi-a rãmas multã vreme în minte, a fost cea din anii “79-80:
1. Marinescu – îi plãcea grozav sã boxeze mingile de sub barã; executa penalty-uri !
2. Carmen Stan – înalt si de temut pentru toti atacantii. Plecat la Galati si reîntors un sezon în divizia C.
3. Ioan Nicu – mingile de la firul ierbii erau respinse cu capul din plonjon; purta plete.
4. Georgescu – îmi amintesc mustata lui. A plecat la Galati la un moment dat.
5. Dan Cãnãnãu – îi sarea umãrul la contacte mai serioase. Din Iasi. Antrenor la echipe de copii. Fratele mai mic (Leonard) va juca si el la Vaslui.
6. Alexandru – joc de cap excelent, plete, boem. Din câte stiu nu mai este în viatã.
7. Sandu – extremã vicleanã, cersea penalty; pierdut pe undeva prin Bârlad.
8. Pãunescu – plecat, revenit, mijlocas de buzunar.
9. C-tin Spirea – unul din cei mai iubiti fotbalisti de la Vaslui. A plecat la FC Brasov, iar în meciul de despãrtire chiar cu FC Brasov a înscris un gol de la 40m! La un moment dat auzisem cã antrena prin Republica Moldova. Nu stiu însa sigur.
10.Diceanu (Cioacã) – „profesorul”
11.Amarandei – „Bau-Bau”, fin tehnician, nu se murdãrea niciodatã pe echipament. Excelent executant de lovituri libere. Antrenor de echipe de copii.
Domnul Adrian Porumboiu, actualul finantator al FC Vaslui, a fãcut si el parte din aceasta generatie de fotbalisti. Toti sub bagheta antrenorului Corneliu Costachescu. Alti jucãtori de care-mi amintesc: portarul Mihai (Mitea), Mantale, Murgeanu, Costel Mãgureanu, Mihalcea, Ghitã Marian (ooo! ce jucãtor! Într-un meci cu Minerul Gura Humorului la scorul de 3-2, echipa noastrã cam dormea în teren dupã ce fusese 3-0. Oaspetii scapã pe contraatac, portarul este depãsit si mingea ploua spre poarta noastrã. Ghitã Marian era singurul în apropierea portii, se uitã dupã minge, o asteaptã si scoate extraordinar printr-o foarfecã mingea de pe linia portii, ridicând în picioare câteva mii de spectatori care scandau <<Ghitã, Ghitã>> – a stat foarte putin la Vaslui), Strat, Babascu, Vlad, Constantin Stelian (Stelicã) Croitoru (meci cu Ceahlaul, scorul era deja 1-0 pentru oaspeti. Croitoru se încãlzea undeva în spatele portii dinspre tabelã. Oaspetii scapã pe contraatac, mingea se îndreaptã spre poartã, dar…Croitoru apare din spatele portii si respinge minge cu capul! Lamentãri si proteste. De gol nu poate fi vorba, mingea n-a depãsit linia portii! Croitoru primeste un galben, jocul se reia cu minge de arbitru, Federatia va omologa meciul cu 3-0 pentru oaspeti, iar Croitoru va fi suspendat câteva etape).”
Informatiile au fost adunate si oferite de cãtre domnul CTin Ciortan (http://istoria-fotbalului-vaslui.blogspot.com/)
În editiile urmãtoare vom prezenta în amãnunt si celelalte douã echipe din Vaslui: Mecanica si Inter. De asemenea, veti afla si care a fost prima rivalitate pe plan local si de la ce anume a pornit totul. Cum arãta stadionul în urmã cu 30 de ani si cum s-au format primele galerii sunt alte amãnunte ce nu vor fi ignorate.