Alegerile parlamentare bat la usã, iar candidatii si partidele politice luptã pentru fiecare vot. Totusi, un segment al populatiei din Vaslui este trecut cu vederea. Tinerii între 18 si 30 de ani, majoritatea plecati sau pe picior de plecare din tarã, sunt lãsati deoparte de politicieni. Cei care au rãmas în Vaslui reprezintã o minoritatea, care nu are încredere în promisiunile candidatilor si nici nu este dornicã sã se implice în viata politicã. Astfel, dezinteresul, hrãnit de neîncrederea în partide, îi împinge pe cei mai multi tineri sã nu se prezinte la vot, iar cei care îsi vor exercita acest drept, o vor face fãrã tragere de inimã. Asta deoarece considerã cã alegerile parlamentare din 11 decembrie vor propulsa în functii înalte oameni care nu meritã, mai ales cã unii dintre ei candideazã pentru a doua sau a treia oarã, iar în mandatele anterioare nu s-au remarcat cu nimic.
Acum, în prag de alegeri parlamentare, politicienii vasluieni intrã în modul „CAMPANIE” si fac tot posibilul sã atragã cetãtenii de partea candidatilor sustinuti de ei. Dupã cum stim, fiecare partid are „publicul” sãu tintã. Cei de la PSD, cel mai popular partid din Vaslui, mizeazã, ca de fiecare datã, pe alegãtorii trecuti de 40 de ani. Oameni simpli, ce doresc o viatã mai bunã, dar fãrã aspiratii uriase. PNL îi are în vizor pe cei care nu sunt multumiti de PSD, dar este evident cã liberalii au ca tintã în principal persoanele mai tinere. De la 30 de ani în sus, cu o privire modernã asupra vietii, oameni de afaceri, cu pozitii de conducere sau, pur si simplu, cei cu o educatie superioarã. Restul partidelor vor sã atragã de partea lor vasluienii care au fost dezamãgiti de PSD si PNL. Concluzia pe care putem sã o tragem este cã pentru politicienii locali tinerii între 18 si 30 de ani nu prezintã prea mult interes. Aceastã atitudine are la bazã si faptul cã, în mare parte, votantii din aceastã categorie de vârstã sunt plecati în strãinãtate, iar cei rãmasi, putini, probabil nu meritã efortul. Culmea, toate aceste partide au organizatii de tineret. Însã membrii care au un cuvânt de spus au ajuns acolo prin relatiile de rudenie si îsi urmãresc interesele personale. Foarte putini sunt acolo pentru a face politicã în adevãratul sens al cuvântului si pentru a produce o schimbare în bine în judetul Vaslui.
Dezinteres hrãnit de neîncredere
Discutând cu tineri din Vaslui, am aflat cã între acestia si politicieni existã o prãpastie foarte greu de trecut. Neîncrederea în promisiunile politicienilor si faptul cã nu mai sperã cã ceva se va schimba în bine îi fac pe unii dintre ei sã nu meargã la vot pe 11 decembrie. Dar avem si tineri care se documenteazã, urmãresc politica localã, voteazã, dar ca si restul, sunt trecuti cu vederea.
„Politica vasluianã nu mã intereseazã. Cât despre alegerile parlamentare, mã ghidez dupã platformele fiecãrui candidat si în functie de activitatea lor din trecut. Însã nu consider cã acestia dezvoltã un interes pentru tineri”, ne spune Mihnea Teodoru.
„Da, voi vota la parlamentare. Orice vot e important. Dar nu mã ghidez dupã un partid anume. Votez cu cine sper cã va face o schimbare, pentru cã oricum politicienii mint si fabuleazã constant. Cât despre politica localã, nu prea mã intereseazã, în general. Pentru cã nevoile noastre sunt nesemnificative în ochii bãietilor de sus. Le pasã într-un fel sau altul, dar viitorul nostru nu reprezintã o prioritate în ochii lor”, povesteste Andrei Daniel Dãnãilã.
„În general nu mã intereseazã politica. Nu stau sã vãd ce fac toate animalele, cu toate cã, stiu cã nu e cea mai bunã atitudine. Si treaba cu viitorul tinerilor, nu stiu ce sã zic, nu vãd sã îi intereseze prea mult viitorul nostru”, ne spune, dezgustat, Chiriac Stefan.
„Politica vasluianã m-ar interesa dacã s-ar realiza, într-adevãr, lucruri concrete si bine fãcute. Evident cã mai aud, mai citesc despre ce se mai întâmplã, dar prefer sã rãmân degajat legat de subiect… Votez la parlamentare, în functie de caracterul si actiunile candidatilor, partidele din care provin. Actiunile lor sunt cele mai importante, pentru cã e o autocaracterizare indirectã. Nu stiu ce interes au în viitorul nostru, mai degrabã în viitorul lor au un interes”, este de pãrere Bogdan Bucãtaru.
„Pãi, eu una nu sunt pusã în temã cu cine voteazã sau nu, ori care e mai bun sau nu. Eu atunci când votez, mã gândesc strict la comunitate. Adicã, dacã tot aleg pe cineva care sã aibã putere, sã ajute oamenii. Sã fie mai multe locuri de muncã, sã facã strãzile toate cum trebuie etc. Si prin astea e normal cã vor influenta si viitorul tinerilor… Mai ales cã cei ca noi, de 20 de ani, nu prea au locuri de muncã, mai ales în Vaslui, si asa preferãm sã plecam, multumitã statului”, povesteste Daniela A.
„Sincer sã fiu, nu am prea multã treabã cu politica, nu prea sunt interesat, mai ales cã nu pot vota încã. Dar dacã ar fi sã votez pe cineva, as urmãri faptele pe care le-a facut pentru tineri, pentru cã acestia sunt mai greu de convins decât pensionarii. Ãsta ar fi principalul lucru”, spune Eduard Dima Matei.
„Nu prea mã intereseazã politica localã. Nu votez la parlamentare, pentru cã nu cred în interesul lor în viitorul tinerilor ca mine. Îsi urmãresc propriile lor interese, mai exact bani cu gãleata”, spune Alexandru Marin.
„Nu cred cã votez la parlamentare. Nu stiu ce sã zic. În general, toti cei aflati la conducere sunt acolo din motive personale. Foarte putini pentru a ajuta tara. Dar orasul Vaslui este un exemplu de locuri unde se face si bine. Primarul nostru a fãcut foarte multe lucruri pentru Vaslui. Dar nimic concret pentru cei ca mine. Sunt student la <<Asachi>> în Iasi si nu mã uit la orasul unde am crescut ca loc unde sã mã stabilesc si sã îmi fac o carierã. Din pãcate, nu sunt primul si nici ultimul care gândeste asa”, spune Tudor Bordeianu. (Andrei Manolachi)