APEL DE SUFLET…Doi gemeni cu rãdãcini pe meleaguri vasluiene, bunicii lor fiind din comuna Dimitrie Cantemir, au o poveste tristã si au nevoie mare de ajutor! Copiii sunt de cele mai multe ori bucurie, sperantã, entuziasm, fericire purã! Pentru familia Racovitã, mutatã în Bucuresti, bucuria de a fi pãrinte a fost umbritã de un diagnostic greu de acceptat: autism! În România, statisticile aratã cã rata acestui diagnostic a crescut cu 3,85%, fatã de anul trecut! Mai exact, 4 copii – în special bãieti – dintr-o sutã se nasc cu autism! O statisticã alarmantã care afecteazã din ce în ce mai multe vieti. „E foarte greu! Alimentele fãrã gluten sunt mult mai scumpe! O lunã de terapie costã 2.300 de lei pentru fiecare copil, deci 4.600 de lei pentru amândoi. Astfel, într-un an avem nevoie de 55.200 de lei pentru terapia ABA a copiilor. Pe lângã asta, ei au nevoie de terapie senzorialã. De asemenea, medicatia costã aproximativ 1.500 lei lunar”, ne-au explicat sotii Racovitã, care au apelat, prin intermediul nostru, la ajutor!
Mãdãlina si Stefan au observat cã ceva nu este în regulã cu gemenii lor, Rãzvan si Stefan, la vârsta de un an si opt luni, dupã ce au ajuns la spital cu o toxiinfectie alimentarã. „Dacã înainte de spitalizare alergau toatã ziua, ne strigau, rãspundeau la nume, vorbeau – stiau aproximativ 15-20 cuvinte. La iesirea din spital, nu mai mergeau, nu mai vorbeau. Am fãcut tot felul de investigatii, iar diagnosticul a fost: autism, retard psihic grav si hiperactivitate. Nici acum nu ne explicãm cum pânã la internare copiii se comportau perfect normal, iar de la iesirea din spital nu au mai fost aceeasi. Ne gândim tot timpul cã tratamentul administrat nu a fost cel corect,” ne-a împãrtãsit tatãl gemenilor, vãdit afectat de situatia în care se aflã copiii sãi. „A fost un soc. Nu ne venea sã credem. Am început sã caut cât mai multe informatii pe internet: terapii, tratamente, medici, clinici de investigatii, neurologie, psihiatrie, psihologie. Nu am avut bani, asa cã pânã la 5 ani am fãcut terapie doar 2 ore/ sãptãmânã cu fiecare copil. Abia de doi ani am început sã mergem cu ei zilnic la recuperare, asta dupã ce ne-am înfiintat o asociatie si am obtinut ceva donatii de la oameni cu sufletul mare. Altfel, copiii nostri nu aveau nicio sansã”, ne-a povestit mama celor mici.
Cu ce greutãti se comportã micii vasluieni autisti si pãrintii lor
Un copil diagnosticat cu autism are nevoie de minim 8 ore de terapie ABA, timp de 7 zile pe sãptãmânã. Acest tip de terapie se bazeazã pe repetitie, pe reprezentare vizualã. Este un proces anevoios care dã însã rezultate dacã este fãcut în mod sustinut cu ajutorul unui specialist, dar si cu sprijinul permanent al familiei. Mãdãlina si Cristian sunt angajati ca asistenti personali, ceea ce înseamnã cã de multe ori abia pot plãti cheltuielile de întretinere a familiei, darãmite sã acopere si costurile terapiilor si medicatiei speciale. „Am rãmas fãrã prieteni! Nu ne mai întâlnim cu nimeni. Nu avem vacante. Nu avem o zi liberã. Suntem numai cu copiii, zi de zi la terapie, la joacã. Copii trebuie însotiti în permanentã de doi adulti, mai ales pe stradã, pentru cã nu stau pe loc, fuge fiecare în altã parte”, ne-a mãrturisit Mãdãlina. Cu ajutorul terapiei, gemenii învatã nu doar sã interactioneze mai usor cu cei din jur – fac logopedie – dar învatã si culorile, animalele, formele geometrice, sã numere, sã scrie litere si sã le recunoascã. Alcãtuiesc chiar si cuvinte scurte si îi încântã mai ales jocurile de rol. „Sunt în grupa pregãtitoare la o scoalã pentru copii cu nevoi speciale. Lui Stefan îi place sã deseneze si sã scrie litere, silabe. Lui Rãzvan îi place sã se joace cu trenuletul. Face constructii lungi din sine si poduri. De când facem în mod sustinut terapie, se vãd rezultate: bãietii se îmbracã singuri, se spalã singuri pe mâini, se încaltã, se descurcã cu putin ajutor si la masa de prânz. Avem noroc cu bunicii. Îi putem lãsa în grija lor 2-3 ore pe sãptãmânã cât mergem la cumpãrãturi, facem curãtenie”, povesteste mama gemenilor. De altfel, bunica maternã este si cea care le gãteste celor mici. Gemenii au intolerantã la gluten, iar alimentatia lor trebuie controlatã în permanentã.
,,E foarte greu! Alimentele fãrã gluten sunt mult mai scumpe! O lunã de terapie costã 2.300 de lei pentru fiecare copil, deci 4.600 de lei pentru amândoi. Astfel, într-un an avem nevoie de 55.200 de lei pentru terapia ABA a copiilor. Pe lângã asta, ei au nevoie de terapie senzorialã. De asemenea, medicatia costã aproximativ 1.500 lei lunar”, ne-au explicat sotii Racovitã.
Cum îi puteti ajuta? Simplu…Donati!
Un copil diagnosticat cu autism si considerat recuperat, poate face tot ceea ce fac copiii de vârsta lui. Merge la grãdinitã, la scoalã, se joacã, poate învãta o limba strãinã ori sã cânte la un instrument. Îi va fi însã greu sã mentinã un contact vizual, va accepta mai greu schimbãrile, nu va putea întelege sensul figurat al cuvintelor, cu toate acestea viitorul adult va fi unul independent care poate duce o viatã împlinitã alãturi de familie si prieteni. „Fãrã terapie zilnicã, un copil cu autism nu va reusi sã dobândeascã abilitãtile necesare pentru o viatã cât de cât independentã, practic e condamnat sã depindã permanent de pãrinti. Ștefan si Rãzvan au nevoie de ajutorul nostru. Prin orice donatie fãcutã în conturile Asociatiei „Salveazã o inimã”, acesti copii primesc o sansã în plus la un trai mai bun, la un viitor în care pot trãi pe propriile picioare. Doneazã si tu pentru fratii Racovitã!” Vlad Plãcintã, presedintele Asociatiei Salveazã o inimã.
Pentru donatii si sponsorizãri din partea companiilor accesati linkul: https://salveazaoinima.ro/razvan-stefan-racovita/
Denumire entitate: Asociatia „SALVEAZã O INIMã”
Cod de înregistrare fiscalã: 31015982
Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX
Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001
Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001
Cod SWIFT: BTRLRO22
Cod BIC: BTRL
Banca Transilvania Botosani
Vã rugãm sã specificati în transferul bancar, la detaliile plãtii, numele Stefan si Rãzvan Racovitã!