spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Viitorul Galaţiului vine pe Dunăre

- Advertisement -

Aula „Virgil Madgearu” a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a fost, ieri, plină până la refuz de profesorii universitari şi de studenţii Universităţii „Dunărea de Jos”, veniţi să asiste la o conferinţă susţinută de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.

Timp de mai bine de 30 de minute, ministrul de Externe a vorbit despre strategia UE a Dunării, în conferinţa organizată de Casa de Cultură a Studenţilor şi Universitatea „Dunărea de Jos”.

De ce a ales ministrul de externe Galaţiul pentru prezentarea strategiei europene a Dunării, este mai mult ca evident: port la Dunăre, poartă UE dinspre Răsărit – sunt doar două argumente, la care se pot adăuga industria şi experienţa navală, precum şi istoria pe care Facultatea de Nave o are aici.

Cât priveşte strategia europeană a Dunării, Teodor Baconschi a anunţat că ea va fi validată, asumată şi implementată de Comisia Europeană la sfârşitul preşedinţiei ungare a Consiliului European. Potrivit lui Baconschi, strategia UE a Dunării este o iniţiativă româno-austriacă, iar pentru implementarea acesteia până în 2013, există disponibil un fond de 43 de miliarde de euro.

La viitorul buget al UE, trebuie ca strategiei UE a Dunării să i se aloce măcar un buget comparativ cu cel al Mării Baltice, a adăugat ministrul de externe.

Acesta a prezentat şi cele 11 domenii prioritare ale planului de acţiune în privinţa strategiei UE a Dunării: transporturi (fluviale, terestre şi aeriene), energie, turism şi cultură, calitatea apei, gestionarea riscurilor extreme (prevenirea dezastrelor ecologice), biodiversitate, cercetare şi educaţie, competitivitatea întreprinderilor, resurse umane, capacitatea administrativă, securitatea cetăţeanului.

Pentru trei dintre domenii, România a primit coordonarea, în parteneriat cu Austria – pe transporturile fluviale, cu Bulgaria – pe turism şi cultură şi cu Ungaria – pe prevenirea dezastrelor ecologice.

Val de proiecte la malul Dunării

Cum poate deja aţi anticipat, discuţiile despre proiectele privind dezvoltarea infrastructurii în transporturi nu au ocolit de acum faimosul pod peste Dunăre. De altfel, la acest subiect, ministrul chiar a fost interpelat de unul din studenţi care, dovedind o bună cunoaştere a subiectului, a întrebat dacă se va construi un pod şi la Galaţi, ştiut fiind că proiectul de pod peste Dunăre, la Brăila, deja a fost demarat.

La acest capitol a răspuns deputatul PDL Mircea Toader, care a confirmat proiectul brăilenilor, dar a explicat de ce podul nu se va construi la Galaţi: acolo Dunărea e mai îngustă, pe când la noi, malul tulcean este şi zonă inundabilă. În plus, dat fiind înălţimea navelor care vin în portul Galaţi, dacă s-ar construi aici, podul ar trebui proiectat la o înălţime suplimentară, care necesită şi fonduri în plus.

Teodor Baconschi le-a enumerat studenţilor şi alte proiecte care vor avea şanse de finanţare în această strategie: asigurarea navigabilităţii pe toată perioada anului, retehnologizarea porturilor şi infrastructurii, construcţia canalului Dunăre-Bucureşti, construcţia unei linii CFR rapide Budapesta-Bucureşti-Constanţa, crearea unui institut internaţional pentru Delta Dunării şi Marea Neagră, crearea unui sistem de monitorizare a ecositemelor, îmbunătăţirea calităţii apei etc.

„Vă aşteptă aici la Galaţi o muncă intensă, iar cei mai buni nu vor rata această şansa. Niciodată Galaţiul nu a avut o mai mare şansă de dezvoltare rapidă. Aici nu mai e vorba de promisiuni demagogice ale unui partid, ci de fonduri europene cu destinaţie în dezvoltare durabilă”, a încheiat ministrul de externe.

Acesta a răspuns, cu răbdare, tuturor întrebărilor studenţilor, cu excepţia celor politice, subliniind că nu doreşte să facă politică în spaţiul universitar, menţiune pentru care rectorul Viorel Mânzu i-a mulţumit.

NR. În ziarul nostru de luni vă oferim un interviu în exclusivitate cu ministrul de Externe Teodor Baconschi.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.