spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Viisoara are propria unitate de pompieri (foto)

- Advertisement -

Comuna cu administrator public si masinã de pompier

ACHIZITIE Comuna Viisoara a fãcut o achizitie un pic mai atipicã din bani europeni: o masinã de pompieri. Dacã alti primari preferã ca banii veniti de la GAL-uri sã-i foloseascã pentru achizitii de buldoexcavatoare, Liviu Pârciu a preferat sã investeascã în siguranta cetãtenilor. Viisoara este comuna situatã la altitudine, a treia din judet dupã Mãlusteni si Dragomiresti, destul de izolatã, iar interventia pompierilor este destul de anevoioasã. Asa cã si-a fãcut propria unitate de pompieri, unde “lucreazã” 23 de voluntari, iar de câteva zile are o masinã de pompieri modernã de 100.000 de euro. Banii sunt de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), iar proiectul s-a derulat prin Gal Podu Înalt.

Încep sã aparã rezultatele muncii celor din Grupurile de Actiune Localã (GAL), ONG-uri care se ocupã de elaborarea stategiilor de dezvoltare localã, prin care mai târziu se finanteazã proiectele din fonduri europene, din Programul National de Dezvoltare Ruralã. Prin aceste GAL-uri se deruleazã atât proiectele primãriilor, dar si cele din mediu privat, mai cu seamã a micilor fermieri. Astãzi, vã prezentãm un astfel de proiect, din cadrul GAL Podu Înalt, usor atipic, implementat de Primãria Viisoara. Dacã majoritatea primarilor din judet se folosesc de finantãrile prin GAL-uri pentru actizionarea de tractoare sau utilaje de deszãpezire, primarul Liviu Pârciu a ales sã cumpere o masinã de pompieri. “Noi suntem un pic izolati. Dacã, Doamne-fereste!, este un incendiu, pânã vine o masinã de pompieri de la Vaslui sau Bârlad totul se face scrum. Asa cã, desi pare un lux, noi am optat pentru o masinã de pompieri. Chiar si cei de AFIR s-au mirat si ne-au întrebat de ce am fãcut aceastã alegere, mai ales cã sunt obisnuiti de la celelalte primãrii care opteazã pentru utilaje de deszãpezire” a spus primarul care tocmai semnase la Iasi documentele pentru a i se vira banii.

Povestea pompierului primar

Pasiunea pentru masinile de pompieri a primarului este mai veche. Acesta a fãcut armata la pompieri si recunoaste, mai în glumã mai în serios, cã dacã vrei sã te angajezi la primãrie trebuie sã fii mai întâi pompier. Acesta a organizat în comunã Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã si se poate lãuda cã este unul dintre cele mai bune din judet. O spun premiile pe care le-a câstigat de-a lungul timpului în întrecerile de profil, dar si numãrul mare de voluntari care activeazã în aceastã structurã, circa 23. “Noi avem doar doi angajati, dacã putem spune asa. E soferul primãriei care este si soferul de pe masina de pompieri, dar si administratorul public, care pe lângã alte atributiuni o are si pe cea de sef serviciu SVSU. Ceilalti sunt voluntari. În total sunt 23. Cei care sunt din primãrie, cinci la numãr sunt si în echipajul de servanti pe masinã. O adevãratã echipã. Îmi aduc aminte cã în anul 2003, când nu aveam în dotare o masinã de pompieri asa performantã, am luat locul patru pe tarã. Concursul acela a fost de pominã. Noi, veniti de la Vaslui, cu costume de pompieri ponosite, împrumutate de la IRB, am impresionat la proba de luptã. Erau acolo echipaje de ziceai cã-s cosmonauti, dar noi i-am întrecut. La proba de luptã am luat locul doi” a mai spus primarul. De atunci nu au mai participat, dar acum cã au din nou masinã de pompieri vor lua startul din nou.

100.000 de euro, bani europeni pentru masina de pompieri

Primarul Pârciu e mândru de masina de pompieri pe care a achizitionat-o si spune cã nu a fost deloc usor. Dar se simte mai în sigurantã acum si sperã sã nu foloseascã niciodatã masina, decât în exercitii de prevenire. “Proiectul a fost în total de 100.000 de euro si sunt bani nerambursabili veniti prin PNDR. Noi suntem membri în GAL Podu Înalt si prin dumnealor am reusit sã realizãm acest proiect. Sã stiti cã nu a fost deloc usor. Initial am luat banii de la bancã, unde am garantat cu pãsunile comunale, am fãcut achizitia si dupã, vom primi banii europeni. Chiar astãzi (n.r. ieri) am semnat documentele la Iasi. Dupã ce o sã primim banii achitãm la bancã si atunci putem spune cã am terminat. Cu ocazia aceasta am fãcut si intabulãrile la toate terenurile primãriei, cã altfel nu le puteam pune gaj la bancã. “ a mai spus acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.